Πάσχα: Που θα κυμανθούν οι τιμές για το αρνί και το κατσίκι

Για το Πάσχα αν οι τιμές παραγωγού μείνουν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 8 ευρώ από τον χονδρέμπορο, ο καταναλωτής στην καλύτερη περίπτωση θα αγοράσει τον ελληνικό οβελία στα 13-14 ευρώ το κιλό.

Οι κρεοπώλες αφήνουν να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα δυσκολευτούν οι καταναλωτές να βρουν αρνί ή κατσίκι,για το Πάσχα, καθώς φοβούμενοι, όπως λένε, το καλάθι που μπήκε στα σουπερμάρκετ, δεν προμηθεύτηκαν οι ίδιοι αρκετές ποσότητες.

Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν για  ελλείψεις αμνοεριφίων το Πάσχα κρούουν οι κτηνοτρόφοι

Το Πάσχα των Καθολικών και οι εξαγωγές σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλια, ήταν το πρώτο «χτύπημα»  Σύμφωνα με εκπροσώπους των παραγωγών υπολογίζεται ότι φέτος οι εξαγωγές ήταν κατά 20% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε μεταξύ 7,5 και 8 ευρώ το κιλό. Η αυξημένη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, σήμερα στην ελληνική αγορά να μην υπάρχουν αρνιά 6 έως 8 κιλά αλλά όπως λένε ούτε πολλά αρνιά για το ορθόδοξο Πάσχα.

Οι μεγάλες  αυξομειώσεις στις θερμοκρασίες (υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα και απότομα χαμηλές τη νύχτα, είχαν ως αποτέλεσμα>πολλά μικρά αρνάκια δεν  κατάφεραν να επιβιώσουν. Ενώ περισσότερα από 85.000 αιγοπρόβατα πέθαναν φέτος εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

Για το ελληνικό Πάσχα αν οι τιμές παραγωγού μείνουν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 8 ευρώ από τον χονδρέμπορο, ο καταναλωτής στην καλύτερη περίπτωση θα αγοράσει τον ελληνικό οβελία στα 13-14 ευρώ το κιλό.

Τιμή κτηνοτρόφου

Για αρνί – κατσίκι (κιλό)

2023

Πριν την ανακοίνωση για το Καλάθι του ΠάσχαΜετά την ανακοίνωση για το Καλάθι του Πάσχα
7 – 7,50€6,50 -7€

2024

Σε έναν μήνα: 7,50 ευρώ – 8 ευρώ

Οι τιμές σε αρνί και κατσίκι

Στα κρεοπωλεία το Πάσχα του 2023

  • αρνί γάλακτος: 12€ – 15€ /κιλό
  • κατσίκι γάλακτος: 13€ – 15,30 €/κιλό
  • παϊδάκια: 15€ -17€ /κιλό

Σήμερα σε συνοικιακά κρεοπωλεία το αρνί πωλείται από 11 έως 13 ευρώ το κιλό, με τους επαγγελματίες να προετοιμάζουν τους πελάτες για κόστος το οποίο μπορεί να φθάνει ακόμα και πάνω από 14 ευρώ για πρώτης ποιότητας αρνιά και κατσίκια.

Οι Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν αμνοερίφια βάρους μεταξύ 10 και 14 κιλών, κάτι που ανεβάζει το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, με σημερινές τιμές, στα 8-9 ευρώ το κιλό και που σύμφωνα με τους ίδιους κάνει σαφές ότι πουλώντας σε τιμές 6- 6,5 ευρώ το κιλό, όπως έγινε πέρυσι, οι μονάδες τους δεν είναι βιώσιμες.

Με πληροφορίες από newpost.gr