Ο Βεζένκοφ αποχωρεί για τους Σακραμέντο Κινγκς και το NBA – Μπάσιμο για Μίροτιτς

Από τον Πειραιά στο Σακραμέντο κι από τον Ολυμπιακό στους Κινγκς ο Σάσα Βεζένκοφ, που μετακομίζει στο NBA μετά από μία μαγική σεζόν στην Ευρώπη.

Αυτό που όλοι “έβλεπαν να έρχεται“, έγινε πραγματικότητα το Σάββατο (1/7), λίγες ώρες μετά από την έναρξη της Free Agency.

Ο Σάσα Βεζένκοφ έδωσε τα χέρια με τους Κινγκς, αποχαιρετά τον Πειραιά και γίνεται κάτοικος του Σακραμέντο για τρία χρόνια και 20 εκατομμύρια δολάρια, για να κυνηγήσει το όνειρό του, για να ανταγωνιστεί τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες του κόσμου, για να συνεχίσει τη ραγδαία βελτίωσή του και να γίνει θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

EUROKINISSI

Στους Βασιλιάδες ο Βούλγαρος θα μοιράζεται τις θέσεις των φόργουορντ με τους Χάρισον Μπαρνς, Κίγκαν Μάρεϊ, Τρέι Λάιλς, ενώ θα παίζει υπό τις οδηγίες του Μάικ Μπράουν που τον παρακολούθησε και στη σειρά με τη Φενέρμπαχτσε.

Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, θα πάρει 1.500.000 δολάρια για το buyout του Βεζένκοφ, ο οποίος πρέπει να πληρώσει το 50% του ποσού καθώς το NBA επιτρέπει στους οργανισμούς του να καλύψουν μόλις 750.000 δολάρια ως Excluded International Player Payment.

Στη σεζόν 2022/23, στην 8η της καριέρας του στη EuroLeague, ο Βεζένκοβ είχε 17.6 πόντους (66% στο δίποντο, 38% στο τρίποντο, 88% στις βολές), 6.8 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ και 21.5 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης παίζοντας 29:14 ανά αγώνα σε 40 παιχνίδια της διοργάνωσης. Πήρε το πρωτάθλημα, το κύπελλο και το σούπερ καπ Ελλάδας και έπαιξε στον τελικό της EuroLeague.

Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Βεζένκοβ στον Ολυμπιακό

Ο Σάσα Βεζένκοφ δεν θα συνεχίσει στον Ολυμπιακό τη νέα αγωνιστική σεζόν αφού αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό του και να μετακομίσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για λογαριασμό των Σακραμέντο Κινγκς, με τον MVP της Euroleague να λέει αντίο το απόγευμα του Σαββάτου στην ομάδα της καρδιάς του μέσα από μία συγκινητική ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

Σε αυτήν τόνισε πως θα αφήσει πίσω του, στην Ελλάδα, ένα κομμάτι της καρδιάς του, από τη στιγμή που είχε ένα τρομερό δέσιμο με όλο τον ερυθρόλευκο οργανισμό, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση που πήρε να αποδεχτεί την πρόταση των “βασιλιάδων” ως την πλέον δύσκολη που έχει πάρει στα 27 χρόνια ζωής του.

“Έπειτα από πολλές ώρες σκέψης τις τελευταίες μέρες, πήρα την απόφαση να εξερευνήσω τον κόσμο του NBA. Χωρίς αμφιβολία, αυτή είναι η δυσκολότερη απόφαση που έχω πάρει. Το να αφήσω αυτό το εκπληκτικό κλαμπ μετά από πέντε χρόνια, μου φαίνεται σαν να αφήνω ένα κομμάτι της καρδιάς μου.

Στον Ολυμπιακό έκανα τα όνειρά μου πραγματικότητα, βρήκα μία οικογένεια και το πιο ζεστό σπίτι που θα μπορούσα να φανταστώ. Έδωσα ό,τι είχα σε κάθε στιγμή που φόρεσα αυτή τη φανέλα. Στις δυσκολότερες στιγμές μείναμε ενωμένοι και είμαι περήφανος για όσα πετύχαμε.

Επειδή παλέψαμε… μέχρι τέλους. Οι λέξεις δεν είναι αρκετές για να πω ευχαριστώ. Θα κουβαλάω την υποστήριξη και την αγάπη σας στο νέο μου κεφάλαιο. Μέχρι οι δρόμοι μας να ξανασυναντηθούν, μείνετε δυνατοί και κρατήστε αναμμένη τη φλόγα. Μια φορά κόκκινος, για πάντα κόκκινος!”, ανέφερε ο 27χρονος Βούλγαρος διεθνής φόργουορντ, ο οποίος την τελευταία διετία πανηγύρισε πέντε τίτλους εντός των συνόρων (2 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ) και πήρε μέρος σε δύο Final-4 με τους Πειραιώτες.

Φουλάρει για τον Μίροτιτς μετά από την φυγή του Βεζένκοφ

Ο Σάσα Βεζένκοφ μετακόμισε στους Σακραμέντο Κινγκς κι ο Ολυμπιακός είναι πλέον έτοιμος να τα δώσει όλα για να πάρει τον Νίκολα Μίροτιτς στον Πειραιά. Όταν αυτός ξεμπερδέψει από τη Μπαρτσελόνα. Στο κάδρο και ο Ζακ ΛεΝτέι.

Ένα σίριαλ που κράτησε ένα χρόνο, έφτασε στο τέλος του. Ο Σάσα Βεζένκοφ αποχώρησε από τον Ολυμπιακό για να κυνηγήσει το όνειρό του, για να παίξει στο NBA και πλέον στον Πειραιά φουλάρουν για να τον αντικαταστήσουν με τον ιδανικό τρόπο.

Δεν θα είναι εύκολο να καλυφθεί το κενό που αφήνει ο MVP της EuroLeague, σίγουρα όμως οι Πειραιώτες έχουν τη διάθεση, έχουν και τα χρήματα για να γυρίσουν σελίδα στην ιστορία τους και να μπουν στη σεζόν 2023/24 με τους καλύτερους οιωνούς.

Πρώτος στόχος του Ολυμπιακού είναι ο Νίκολα Μίροτιτς, ο καλύτερος φόργουορντ των ευρωπαϊκών γηπέδων, αν όχι ο καλύτερος παίκτης της Ευρώπης. Ο 32χρονος μπασκετμπολίστας με την τεράστια καριέρα σε Ρεάλ Μαδρίτης, NBA και Μπαρτσελόνα παραμένει εγκλωβισμένος στους Καταλανούς, ζητάει όλο το ποσό της επόμενης διετίας (22 εκατομμύρια ευρώ μεικτά) για να αποχωρήσει, ωστόσο αργά ή γρήγορα θα βγει στην αγορά και τότε οι ερυθρόλευκοι θα κάνουν την κίνησή τους με γεμάτο πορτοφόλι.

Θα είναι σημαντικό ο Μίροτιτς να ξεμπερδέψει σύντομα από τη Μπαρτσελόνα (ίσως περίμενε κι αυτός τις εξελίξεις στο θέμα Βεζένκοβ), ώστε ο Ολυμπιακός να εκτελέσει τον σχεδιασμό του στο πρώτο μισό του Ιουλίου. Οι Πειραιώτες θα έχουν το συμβόλαιο του Βούλγαρου, στον οποίο ήταν έτοιμοι να προσφέρουν 2.4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, οπότε ειδικά και αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο παίκτη θα μπορούν να ανέβουν πάνω από τα 2.5 και ίσως και να φτάσουν έως τα 2.8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχει, φυσικά, μόνο αυτός στο κάδρο. Υπάρχει και ο Ζακ ΛεΝτέι, ο οποίος έκανε καταπληκτική σεζόν με την Παρτίζαν (11.4 πόντους, 5.1 ριμπάουντ ανά 30:55 σε 39 αγώνες), συνδυάζει σκοράρισμα και ριμπάουντ, ανοίγει το γήπεδο και γνωρίζει και τον οργανισμό καθώς φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού τη σεζόν 2018/19. Απλώς το όνομά του, όπως και άλλων περιπτώσεων, βρίσκεται ακριβώς πίσω από εκείνο του Μίροτιτς.

Ο Miro έχει παίξει εννέα σεζόν στη EuroLeague, με κορυφαία όλων την περίοδο 2021/22 όταν έγραψε 16.9 πόντους (66% στο δίποντο, 46% στο τρίποντο, 88% στις βολές), 5.2 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 20.1 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 24:25 σε 38 αγώνες. Την περασμένη περίοδο έγραψε 15.4 πόντους (60% στο δίποντο, 39% στο τρίποντο, 80% στις βολές), 4.3 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ και 16.4 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 24:58.

Στο NBA, σε πέντε σεζόν και 319 αγώνες κανονικών περιόδων, ο Μίροτιτς είχε 12.3 πόντους (50% στο δίποντο, 36% στο τρίποντο, 81% στις βολές), 5.9 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ ανά 24.2 λεπτά με τους Μπουλς, τους Πέλικανς και τους Μπακς.

Πηγή: Sport24