Ορκωμοσία Δημήτρη Πτωχού: “Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε και θα πάμε την Πελοπόννησο μπροστά” (vid)

Στην αρκαδική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, και των νεοεκλεγέντων περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν έργο από τις αρχές του νέου έτους.

Την ορκωμοσία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σπάρτης και Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος, ενώ ανάμεσα στους λοιπούς Μητροπολίτες που παρέστησαν στη χθεσινή τελετή ήταν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Δεν ορκίστηκαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων οι ιατροί – περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Γιαννόπουλος και Δημήτρης Κουτσούλης.

Η Πελοπόννησος γύρισε οριστικά σελίδα αφήνοντας πίσω το παρελθόν. Η Περιφέρεια -επιτέλους- με όραμα και σχέδιο που το εκφράζει η εποχή του Δημήτρη Πτωχού -η οποία ξεκίνησε με την ορκωμοσία του στη θέση του Περιφερειάρχη- δείχνει πως και μπορεί και της πρέπει και της αξίζει να πάει μπροστά και να γίνει όπως ο ίδιος ανέφερε “μια Περιφέρεια πρότυπο”.

«Η προσπάθεια να πάει η Πελοπόννησος μπροστά ξεκίνησε ήδη. Ήρθε η ώρα να δεσμευτούμε και με τον επίσημο τρόπο ότι η εντολή που μας έδωσαν οι συμπολίτες μας  θα την τιμήσουμε, υλοποιώντας όλα αυτά που υποσχεθήκαμε» σημείωσε ο Δημήτρης Πτωχός κατά την ομιλία του στη τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, αλλά και του ιδίου, ως νέου Περιφερειάρχη. Όπως είπε η ψήφος των πολιτών σημαίνει πως μοιράζονται το όραμα και την πίστη ότι «η Πελοπόννησος μπορεί να γίνει μια περιφέρεια πρότυπο. Και θα γίνει!». 

Υπουργοί, βουλευτές, η ηγεσία της ΚΕΔΕ, δήμαρχοι, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και απλός κόσμος πλημμύρισαν το αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, με την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ξεχωρίζει. Σημαντική η παρουσία του Υπουργού Επικράτειας Σταύρου Παπασταύρου που εμφανώς συγκινημένος στάθηκε στην προσωπικότητα και την αξία του Δημήτρη Πτωχού τονίζοντας την αισιοδοξία του πως η Πελοπόννησος θα γίνει πρότυπο.

Όπως είπε ο κοινός αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί «με έμπνευση και δουλειά. Με γνώση και σύστημα. Με αγάπη γι’ αυτό τον ιερό και μοναδικό τόπο. Με οικονομία πόρων και δυνάμεων. Με μεθοδικότητα και οργάνωση. Με καρδιά και ψυχή, αλλά και με χαρτί και με μολύβι! Πάνω απ’ όλα μπορούμε να το πετύχουμε την συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας.  Η δέσμευσή μου ότι προχωρήσουμε όλοι μαζί και ότι συγκρούομαι όνο με τα προβλήματα, ισχύει στο ακέραιο. Δεν ήταν όμορφα προεκλογικά λόγια.»

Με όραμα και αποφασιστικότητα ο νέος περιφερειάρχης τόνισε πως «δεν αφήσουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη. Θα κάνουμε ότι πρέπει και όπως πρέπει. Να είστε βέβαιοι. Η προσπάθεια να πάει η Πελοπόννησος μπροστά ξεκίνησε ήδη. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις και πολλά πράγματα να κάνουμε.

Ο Δημήτρης Πτωχός στάθηκε στη σημασία της δημιουργικής και παραγωγικής συνεργασίας με γνώμονα το καλό του τόπου. «Φίλοι της αντιπολίτευσης θέλω να ξέρετε ότι θα σας ακούω πάντα πολύ προσεκτικά. Κατά την προεκλογική περίοδο έδειξα πως αντιλαμβάνομαι τον πολιτικό ανταγωνισμό. Έτσι θα συνεχίσω. Με μετριοπάθεια, χωρίς να εμπλέκομαι σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, χωρίς να ευτελίζω το δημόσιο λόγο, βάζοντας πάνω το καλό του τόπου μας. Πιστεύω πολύ στη δύναμή της συνεργασίας», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «Η πόρτα του γραφείου μου θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους…»

Βασική προτεραιότητα και η καλή συνεργασία με την κεντρική διοίκηση «είναι αυτονόητο ότι επενδύουμε στην αποτελεσματική συνεργασία με την κυβέρνηση τους βουλευτές και με όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Ως πολίτης πιστεύω στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το γνωρίζετε πολύ καλά, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πιστεύουν σε εμάς.

Η ζωή τα έχει φέρει έτσι και με τους αρκετούς υπουργούς έχουμε συνεργαστεί ανά στο παρελθόν, σε δύσκολους καιρούς και έχουμε φέρει καλά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά.

Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο καλά και ακόμα καλύτερα μπορούμε να συνεργαστούμε και τώρα.

Ξέρουμε να συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά, αλλά ξέρουμε και να διεκδικούμε εξίσου αποτελεσματικά και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε και τα δυο εφόσον αυτό χρειαστεί. Πάντα με αποκλειστικό γνώμονα το καλό του τόπου.

Την ίδια καλή συνεργασία που προσδοκώ να έχουμε με την  κυβέρνηση, προσδοκώ να έχουμε με όλους τους δήμους της περιφέρειάς μας, με όλους τους φορείς, παραγωγικούς και οποιοδήποτε άλλο μπορεί να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια.»

Ο διάλογος και η συνεργασία είναι το «όχημα» προς την επόμενη ημέρα, τα βασικά «εργαλεία» για την επίτευξη στόχων, την αποτελεσματικότητα μιας ολόκληρης Περιφέρειας που φιλοδοξεί να γίνει πρότυπο. «Πιστεύω βαθιά στο διάλογο και στη συνεργασία στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδιασμού με προστιθέμενη αξία και μετρήσιμα αποτελέσματα για όλους τους πολίτες της περιφέρειας.»

Ξετυλίγοντας το όραμα και τους στόχους του ιδίου και των συνεργατών του για την επόμενη μέρα της Πελοποννήσου, ο Δημήτρης Πτωχός στάθηκε στις βασικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί ήδη από την προεκλογική περίοδο, χωρίς μεγάλα λόγια αλλά με έργα και πράξεις:

«Να δημιουργήσουμε μια ενιαία ταυτότητα για την Περιφέρειά μας. Να την κάνουμε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Να προσελκύσουμε επενδύσεις. Να υλοποιήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο  για τον τόπο μας με έμφαση στη βιωσιμότητα, στην κυκλική οικονομία και στο περιβάλλον. Να ψηφιοποιήσουμε όλες τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες, να την θωρακίσουμε απέναντι σε κάθε πιθανή κρίση και να είμαστε έτοιμοι. Να στηρίξουμε την παραγωγή, τον πολιτισμό και τον τουρισμό μας. Να είμαστε κοντά στους νέους μας. Αλλά και να προσφέρουμε όσα χρειάζονται στους μεγαλύτερους σε ηλικία και σε όλους όσους ανάγκη. Να βελτιώσουμε τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας και να αποκτήσουμε όλοι μια περιφερειακή συνείδηση. Να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Να εφαρμόσουμε βήμα προς βήμα το σχέδιό μας για την Πελοπόννησο».

Ο Σταύρος Παπασταύρος εξήρε τον χαρακτήρα, την επαγγελματική του επάρκεια αλλά και την φιλία που τους συνδέει

Ακολούθως, στο βήμα βρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Όπως σημείωσε ο υπουργός, η γνωριμία και η συνεργασία του με τον Δημήτρη Πτωχό ξεκίνησε πολλά χρόνια νωρίτερα, όταν οι δύο τους δε θα φαντάζονταν ποτέ ότι λίγα χρόνια αργότερα θα παρευρίσκονταν μια μέρα σαν τη χθεσινή στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Πτωχού ως  νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, και ότι ο ίδιος θα εκπροσωπεί την κυβέρνηση. Κλείνοντας, του ευχήθηκε μια καλή αυτοδιοικητική περίοδο, ενώ υπογράμμισε ότι η νέα περιφερειακή Αρχή υπό τον Δημήτρη Πτωχό, «θέλει και μπορεί» να πάει την Πελοπόννησο μπροστά.

Στην ορκωμοσία έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος, ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο δήμαρχοςε Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Ηλίας Αξιοτόπουλος, λοιποί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, και εκπρόσωποι φορέων.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, προτίμησε να μην παραβρεθεί στη χθεσινή ορκωμοσία, αναφέροντας νωρίς χθες το πρωί, ότι αφορμή για κάτι τέτοιο ήταν η παρουσία του κ. Σαμαρά στην Τρίπολη. «Με τον κ. Σαμαρά δεν έχω κανένα κοινό σημείο, ούτε ως τακτική ούτε ως ιδεολογία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το πρωί πάντως ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό στον οποίον ευχήθηκε καλή επιτυχία με αφορμή τη χθεσινή ορκωμοσία. Ο κ. Νίκας δήλωσε ότι δεν επρόκειτο να παραστεί στη ορκωμοσία “για λόγους που συνδέονται με την παρουσία σε αυτή του κ. Σαμαρά και την εν γένει πολιτική του”, ενώ επιφυλάχθηκε για περισσότερα σε συνέντευξη Τύπου, την ερχόμενη εβδομάδα.

Εξάλλου ο Παναγιώτης Νίκας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με εγκάρδιες ευχές προς όλους τους συνεργάτες του που επανεξελέγησαν περιφερειακοί σύμβουλοι και οι οποίοι ορκίστηκαν την Παρασκευή.