Οι νέοι κανόνες γι’ αυτούς που έχουν 2η πηγή εισοδήματος: Τι αλλάζει για μπλοκάκια, μισθολόγια και συνταξιούχους εργαζόμενους

Ο συνταξιούχος που θα αποφασίσει να επιστρέψει στην “ενεργό δράση” δεν θα υφίσταται κούρεμα 30% στην σύνταξή του αλλά μια μικρή πρόσθετη φορολογία.

Ο μισθωτός που θα θελήσει να συμπληρώσει το εισόδημα με το “μπλοκάκι” δεν θα μπλέκει με το νέο σύστημα “ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος”.

Ο μισθωτός, με τον νέο εργασιακό νόμο μπορεί να βρει νόμιμα και δεύτερη δουλειά ως μισθωτός αρκεί οι ώρες εργασίας να μην ξεπερνούν τις 13 συνολικά. Όποιος θέλει, από την άλλη, να ανακαινίσει ένα ακίνητο είτε για μακροχρόνια μίσθωση, είτε για βραχυχρόνια, δεν έχει να φοβάται την εταιρεία καθώς για ετήσιο εισόδημα από ενοίκιο έως 1000 ευρώ τον μήνα, ο φορολογικός συντελεστής περιορίζεται στο 15%.

Όρεξη για δουλειά να υπάρχει…. Βλέποντας ότι με την ακρίβεια να εκτινάσσεται στα ύψη με μια πηγή εισοδήματος δεν… βγαίνει, ολοένα και περισσότεροι αναζητούν το… συμπλήρωμα. Η προσπάθεια της πολιτείας από την άλλη, είναι αυτό το συμπλήρωμα να μην γίνεται με “μαύρα” γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα, όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία προχωρούν σε αλλαγές που εξυπηρετούν αυτό τον στόχο.

1. Το υπουργείο Εργασίας νομοθετεί την κατάργηση της περικοπής της σύνταξης κατά 30% για όποιον συνεχίζει να εργάζεται και μετά την συνταξιοδότηση. Τώρα, αν συνεχίσει να δουλεύει ως μισθωτός θα πληρώνει μόνο μια “κράτηση” που θα αντιστοιχεί στο 10% του μισθού ενώ αν συνεχίσει να απασχολείται ως αυτοαπασχολούμενος, θα καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές προσαυξημένες κατά 50% (σ.σ στην πράξη 115 ευρώ τον μήνα με τα σημερινά δεδομένα).

Τώρα, ο συνταξιούχος που θέλει να εργάζεται, επιλέγει συνήθως κάτι με “μαύρα” ακριβώς για να αποφύγει το κούρεμα του 30%. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι με το νέο καθεστώς, το κίνητρο για την φοροδιαφυγή δεν θα είναι και τόσο ισχυρό. Επίσης, η συνέχιση της απασχόλησης -ακριβώς επειδή καταβάλλονται εισφορές και μετά τη συνταξιοδότηση- οδηγεί και σε προσαύξηση της σύνταξης. Είναι σημαντικό βέβαια ο μηχανισμός να λειτουργεί γρήγορα και να μην περνούν μήνες ή και χρόνια για τον επανυπολογισμό.

2. Το νομοθετικό πλαίσιο, είναι πλέον ξεκάθαρο: μισθωτός μπορεί να βρει νόμιμα και δεύτερη δουλειά πάλι ως μισθωτός. Μόνη δέσμευση να τηρείται το ωράριο. Η αλλαγή έγινε γιατί ενώ και τώρα αυτός που είχε ανάγκη έκανε δεύτερη δουλειά, τις πιο πολλές φορές ήταν με “μαύρα”. Για τον εργαζόμενο, αυτό συνεπάγεται μικρότερη σύνταξη όταν έρχεται η ώρα αλλά και μπλεξίματα στην αναποδιά (π.χ σε ενδεχόμενο ατυχήματος στην δεύτερη μαύρη εργασία, ο εργαζόμενος εμφανίζεται ανασφάλιστος και δεν μπορεί να διασφαλίσει τα δικαιώματά του χωρίς να μπλέξει νομικά).

3. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο καθεστώς φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων προκάλεσε… τρόμο και σε όσους έχουν δύο δουλειές με μπλοκάκι και σε όσους είναι μισθωτοί και συμπληρώνουν το εισόδημά τους ως επαγγελματίες. Όμως, και για τις δύο αυτές περιπτώσεις, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εφόσον ο μισθός υπερβαίνει τον κατώτατο, τότε το μπλοκάκι δεν υπόκειται στον υπολογισμό του κατώτατου κέρδους. Επίσης, όποιος έχει δύο “μπλοκάκια” μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μισθωτός χωρίς και αυτός να έχει μπλεξίματα με το ελάχιστο εισόδημα.

4. Το εισόδημα από ακίνητο, είναι επίσης μια αγαπημένη πηγή δεύτερου εισοδήματος για τους Έλληνες. Εδώ, βοηθάει το γεγονός ότι το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται με ξεχωριστή κλίμακα και δεν προστίθεται στο εισόδημα από μισθό, σύνταξη κλπ. Έτσι, όποιος έχει εισόδημα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο, φορολογείται με συντελεστή 15%. Από τα 12.000 ευρώ και πάνω βέβαια, οι συντελεστές είναι υψηλοί: 35% και 45% αντίστοιχα.