Παράταση 6 μηνών για την ανάπλαση της 23ης Μαρτίου

Παράταση 6 μηνών, έως τις 12 Ιουνίου 2024, αναμένεται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας σήμερα στις 6 το απόγευμα, με τηλεδιάσκεψη, για να ολοκληρωθεί το έργο αναδιάταξης – αναδιοργάνωσης της πλατείας 23ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών:

“1. Το έργο εκτελείται σε κεντρικό σημείο της πόλης με ιδιαίτερα μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο και η καθυστέρηση που προκύπτει από τις συνεχείς κυκλοφορικές ρυθμίσεις που απαιτούνται σε συνδυασμό με τη μέριμνα που λαμβάνεται καθημερινά για την όσο το δυνατό μικρότερη όχληση των οχημάτων και των καταστημάτων της περιοχής, επιφέρει καθυστερήσεις στις εργασίες.

2. Από την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων που προβλέπεται να γίνει από τη μελέτη του έργου, προκύπτουν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω των πολλών και αχαρτογράφητων υφιστάμενων υπόγειων δικτύων (οπτικές ίνες, αγωγοί ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων, ΔΕΔΔΗΕ κλπ.).

3. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (καύσωνας, βροχοπτώσεις) επιφέρουν ανάλογες καθυστερήσεις

4. Το έργο δουλεύεται καθημερινά, χωρίς διακοπές (πλην τις μέρες που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν) και έχει πολύ καλό εργοταξιακό ρυθμό. Προβλέπεται πως μέχρι το τέλος του 2023 με την ολοκλήρωση και των εργασιών του κυκλικού κόμβου που είναι σε εξέλιξη αυτόν τον καιρό, θα έχει εκτελεστεί ~ 50% του φυσικού αντικειμένου

5. Υπάρχει σχετική θετική γνωμοδότηση της Διαχειριστικής Αρχής”.

Το έργο αναδιάταξης – αναδιοργάνωσης της πλατείας 23ης Μαρτίου, προϋπολογισμού 1.452.500 ευρώ, υλοποιείται με έκπτωση 23,67%, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και η συμβατική του προθεσμία λήγει αύριο 12 Δεκεμβρίου.