Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την περικοπή επιδοτήσεων

Στις μεγάλες περικοπές των επιδοτήσεων, στην προκλητική διαφορά της τιμής των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι και στην έλλειψη ενδιαφέροντος για το γάλα, αντιδρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι – μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης επεσήμαναν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, το νερό που χάνεται στη θάλασσα και δεν αξιοποιείται, την κερδοσκοπία των εμπόρων και των καρτέλ που καρπώνονται τις υψηλές τιμές των αγροτικών προϊόΝτων, το υπερβολικό κόστος παραγωγής και την αδιαφορία της Πολιτείας.

Ο γραμματέας του συλλόγου Σπύρος Νικολόπουλος έκανε λόγο για “πολύ δύσκολη χρονιά για τους κτηνοτρόφους, θα βγουν εκτός παραγωγής” και διαμαρτυρήθηκε για τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις. Ανέφερε ότι “η αναδιάρθρωση της νέας ΚΑΠ οδήγησε στην καταλήστευση των επιδοτήσεων που παίρνουν οι αγρότες. Επιδοτήσεις που δεν καλύπτουν ούτε τον ΕΛΓΑ”.

Για την αντιπαράθεση και τις αλληλοκατηγορίες της διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργού “που ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον”, εκτίμησε πως “είναι ευθύνη και των δύο” κι εξήγησε ότι “η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δρα με την πολιτική που έρχεται από το υπουργείο. Σιγά – σιγά θα εξαλειφθούν οι επιδοτήσεις”.

Γι’ αυτούς που λένε ότι η τιμή του λαδιού είναι πολύ υψηλή, παρατήρησε ότι “η παραγωγή φέτος στη Μεσσηνία είναι μειωμένη στο 50%” και πρόσθεσε: “Οι ελιές σαπίζουν και πέφτουν κυρίως στις περιοχές της Πυλίας και του Δήμου Οιχαλίας. Η περσινή ζημιά με το γλοιοσπόριο φέτος θα έρθει νωρίτερα”.

“ΤΟ ΝΕΡΟ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ”

Ο μπάρμπα Κώστας Δουρούμης διαμαρτυρήθηκε για την απουσία αρδευτικών έργων, επισημαίνοντας ότι “το νερό πάει, χάνεται στη θάλασσα. Είναι η αιτία που ξεράθηκαν τα δέντρα. Ο λευκός χρυσός πάει στη θάλασσα και δεν έχουμε νερό για να ποτίσουμε”.

Συνεχίζοντας το γεγονός ότι “έρχεται ο πρωθυπουργός εδώ και τον πάνε με χαχαχού στις βιομηχανίες. Δεν τον πάνε σε χωράφι ή μαντρί”. Προέτρεψε “να μη μας υποτιμάνε” και ζήτησε η ΕΡΤ να καλέσει κι έναν αγρότη, όπως καλεί συγγραφείς, πολιτικούς, δικηγόρους, γιατρούς.

Κάλεσε αυτούς που έχουν την εξουσία “να σκύψουν στα προβλήματά μας. Να πιάσουν τα νερά, για να μείνουν οι νέοι, να λάβουν μέτρα εδώ και τώρα” και τους αγρότες να ξυπνήσουν.

Ο κόσμος, οι αγρότες να ξυπνήσουν

“ΤΩΡΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ”

Ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Θλιμμένος, διαμαρτυρόμενος, ανέφερε ότι “η νέα ΚΑΠ είναι εξοντωτική, εξοντώνει τους αγρότες. Το μόνο που μας έμενε ήταν η επιδότηση. Πληρώνουμε με αυτή λιπάσματα, ρεύμα, τράπεζες, τις υποχρεώσεις μας. Τώρα…”.

Για το λάδι που είναι ακριβό, παρατήρησε πως “μας το πήραν 3 και 3,5 ευρώ. Σε σούπερ μάρκετ έχει 21,90 ευρώ το λίτρο κι εμένα μου το πήραν 3,20 και 3,40. Ποιος κερδίζει;”.

Για τις υψηλές τιμές των καυσίμων επεσήμανε ότι “βάζουμε 200 και 250 ευρώ πετρέλαιο και δεν μας φτάνει ούτε για 4 ώρες” και πρόσθεσε: “Με όλα αυτά μας λένε αλλάξτε δουλειά, να μας πουν τι δουλειά θα κάνουμε”.

Επέκρινε βουλευτές και υπουργούς που “ήρθαν εδώ στις εκλογές, προεκλογικά. Γιατί δεν έρχονται τώρα να μας λύσουν το πρόβλημα” και πρόσθεσε: “Η περιοχή του Δήμου Οιχαλίας ξεραίνεται και πληρώνουμε 70 ευρώ την ώρα ρεύμα για τις γεωτρήσεις”.

Για το γάλα παρατήρησε πως “είχαν βγει τιμές, όμως, τους τελευταίους 3 μήνες δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Μας λένε ό,τι κοπεί, να το δώσουμε χωρίς τιμή” και συμπλήρωσε: “Μας ληστεύουν τα καρτέλ, είναι η διαφορά της τιμής στο χωράφι και στο ράφι. Αυτοί κονομάνε και οι νέοι έφυγαν. Οι υψηλές τιμές που λένε, είναι για τους εμπόρους. μάζεψαν τα λάδια και τα πουλάνε 9 και 10 ευρώ. Να πάνε να ελέγξουν λογαριασμούς αγροτών κι εμπόρων να δουν την πραγματικότητα”.

Ολοκληρώνοντας, ο Σπ. Νικολόπουλος είπε ότι “όπλο μας είναι  μαζικότητα, η δυναμική και οι κινητοποιήσεις” και κάλεσε τους αγρότες σήμερα Σάββατο στη γενική συνέλευση του συλλόγου στις 7 το απόγευμα, στο προαύλιο του Δημαρχείου Μεσσήνης. Ζήτησε να παραστούν και οι πρόεδροι των κοινοτήτων, για να ενημερώσουν για τα προβλήματα των αγροτικών δρόμων.

Ακόμα, ενημέρωσε ότι την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στο Χανδρινού, θα γίνει κοινή σύσκεψη των δύο αγροτικών συλλόγων, που είναι ανοιχτή και για άλλους αγρότες και συλλόγους.

Πηγή