Πάνω από 7% οι αυξήσεις στις συντάξεις για 1,8 εκατ. δικαιούχους – Αναλυτικά παραδείγματα και το χρονοδιάγραμμα

Μεγαλύτερες του αναμενόμενου αναμένεται ότι θα είναι οι αυξήσεις που θα δοθούν στις συντάξεις από την 1/1/2023, καθώς και ο πληθωρισμός και ο ρυθμός ανάπτυξης -μεγέθη με τα οποία συναρτάται η αύξηση των συντάξεων- κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα του αναμενόμενου. Ωστόσο, στην πράξη, οι αυξήσεις θα φανούν αργότερα του αναμενόμενου, καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι υπολογισμοί με βάση τα τελικά οικονομικά μεγέθη.

Επειδή είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το νέο σύστημα αυξήσεων, είναι πιθανό να φτάσουμε προς τον Μάρτιο για γίνει ο τελικός επανυπολογισμός των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, τα επιπλέον χρήματα θα δοθούν αναδρομικά. Νωρίτερα, από την σύνταξη του Ιανουαρίου θα φανεί μόνο το όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η ετήσια επιπλέον αύξηση για όσους βρέθηκαν να έχουν σημαντική “αρνητική διαφορά” εισπράττοντας λιγότερα χρήματα από αυτά που “βγάζει” ο επανυπολογισμός της σύνταξης με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αποτυπώνεται άνετα στα στοιχεία. Απλώς, από τον Ιανουάριο (ουσιαστικά από τα Χριστούγεννα που καταβάλλονται οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2023) θα πάψει να υφίσταται η παρακράτηση που γίνεται τώρα και αντίστοιχα θα αυξηθούν οι καθαρές αποδοχές. Αργότερα μέσα στο έτος (και αφού η ΕΛΣΤΑΤ οριστικοποιήσει το μέσο ποσοστό πληθωρισμού για το 2022 αλλά και το τελικό ποσοστό ανάπτυξης) θα αρχίσει και ο επανυπολογισμός των μεικτών αποδοχών.

Όλα συγκλίνουν στο ότι η αύξηση θα είναι πλέον μεγαλύτερη του 7%, καθώς ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί προς το 9% και ο ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 6%. Άρα, από αύξηση 6-6,5% που υπολογιζόταν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, πλέον μιλάμε για αυξήσεις 7-7,5% και ήδη έχουν γίνει από το οικονομικό επιτελείο και οι σχετικές δημοσιονομικές προβλέψεις. Αυτό που ενδιαφέρει τον συνταξιούχο είναι το ποια θα είναι τελικώς η αύξηση που θα πάρει μέσα στο 2023. Να σημειωθεί ότι αύξηση θα λάβουν περίπου 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι δηλαδή πάνω από 2 στους 3. Θα εξαιρεθούν μόνο όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά. Ο συνδυασμός κατάργησης εισφοράς αλληλεγγύης και αύξησης 7% επιφέρει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

1. Για σημερινή σύνταξη 800 ευρώ, μικτή μηνιαία αύξηση 56 ευρώ και καθαρή αύξηση 48 ευρώ. Σε ετήσια βάση, ο συνταξιούχος θα λάβει 576 ευρώ επιπλέον.

2. Για σημερινή σύνταξη 1000 ευρώ, μεικτή μηνιαία αύξηση 70 ευρώ και καθαρή αύξηση 52,9 ευρώ ή 635 ευρώ συνολικά

3. Για αύξηση 1500 ευρώ, μεικτή μηνιαία αύξηση 105 ευρώ ή 91,23 ευρώ καθαρά. Στα 1500 ευρώ προκύπτει και καθαρό όφελος 11 ευρώ τον μήνα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 1094 ευρώ.

Για σημερινές συντάξεις άνω των 2200 ευρώ, οι αυξήσεις θα αντιστοιχούν (σε ετήσια βάση) σε μια επιπλέον σύνταξη τον χρόνο. Δηλαδή, ο συνταξιούχος των 2200 ευρώ (είναι λίγοι) θα λάβουν 154 ευρώ μεικτή αύξηση τον μήνα, και 149 ευρώ καθαρή αύξηση λόγω και του οφέλους των 41,33 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Έτσι, η καθαρή αύξηση μετά την αφαίρεση των φόρων θα είναι 149 ευρώ ή 1786 ευρώ τον χρόνο. Τόση είναι περίπου και η σημερινή “καθαρή” σύνταξη.