Μεγάλη επιτυχία στην επετειακή 20η χρονιά της “Γιορτή του Σύκου” στον Πολύλοφο

Με μεγάλη επιτυχία και με ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 18 Αυγούστου η καθιερωμένη αλλά επετειακή φέτος, λόγω συμπλήρωσης εικοσαετίας, γιορτή σύκου στον Πολύλοφο, σημείο αναφοράς και συνάντησης χιλιάδων πολιτών της Μεσσηνίας.

Με επιτυχία διεξάγεται για 20η χρονιά στον Πολύλοφο η Γιορτή του Σύκου. Πέρα από τα κεράσματα, τα εδέσματα, το πολιτιστικό μέρος και τις εορταστικές εκδηλώσεις, ξεχωριστές είναι οι διεκδικήσεις και οι αναφορές στο προϊόν και τη σημασία του, με το μέλλον πολλά υποσχόμενο και τους φορείς να καταβάλλουν προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση.

Από νωρίς ο χώρος είχε γεμίσει ασφυκτικά από κόσμο που κάθε χρόνο τιμά το γνήσιο σύκο της Μεσσηνιακής γης, σε ένα όμορφο χωριό με θετική ενέργεια και μια γιορτή που κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερη. Προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί και στη συνέχεια την διασκέδαση ανέλαβε ο Στέλιος Διονυσίου, η Αγνή Καλουμένου και ο χορός ήταν αναμενόμενη συνέχεια!

Σύκο, ένα από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά φρούτα με μοναδική γλυκιά γεύση. Τα σύκα τρώγονται φρέσκα την περίοδο του καλοκαιριού ή αποξηράμενα όλες τις εποχές του χρόνου. Επίσης, από τα άγουρα σύκα φτιάχνονται υπέροχα γλυκά του κουταλιού. Τα σύκα, ειδικά τα ξερά, έχουν μεγάλη διατροφική αξία καθώς διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά ζάχαρα, ενώ περιέχουν πλήθος βιταμινών, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. Η κατανάλωση σύκων λειτουργεί ευεργετικά στην πέψη ενώ βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Πλήθος επισήμων βρέθηκαν και φέτος στην Γιορτή του σύκου με τις τοποθετήσεις στο μικρόφωνο να περιγράφουν για άλλη μια χρονιά τις δυσοίωνες προοπτικές της καλλιέργειας του σύκου αν δεν γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας, από όλους τους φορείς, αφού κάθε χρόνο η καρποφορία δυσχεραίνει, οι κλιματικές συνθήκες είναι συχνά εχθρικές και η ποσότητα σαφώς μειώνεται, ευτυχώς όμως, με την ποιότητα του Μεσσηνιακού σύκου να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το γεγονός αυτό κάνει το σύκο δυσεύρετο και τις εξαγωγές να έχουν την μερίδα του λέοντος.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην 20η γιορτή σύκου

Την ανάγκη να υπάρξει εθνική πολιτική για την στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων της υπαίθρου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του κατά την 20ή γιορτή σύκου, στον Πολύλοφο Μεσσηνίας, το βράδυ σήμερα Παρασκευή 18 Αυγούστου.

Μιλώντας ο Π. Νίκας στην εν λόγω εκδήλωση -η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, που συνέδραμε οικονομικά με περίπου 6.000 ευρώ- την χαρακτήρισε ως “μια μεγάλη αγροτική πανελλαδική έκθεση προβολής ενός σημαντικού από την αρχαιότητα αγροτικού προϊόντος, το οποίο μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα στήριξε οικονομικά πολλές οικογένειες στη Μεσσηνία”, όπως σημείωσε.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι αν και η παραγωγή του σύκου έχει μειωθεί πλέον, παρ’ όλ’ αυτά εξακολουθεί να δίνει εισόδημα -“αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και υποδομές” τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Π. Νίκας σημείωσε ότι η Περιφέρεια στηρίζει και συνδράμει οικονομικά τις εκδηλώσεις που ως αντικείμενο έχουν την προβολή του πρωτογενούς τομέα και των προϊόντων του.