Μουντιάλ 2022, Μαρόκο – Ισπανία 0-0 κ.δ 3-0 πέν. : Σούπερμαν ο Μπόνο έστειλε τους Μαροκινούς στους “8”

Η Ισπανία διάλεξε αντίπαλο και το… ποδόσφαιρο την τιμώρησε. Με ήρωα τον Μπόνο που έβγαλε τρία πέναλτι, το Μαρόκο κατάφερε να γράψει ιστορία και να προκριθεί στα προημιτελικά του Μουντιάλ, αφήνοντας εκτός τους Ισπανούς του Λουίς Ενρίκε! Οι φούριας ρόχας δεν ήθελαν να πέσουν πάνω στους Κροάτες και… μάλλον ήθελαν να αφήσουν εκτός τους Γερμανούς πριν από τα νοκ άουτ.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι πάντοτε δίκαιο, ωστόσο πολλές φορές αποδίδει δικαιοσύνη. Τις περισσότερες φορές μάλιστα το κάνει με καθυστέρηση. Αυτή τη φορά όμως η στρογγυλή… Θεά το έκανε άμεσα. Τόσο άμεσα που ο ποδοσφαιρικός πλανήτης βρίσκεται σε «σοκ». Το Μαρόκο «τέζαρε» τους Ισπανούς (3-0 πέναλτι, 0-0 κ.δ.) στο Μουντιάλ και κατάφερε να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Γιασίν Μπόνο έπιασε δύο εκτελέσεις στη διαδικασία των πέναλτι και το Μαρόκο επικράτησε με 3-0 της Ισπανίας, παίρνοντας ιστορική πρόκριση στα προημιτελικά του Μουντιάλ 2022, ύστερα από 120 λεπτά χωρίς γκολ.

Ο Πάμπλο Σαράμπια που μπήκε αλλαγή στο 119′ για τα πέναλτι έστειλε την μπάλα δοκάρι (είχε δοκάρι και στην τελευταία φάση της παράτασης) και στη συνέχεια ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπιασε τις προσπάθειες των Κάρλος Σολέρ και Σέρχιο Μπουσκέτς.

Το Μαρόκο προκρίθηκε δίκαια απέναντι σε μία κακή Ισπανία χωρίς εμπνεύσεις (αλλά αέναο passing game) και τώρα περιμένει το νικητή του βραδινού αγώνα μεταξύ Πορτογαλίας και Ελβετίας για να μάθει αντίπαλο στα προημιτελικά του Σαββάτου (17:00).

Η επιλογή του Λουίς Ενρίκε να δώσει ντεμπούτο στο τουρνουά στον Μάρκος Γιορέντε και μάλιστα ως δεξί μπακ αποδείχθηκε καταστροφική. Από τα πρώτα λεπτά ο Σοφιάν Μπουφάλ έκανε ό,τι ήθελε απέναντι στον παίκτη της Ατλέτικο και μαζί με τις επελάσεις του Ασράφ Χακιμί από δεξιά, το Μαρόκο έβρισκε τρόπο να επιτίθεται, όποτε είχε την μπάλα στα πόδια του.

Στον αντίποδα, οι Ισπανοί θύμισαν περισσότερο την εικόνα του 2ου ημιχρόνου κόντρα στην Ιαπωνία με την ανούσια κατοχή μπάλας, που αξιοποιούσαν μόνο σε περίπτωση λαθών των Μαροκινών. Σε μία τέτοια περίπτωση έχασαν μοναδική διπλή ευκαιρία, όμως υπήρχε οφσάιντ στη φάση κι ένα λεπτό αργότερα ο Μάρκο Ασένσιο αστόχησε μέσα από την περιοχή.

Ο τερματοφύλακας με την περισσότερη δουλειά όμως ήταν ο Ουνάι Σιμόν, αφού το Μαρόκο ήταν πιο επικίνδυνο, αλλά και άστοχο. Η μόλις μία τελική στο 1ο ημίχρονο των Ισπανών ήταν η χειρότερη επίδοσή τους σε Μουντιάλ από το 1966 και οι παίκτες του Γουαλίντ Ρεγκραγκουί δεν είχαν λόγο για να αλλάξουν τρόπο παιχνιδιού στο 2ο μέρος.

Αλλαγές δεν υπήρξαν από τους δύο προπονητές και το Μαρόκο συνέχισε να ελέγχει το παιχνίδι, έστω κι αν η μπάλα βρισκόταν στα πόδια των Ισπανών. Περίπου ένα τέταρτο χωρίς ευκαιρίες εκατέρωθεν οδήγησαν τον Λουίς Ενρίκε στις πρώτες (επιθετικές) αλλαγές, με τον Γκάβι, το νεαρότερο παίκτη που αρχίζει βασικός σε νοκ άουτ του Μουντιάλ από τον… 17χρονο Πελέ το 1958, να αποχωρεί.

Κάρλος Σολέρ και Άλβαρο Μοράτα ήταν οι δύο πρώτες κινήσεις του Λουίς Ενρίκε, οι οποίες ανησύχησαν τους Μαροκινούς, που έδωσαν περισσότερα μέτρα και ουσιαστικά κλείστηκαν στην περιοχή τους. Ο… συνωστισμός εκεί δεν βοήθησε τους Ισπανούς, που χρειάστηκαν και την ταχύτητα και το πλάτος του Νίκο Γουίλιαμς από δεξιά στη θέση του άφαντου Φεράν Τόρες. Στον αντίποδα, το Μαρόκο πάσχιζε με την κόπωση, με συνέπεια να αντικατασταθεί τόσο ο Μπουφάλ όσο και ο Νουσαΐρ Μαζραουί.

Τα τελευταία λεπτά αποτέλεσαν μονόλογο των Ισπανών, απέναντι σε 11 αντιπάλους στην περιοχή του Μαρόκου. Η μπάλα ήταν αδύνατο να περάσει χαμηλά κι έτσι οι παίκτες του Ενρίκε δοκίμασαν να τη σηκώσουν. Μία καλή στιγμή με τον Μοράτα και μία με φάουλ του Ντάνι Όλμο ανησύχησαν τον Μπουνού, όμως η εστία του παρέμεινε απαραβίαστη κι έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Στην παράταση, η Ισπανία εξακολούθησε να έχει κλείσει το Μαρόκο στο γήπεδό του και να προσπαθεί κυρίως με ψηλές μπαλιές να απειλήσει. Στον αγώνα πέρασαν και οι “φρέσκοι” Ανσού Φατί και Αλεχάντρο Μπαλντέ για ακόμα πιο μεγάλη κυριαρχία απέναντι στους κουρασμένους Μαροκινούς. Η μεγαλύτερη στιγμή όμως ήταν για το Μαρόκο, αφού ο Γουαλίντ Σεντιρά σούταρε λίγο έξω από τη μικρή περιοχή, αλλά ο Σιμόν τον σταμάτησε με τα πόδια.

Στο 2ο μέρος της παράτασης το Μαρόκο ήταν αυτό που είχε ξανά τις καλύτερες στιγμές, με τον Σεντιρά να εξελίσσεται σε μοιραίο. Ο αγώνας κατέληξε στα πέναλτι αν και ο Σαράμπια στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων της παράτασης είχε δοκάρι από πολύ πλάγια θέση.

Ο Ισπανός επιθετικός πέρασε αλλαγή για τις εκτελέσεις και δεν δικαίωσε τον Ενρίκε, αφού έστειλε την πρώτη προσπάθειά του ξανά στο δοκάρι. Ακολούθησαν οι επεμβάσεις του Μπόνο στους Σολέρ και Μπουσκέτς, με τον Ουνάι Σιμόν να πιάνει την εκτέλεση του Μπαντρ Μπενούν, που επίσης πέρασε στον αγώνα για τα πέναλτι. Εν τέλει, ο Ασράφ Χακιμί εκτέλεσε εύστοχα το τελευταίο πέναλτι του αγώνα, κάνοντας το 3-0 και στέλνοντας το Μαρόκο στα προημιτελικά.

Η σειρά των πέναλτι
  • Ο Σαμπιρί κάνει το 1-0 για το Μαρόκο
  • Ο Σαράμπια που μπήκε για τα πέναλτι στο 119′ στέλνει την μπάλα στο αριστερό δοκάρι
  • Ο Ζίγες εκτελεί στο κέντρο και κάνει το 2-0
  • Ο Σολέρ εκτελεί, ο Μπόνο πέφτει αριστερά και αποκρούει με άνεση, κρατώντας το 2-0
  • Ο Μπενούν εκτελεί δεξιά για το 3-0, ο Σιμόν πέφτει και μπλοκάρει, κρατώντας το 2-0
  • Ο Μπουσκέτς εκτελεί κι αυτός δεξιά, ο Μπόνο αποκρούει και γίνεται ήρωας, κρατώντας το 2-0
  • Ο Χακιμί με σκαφτό στο κέντρο στέλνει τους Μαροκινούς στα προημιτελικά και τους Ισπανούς σπίτι τους!

Οι ενδεκάδες

ΜΑΡΟΚΟ (Βαλίντ Ρεγκραγκί): Μπόνο, Χακίμι, Μαζραουί (82’ Σαμπίρι), Αγκέρ (84’ Ελ Γιαμίκ), Σάις, Άμραμπατ, Ουναχί (120’ Μπενούν), Αμαλά (82’ Σεντίρα), Ζιγές, Μπουφάλ (66’ Εζαλζουλί), Εν Νεσιρί (82’ Ατιάτ Αλάχ)

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Άλμπα (98’ Μπαλντέ), Γιορέντε, Ρόδρι, Λαπόρτ, Μπούσκετς, Πέδρι, Γκάβι (63’ Σολέρ), Όλμο (98’ Φάτι), Φεράν Τόρες (76’ Νίκο Ουίλιαμς, 119’ Σαράμπια), Ασένσιο (63’ Μοράτα)