Πανελλήνιος θρήνος: To «ύστατο χαίρε» στον Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα – «Αθάνατος!» φώναζε ο κόσμος (vid)

Στην κηδεία Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκης και Τσίπρας

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και, μεταξύ άλλων, παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, πλήθος βουλευτών, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ταφή του πραγματοποιήθηκε στο Κοιμητήριο Αγίου Ιωάννη στο χωριό Πικέρνι, λίγο έξω από την Τρίπολη, από όπου καταγόταν ο 29χρονος υποσμηναγός.

Το φέρετρο με τη σορό του άτυχου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας έφτασε στην εκκλησία τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, ενώ κόσμος που βρισκόταν έξω από τον ιερό ναό φώναζε «αθάνατος!».

Ο χώρος έξω από την εκκλησία είχε γεμίσει από στεφάνια, ενώ παρατεταγμένο ήταν και το άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας για να αποδώσει τιμές στον υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Στην εκκλησία κατέφθασε από νωρίς πολύς κόσμος, οι συγγενείς, οι φίλοι, πρόσωπα από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, καθώς και η στρατιωτική ηγεσία.

Αύριο Παρασκευή θα γίνει η κηδεία του 31χρονου σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη στο Νευροκόπι.

Περιμετρικά του ναού έχουν τοποθετηθεί στεφάνια από λευκά λουλούδια, στολισμένα με μπλε και λευκές κορδέλες, τα χρώματα της σημαίας, που τίμησε με τη ζωή του. Επίσης, από νωρίς το πρωί οι πολίτες αφήνουν το δικό τους μήνυμα και τα συλλυπητήρια στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

Η σορός του 29χρονου έφτασε στην εκκλησία καλυμμένη με την ελληνική σημαία ενώ οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ κάποιοι φώναξαν «Αθάνατος».

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να συγκεντρωθούν χρήματα για τη στήριξη του «Χαμόγελου του Παιδιού» και του γηροκομείου Τρίπολης.

Αύριο Παρασκευή, στο Νευροκόπι θα τελεστεί και η κηδεία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, του 31χρονου κυβερνήτη του μαχητικού που κατέπεσε. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στο Νευροκόπι θα μεταβεί για να παραστεί στην κηδεία του σμηναγού και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

video: Action24
Ο επικήδειος της μητέρας του υποσμηναγού

«Συλλυπητήρια στη μητέρα του Στάθη, που περνάει τα ίδια με εμένα.
Ευχαριστώ όλους που είναι στο πλευρό μας στο μαρτύριο που περνάμε.
Δυστυχώς, έφυγες από κοντά μου τόσο νωρίς.
Μάριε, αγόρι μου γλυκό, πάντα χαμογελαστός, ποτέ δεν με έχεις στεναχωρήσει. Δεν παραπονιόσουν ποτέ, αξιοπρεπής, δοτικός σε όλους ήσουν ο γιος που ήθελε κάθε μάνα στην αγκαλιά της. Ο καλύτερος φίλος, ο καλύτερος αδερφός, ο καλύτερος σύντροφος.
Από μικρός ονειρευόσουν να γίνεις πιλότος, λάτρευες την ταχύτητα, τα αυτοκίνητα, τις μηχανές, τα αεροπλάνα.
Έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας, ήρωας που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε. Όλη η Ελλάδα βλέπει το πρόσωπό σου και φωνάζει “αθάνατος”.
Εσύ και ο Στάθης δεν θα ξεχαστείτε ποτέ.
Για εμένα ήσουν, είσαι και θα είσαι το παιδί μου, ο άγγελός μου.
Θα αφιερώσω δύο στίχους στον Μάριο, στον Στάθη, σε όλους τους πιλότους που χάθηκαν και σε αυτούς που θα συνεχίσουν να πετάνε: “Ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός. Της απονιάς όταν τον βρίσκει η σφαίρα, τον αγκαλιάζει ο ουρανός”.
Καλό Ταξίδι, καλό παράδεισο.
Ο γιος μου πέθανε υπέρ πατρίδος, Αθάνατος».

video: Action24
O επικήδειος του πατέρα του αδικοχαμένου υποσμηναγού

«Πώς ένας αθυρόστομος σαν και μένα γέννησε ένα παιδί σαν τον Μάριο; Ως φαρμακοποιός πιστεύω ότι ήταν ένα λάθος στο DNA, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Ο Μάριος ως νέος άνθρωπος είχε καταφέρει να εκμηδενίσει το “εγώ” του. Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του. Υπήρχε μόνο το “εσείς”. Δεν ήθελε να πάει ταξίδια στο εξωτερικό. Πέρσι μου ζήτησε να πάμε στις ΗΠΑ για τον αδερφό του. Δεν εγκατέλειψε και δεν συνέκρινε την Ελλάδα με καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Μακάρι, εύχομαι να τον μνημονεύει η πατρίδα κάπου-κάπου. Όπως μου έλεγε όταν τον ρωτούσα για τον μισθό του, μου έλεγε “η Ελλάδα δεν χρωστάει, εγώ της χρωστάω”. Το παρήγορο είναι ότι πέθανε όπως ήθελε, νωρίς και γεμάτος Ελλάδα. Καλό σου ταξίδι αγάπη μου».

video: Action24
O επικήδειος από συμμαθητή της τάξης του

Εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας εκφωνήθηκε ο επικήδειος λόγος του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα από συμμαθητή της τάξης του.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι ο Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας υπήρξε ένας «θαυμάσιος άνθρωπος» που έδωσε τη ζωή του «υπηρετώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις», ένα «υπόδειγμα τέκνου για τους γονείς σου».

«Έντιμος, ευθύς, ακούραστος και ειλικρινής» τονίζεται στον επικήδειο εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας και προστίθεται: «Για αυτό, σήμερα, όλοι εμείς θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον άνθρωπο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι».

Λύγισαν οι γονείς του υποσμηναγού στην ταφή του

Αφού ολοκληρώθηκε η ταφή, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας έριξε βολές στον αέρα ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Πλήθος κόσμου, φίλοι και συγγενείς του υποσμηναγού ακολούθησαν την πομπή από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη, όπου νωρίτερα έλαβε χώρα η Εξόδιος Ακολουθία, έως το χωριό Πικέρνι για την ταφήΣτεφάνι κατέθεσε στο μνήμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο αρχηγός ΓΕΑ παρέδωσε το ξίφος και τη σημαία.

Γονείς, συγγενείς και φίλοι συνόδευσαν τον 29χρονο Ίκαρο στην τελευταία του κατοικία. Η εξόδιος ακολουθία του Υποσμηναγού ολοκληρώθηκε με τους επικήδειους από τους γονείς και τους συναδέλφους του που ράγισαν καρδιές με τα λόγια τους.

Μεταξύ άλλων, στην ταφή παραβρέθηκαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι), Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και απόστρατοι και εν ενέργεια αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τιμητική προαγωγή στον βαθμό του αντιπτεράρχου

Με τον βαθμό του αντιπτέραρχου θα τιμηθούν ο 31χρονος σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας που έχασαν τη ζωή τους με το μοιραίο F-4 Phantom, με τον κωδικό 507, που συνετρίβη τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατάκολου.

Kατόπιν εισήγησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) σε έκτακτη διά περιφοράς συνεδρίασή του χθες το απόγευμα αποφάσισε την προαγωγή του 31χρονου σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα στον τιμητικό βαθμό του αντιπτέραρχου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υπέγραψε αργά το απόγευμα τη σχετική απόφαση, η οποία εν συνεχεία υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σήμερα αναμένεται η υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα επικυρώνει και τυπικά την τιμητική προαγωγή.

Τόσο στην κηδεία του 29χρονου Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, που είναι σήμερα στην Τρίπολη, όσο και στου 31χρονου Ευστάθιου Τσιτλακίδη αύριο στο Νευροκόπι θα προσφωνηθούν με τον βαθμό του αντιπτεράρχου.

Η απόφαση να τους απονεμηθεί ο μέγιστος βαθμός δείχνει και την έμπρακτη αναγνώριση της υπηρεσίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι οικογένειές τους θα λάβουν όλα τα προβλεπόμενα σαν να αποστρατεύονταν ως αντιπτέραρχοι εν ζωή.