ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 1-2: Από «ατσάλι» οι «πράσινοι» πήραν τεράστια νίκη!

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 1-2: Σε ματς διαφήμιση του ποδοσφαίρου το «τριφύλλι» με πέναλτι στο 90+1’ πήρε τεράστιας σημασίας νίκη για το Πρωτάθλημα – Μπερνάρ και Αουγκούστο τα άλλα δύο γκολ.

Το ματς της Τούμπας ήταν για τον Παναθηναϊκό «ο θάνατός σου, η ζωή μου» με φόντο την κούρσα του πρωταθλήματος, απέναντι σε έναν «πληγωμένο» από τα ντέρμπι ΠΑΟΚ που «καιγόταν» για το τρίποντο. Σε ένα α΄ημίχρονο με εξαιρετικό ρυθμό, με στιγμές εκατέρωθεν, με μοιρασμένη «υπεροχή», ο Παναθηναϊκός πήρε αυτό που ήθελε στο 38ο λεπτό της αναμέτρησης με τον Μπερνάρ, στήνοντας με την πλάτη στον τοίχο τους Θεσσαλονικείς.

Με το «καλησπέρα» της αναμέτρησης ήταν σαφές πως ο Παναθηναϊκός κινούνταν στη λογική της βαθιάς μπαλιάς από τα στόπερ προκειμένου να «χτυπήσει» τον ΠΑΟΚ στις πτέρυγες και κυρίως στα δεξιά. Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ προσπάθησε μέσω της πίεσης ψηλά να «τρυπήσει» τον αντίπαλό του και να επωφεληθεί των καταστάσεων στα μετόπισθεν των «πρασίνων».

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του ματς ανήκε στο σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, σε μία πανέμορφη αντεπίθεση με βαθιά μπαλιά προς τον Μπερνάρ, ο οποίος με τη μία τροφοδότησε τον Σπόραρ αλλά ο Σλοβένος -αν και βγήκε τετ α τετ με τον Κοτάρσκι, «πέταξε» στα σκουπίδια την προσπάθεια καθώς το πλασέ του έφυγε λίγο έξω από το δεξί δοκάρι του Κροάτη γκολκίπερ. 

Η απάντηση του ΠΑΟΚ ήρθε τέσσερα λεπτά αργότερα όταν Τάισον – Ολιβέιρα άλλαξαν τη μπάλα εντός περιοχής, ο Πορτογάλος έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Πέρεθ και έφτασε στον Ζίβκοβιτς που νικήθηκε από τον Μπρινιόλι προτού γίνει απειλητικός, σε μία σπουδαία αντίδραση του Ιταλού πορτιέρε. 

Στο μεσοδιάστημα, όλα έδειχναν… μοιρασμένα, σε ένα α΄μέρος αποθέωση της τακτικής από τους δύο προπονητές, με τον ΠΑΟΚ να έχει περισσότερο τη μπάλα στα πόδια του αλλά χωρίς ιδέες και καθαρό μυαλό στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, με σημείο αναφοράς τις επελάσεις του Τάισον που φάνταζε όμως απελπιστικά μόνος του. Οι «πράσινοι» είχαν διαβάσει εξαιρετικά τον ΠΑΟΚ, κερδίζοντας κατά κράτος τη «μάχη» στον άξονα, εξουδετερώνοντας τα βασικά ατού του Δικεφάλου.

Εν τέλει, η επιμονή του Παναθηναϊκού στα δεξιά του ΠΑΟΚ έφερε αποτέλεσμα στο 38΄όταν ο Χουάνκαρ έφυγε στην επίθεση από τα αριστερά, έκανε την παράλληλη μπαλιά προς τους Σπόραρ-Τσέριν, με τη μπάλα να καταλήγει στον Μπερνάρ που με απευθείας σουτ έστειλε τη μπάλα στο δεξί γάμα του Κοτάρσκι για το 0-1!

Παρά το αρχικό «μούδιασμα» για τον ΠΑΟΚ, και λίγο πριν την εκπνοή του ημιχρόνου, οι γηπεδούχοι έδειξαν σφυγμό και σε ένα από τα ανεβάσματα του καλά κλεισμένου Αουγκούστο που βρήκε χώρο και πήρε μέτρα προς την εστία του Παναθηναϊκού, το συρτό σουτ που επιχείρησε, βρήκε στο αριστερό κάθετο δοκάρι και έφυγε άουτ. 

Με την έναρξη του β΄μέρους, ο Ραζβάν Λουτσέσκου επιστράτευσε τον Βιεϊρίνια στα δεξιά της άμυνας, αποσύροντας τον Λύρατζη, σε μία πρώτη κίνηση τακτικής από τον πάγκο του ΠΑΟΚ. Και πάλι όμως η πρώτη ευκαιρία, σαν σε επανάληψη, ανήκε στον Παναθηναϊκό αλλά και πάλι ο Σπόραρ δεν κατάφερε να νικήσει στο τετ α τετ τον Κοτάρσκι.

EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ πήρε σκυτάλη, ενέτεινε την πίεσή του αλλά οι ασπρόμαυροι αδυνατούσαν να ακολουθήσουν τον Τάισον που έμοιαζε ιδιαίτερα ορεξάτος, προκαλώντας ουκ ολίγα προβλήματα στους «πράσινους». Οι επιπόλαιες ενέργειες των μεσοεπιθετικών του δεν έφερναν αποτέλεσμα, αναγκάζοντας τον Λουτσέσκου να πάρει ρίσκα και να τα παίξει όλα γι΄όλα για το γκολ της ισοφάρισης, στέλνοντας ακόμη και τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς στα μπακ.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε να κινείται πιο συντηρητικά, θέλοντας περισσότερο να κάνει διαχείριση του σκορ. Και αμυντικά μέχρι το 85′ τα πήγε περίφημα αλλά «φώναζε» πως είχε μείνει από δυνάμεις. Και εκεί «χτύπησε» ο Δικέφαλος, η βαθιά μπαλιά προς τον Μπράντον Τόμας, με τον Σένκεφελντ να μην την απομακρύνει, έφερε τον Αουγκούστο σε θέση βολής και με πλασέ, την έστειλε στα δίχτυα του Μπρινιόλι για το 1-1. 

Ματς για γερά νεύρα σε ένα απίστευτο φινάλε στην Τούμπα με τρομερές εναλλαγές συναισθημάτων. Στο 89΄, ο Σίμπερτ μετά από τσεκ στο VAR καταλόγισε πέναλτι στον Παναθηναϊκό, δείχνοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει πάτημα του Αντρίγια στον Ιωαννίδη. Ο Έλληνας φορ των «πρασίνων» στάθηκε απέναντι από τον Κοτάρσκι, υπογράφοντας το 1-2, σε ένα απίστευτο παιχνίδι στην Τούμπα.

Στα τελευταία λεπτά, «έσπασαν» καρδιές σε ματς αίμα και άμμος, με τον Κλάινχαϊσλερ να ανατρέπει στο 96΄τον Αουγκούστο και τον διαιτητή να καταλογίζει αρχικά πέναλτι, ωστόσο, έγινε εξέταση της φάσης και εν τέλει η απόφαση πάρθηκε πίσω για οφσάιντ. Όλος ο ΠΑΟΚ μπροστά στο φινάλε, καταγράφοντας ευκαιρίες ακόμη και με κεφαλιά του Κοτάρσκι και σουτ του Τόμας, ευκαιρίες που δοκίμασαν τις αντοχές των «πρασίνων». Αντοχές που αποδείχθηκαν μέχρι το τελευταίο σφύριγμα ανθεκτικές και φτιαγμένες για… πρωτάθλημα καθώς το τέλος του αγώνα βρήκε τον Παναθηναϊκό με ένα σπουδαίο, τεράστιο τρίποντο.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Λύρατζης (45′ Βιεϊρίνια), Ίνγκασον, Κάργας, Σοάρες (73′ Ελ Καντουρί), Αουγκούστο, Ντάντας (68′ Σβαμπ), Κωνσταντέλιας (83′ Μπίσεσβαρ), Τάισον, Ζίβκοβιτς, Ολιβέιρα (73′ Μπράντον).

Παναθηναϊκός (Ι. Γιοβάνοβιτς): Mπρινιόλι, Σάντσες (59′ Κώτσιρας), Μάγκνουσον, Σένκεφελντ, Χουάνκαρ, Τσέριν (80′ Κλάινχαϊσλερ), Κουρμπέλης, Πέρεθ, Παλάσιος (59′ Μαντσίνι), Μπερνάρ (80′ Βέρμπιτς), Σπόραρ (70′ Ιωαννίδης).