Οι αληθινοί φίλοι μας στη ζωή μας

Σε μια εποχή που αρκετοί αμφισβητούν τις παραδοσιακές σχέσεις (οικογένεια με την ευρεία έννοια, γονείς, παιδιά, σύζυγοι ), αρχίζει να επικρατεί όλο και περισσότερο  η άποψη ότι οι φίλοι μας αποτελούν από τις πλέον σημαντικές σχέσεις της ζωής μας.

Τι συμβαίνει πραγματικά; Ας κάνουμε 2 παρατηρήσεις που ίσως φανούν  και οξύμωρες.

Οι στέρεες φιλίες έρχονται από τα παιδικά χρόνια. Σήμερα μάλιστα που οι γονείς εργάζονται πολύ περισσότερο και η καθημερινότητα  κινείται σε άλλους ρυθμούς, ο χρόνος που βρίσκονται δίπλα στα παιδιά τους είναι δυστυχώς λιγότερος. Έτσι τα παιδιά βρίσκονται  περισσότερο  με τους φίλους τους, ιδιαίτερα με εκείνους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα (μουσική, αθλητισμός κλπ). Αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς που συχνά υποκαθιστούν  και το δέσιμο που κλασσικά υπάρχει ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά.

Φίλοι από το δημοτικό ή το γυμνάσιο, κοινές ανησυχίες, διακοπές, ξενύχτια, έρωτες , απασχολούν τους καλούς φίλους, μέχρι να χτυπήσει το καμπανάκι του γάμου. Καλείς όλους τους φίλους στο μεγάλο γεγονός,  αλλά από την επομένη χάνεσαι διότι αλλάζει η ρώτα της καθημερινότητας και η επαφή περιορίζεται σε τηλεφωνική ή σε κάποιες αργίες κι αν. Όταν έρθουν και μωρά, τότε το πράγμα δυσκολεύει περισσότερο. Κάπως έτσι οι φιλίες χάνονται.

Τα πράγματα φαίνονται λίγο αντιφατικά, αλλά ο κοινός παρονομαστής των επιστημόνων που εξετάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις τον 21ο αιώνα είναι σαφής. Όσοι έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς φιλίας είναι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι. Όσο κι αν χανόμαστε για διάφορους λόγους, πάντα νοιώθουμε για τους φίλους μας το συναίσθημα ότι αν τους χρειαστούμε σε κάποια δυσκολία θα είναι δίπλα μας.

Η αναζήτηση μας  απέναντι σε θρησκείες, πολιτικές, πολιτισμικές και άλλες θεωρίες είναι εντελώς διαφορετική. Η στάση μας απέναντι σε έννοιες όπως  έθνος, φυλή, κοινότητα διαφοροποιείται, ιδιαίτερα στη Δύση, όπου η συνύπαρξη μεταξύ τελείως διαφορετικών και ετερόκλητων ανθρώπων που προέρχονται από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα ‘’παράγει’’ μια νέα πραγματικότητα, μια άλλη κοινωνία.

Αν προσθέσουμε και την κατανάλωση που κάνουμε μπροστά στους δέκτες μας (τηλεόραση και διαδίκτυο) με την υπερπληθώρα των διαφόρων μηνυμάτων, ίσως πει κανείς ότι η κατάσταση είναι χαοτική. Εικονικοί φίλοι σε μια εικονική πραγματικότητα, από την οποία δύσκολα μπορεί να ξεφύγει κάποιος και που σίγουρα διαμορφώνει τη συμπεριφορά μας και ίσως σε νεαρότερες ηλικίες διαπλάθει και χαρακτήρες. Κι όμως μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας, οι φίλοι αποτελούν μια βάση στην οποία πολλοί πιστεύουν.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι ισχυροί δεσμοί φιλίας, έστω κι αν είναι δύσκολο να κρατηθούν, αποτελούν  ακόμη και σήμερα καταλύτη στις σχέσεις  μας  και  στην ισορροπία μας.  Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να έχουν αληθινούς φίλους είναι σύμφωνα με όλες τις έρευνες πιο ευτυχισμένοι.