Μουντιάλ 2022, Κροατία – Βραζιλία 4-2 πέν. (1-1): Επική πρόκριση της παρέας του Μόντριτς έστειλε τη Σελεσάο

Απίθανη Κροατία με μυθικό Λιβάκοβιτς «πέταξε» εκτός Μουντιάλ και την Βραζιλία με 4-2 στα πέναλτι (1-1 κ.δ. και παρ.) και προκρίθηκε στα ημιτελικά όπου περιμένει Μέσι ή Φαν Χάαλ.

Η αλύγιστη Κροατία στα ημιτελικά του Μουντιάλ για δεύτερη σερί διοργάνωση! Η απίθανη παρέα του Λούκα Μόντριτς «πέταξε» εκτός συνέχειας τη Βραζιλία με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 κ.δ. και παρ.) έχοντας για ακόμη μία φορά μεγάλο πρωταγωνιστή και «ήρωα» τον Ντομινίκ Λιβάκοβιτς. Ο τερματοφύλακας της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ήταν ο MVP της ομάδας του σε όλο το παιχνίδι όπου πραγματοποίησε μεγάλες επεμβάσεις, ενώ έπιασε κι ένα πέναλτι στη «ρώσικη ρουλέτα», δίνοντας συνέχεια στη συγκλονιστική εμφάνιση επί της Ιαπωνίας.

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς δεν προχώρησε σε πολλές αλλαγές. Η επιλογή του για τρεξίματα και διαρκή κίνηση οδήγησε τον Μάριο Πάσαλιτς στην ενδεκάδα αντί του Μάρκο Λιβάγια. Στον αντίποδα, ο Τίτε δεν είχε λόγο να κάνει πειραματισμούς σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια στη διοργάνωση και η ενδεκάδα του ήταν η αναμενόμενη.

Οι Κροάτες έμοιαζαν να έχουν το πάνω χέρι από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, κυρίως όσον αφορά στο τέμπο του παιχνιδιού. Αργό και εύκολα ελέγξιμο, ιδανικό για ορισμένους παίκτες της σε πιο μεγάλη ηλικία, αλλά και για τον Γιόσιπ Γιουράνοβιτς, που έβρισκε πολλούς χώρους από την πλευρά του, μιας και οι Βινίσιους και Νεϊμάρ δεν ήταν ιδιαίτερα… προσηλωμένοι στα αμυντικά καθήκοντά τους.

Οι κούρσες από δεξιά δεν οδήγησαν σε μεγάλες ευκαιρίες των Κροατών, παρά μόνο σε κάποια άσχημα σουτ, την ώρα που ούτε οι προσπάθειες του Βινίσιους άνοιξαν την κροατική άμυνα με τους παίκτες να μην αφήνουν αποστάσεις μεταξύ τους. Όταν δε ο ακραίος της Ρεάλ βρέθηκε σε θέση βολής, ένα μπλοκάρισμα του στέρησε ένα καλό τελείωμα.

Το 2ο ημίχρονο άρχισε με ίδιες ενδεκάδες, αλλά διαφορετική εικόνα. Η Βραζιλία ήταν πιεστική και προκάλεσε κινδύνους στην περιοχή του Ντόμινικ Λιβάκοβιτς. Αρχικά, ο Κροάτης τερματοφύλακας απέκρουσε προβολή του… Γιόσκο Γκβάρντιολ που παραλίγο να βάλει αυτογκόλ και στη συνέχεια έπιασε τετ α τετ του Βινίσιους, σε μία φάση που υπήρχε χέρι του Γιουράνοβιτς, όμως ένα οφσάιντ που προηγήθηκε υπερκάλυψε τα πάντα.

Η Κροατία έδειχνε φοβισμένη και δεν ανοίχτηκε ξανά φεύγοντας στην επίθεση, κάτι που ουσιαστικά προσκάλεσε τους Βραζιλιάνους έξω από την περιοχή της. Νεϊμάρ και Βινίσιους δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα, σε αντίθεση με τον Λιβάκοβιτς που βρισκόταν στη σωστή θέση ακόμα και σε τετ α τετ, πότε με τον αρχηγό της “σελεσάο”, πότε με τον Λούκας Πακετά.

Ο Τίτε δεν δίστασε να βγάλει σταδιακά όλη την επίθεσή του, όμως τα δεδομένα του αγώνα δεν άλλαξαν. Μία πολυπρόσωπη και σχετικά καλή αμυντική λειτουργία συμπληρωνόταν από τον εξαιρετικό Λιβάκοβιτς που με σωστές τοποθετήσεις απέκρουσε μακρινά σουτ αλλά και τετ α τετ χωρίς καμία δυσκολία.

Ο Ντάλιτς έριξε στη μάχη τους Νίκολα Βλάσιτς και Μπρούνο Πέτκοβιτς, όμως δεν πήρε τίποτα πίσω από αυτούς, αφού οι Κροάτες… αρνήθηκαν να επιτεθούν στο 2ο ημίχρονο και απλά περίμεναν στωικά την παράταση.

Ο στόχος τους επετεύχθη, έστω κι αν δεν βρήκαν εύστοχη τελική στο 90λεπτο. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο 2ο μέρος όμως, μπήκε υποψιασμένη στην παράταση και δεν δέχθηκε ευκαιρίες. Ο ρυθμός ήταν χαμηλός, η Βραζιλία είχε μεγάλη κατοχή αλλά δεν έβρισκε τους ίδιους χώρους και μάλιστα σε μία κόντρα παραλίγο να δεχθεί γκολ από τον Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς.

Ο Νεϊμάρ με υπέροχο γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης φάνηκε να δίνει τη λύση για τη Βραζιλία, αλλά ο Πέτκοβιτς στο 117′ έστειλε το ματς στα πέναλτι. Κι εκεί η φιναλίστ του Μουντιάλ της Ρωσίας έδειξε πως είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει. Και τώρα περιμένει να δει αν ο αντίπαλός της στα ημιτελικά θα είναι η Αργεντινή του Μέσι ή η Ολλανδία του Φαν Χάαλ.

Στο 55′ ήταν σειρά του Νεϊμάρ να χάσει ευκαιρία, με τον Λιβάκοβιτς να πραγματοποιεί σπουδαία επέμβαση με τα πόδια, ενώ στο 66′ ούτε ο Πακετά κατάφερε να σκοράρει. Ο Κροάτης τερματοφύλακας έπαιζε μόνος του τη Βραζιλία και στο 76′ νίκησε ξανά τον Νεϊμάρ σε τετ α τετ. Στο 80′ ο Ροντρίγκο νικήθηκε και πάλι από τον «ήρωα» Λιβάκοβιτς και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

© 2022 MANU FERNANDEZ/AP IMAGES

Εκεί, αυτή που έφτασε πρώτη κοντά στο γκολ ήταν η Κροατία όταν στο 103′ ο Μπρόζοβιτς αστόχησε από ιδανική θέση μετά από απίθανη προσπάθεια του Πέτκοβιτς. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης «μίλησε» ο Νεϊμάρ που μετά από υπέροχη ομαδική προσπάθεια, μπήκε στην περιοχή, απέφυγε και τον Λιβάκοβιτς κι έκανε το 1-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Με αυτό το γκολ έπιασε μάλιστα στα 77 τον σπουδαίο Πελέ.

Κι εκεί που όλοι νόμιζαν πως τα πάντα είχαν κριθεί, μίλησε ο Πέτκοβιτς. Στο 117′ ο Όρσιτς έκανε το γύρισμα από αριστερά και ο Πέτκοβιτς με πλασέ που κόντραρε και στον Μαρκίνιος έγραψε το 1-1.

Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι κι εκεί «έλαμψε» και πάλι ο Λιβάκοβιτς. Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να πιάσει τρία πέναλτι. Έπιασε το πρώτο του Ροντρίγκο, ο Μαρκίνιος έστειλε στο δοκάρι το τέταρτο και η Κροατία νίκησε με 4-2.

Η εξέλιξη των πέναλτι
  • Ο Βλάσιτς εκτελεί στο κέντρο και κάνει το 1-0 για την Κροατία
  • Ο Λιβάκοβιτς πέφτει αριστερά και πιάνει την εκτέλεση του Ροντρίγκο
  • Ο Μάγερ εκτελεί κι αυτός στο κέντρο και κάνει το 2-0
  • Ο Καζεμίρο με δύναμη, ο Λιβάκοβιτς πέφτει σωστά δεξιά, όμως γίνεται το 2-1
  • Ο Μόντριτς εκτελεί, από αριστερά ο Άλισον, δεξιά η μπάλα για το 3-1
  • Ο Πέντρο κάνει μια αναπήδηση πριν σουτάρει, εξουδετερώνει τον Λιβάκοβιτς και μειώνει σε 3-2
  • Εξαιρετική εκτέλεση από Όρσιτς, τέρμα δεξιά και χαμηλά, ο Άλισον δεν είχε τύχη και γίνεται το 4-2
  • Ο Μαρκίνιος εκτελεί στο δεξί δοκάρι, η Κροατία προκρίνεται
© 2022/PAVEL GOLOVKIN/AP IMAGES

Οι συνθέσεις:

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γκβάρντιολ, Σόσα (110’ Μπούντιμιρ), Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Κόβατσιτς (106’ Μάιερ), Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, Κράμαριτς (72’ Πέτκοβιτς), Πάσαλιτς (72’ Βλάσιτς)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Τίτε): Άλισον, Μιλιτάο (106’ Σάντρο), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ντανίλο, Κασεμίρο, Πακετά (106’ Φρεντ), Βινίσιους (64’ Ροντρίγκο), Νεϊμάρ, Ραφίνια (56’ Άντονι), Ριτσάρλισον (84’ Πέδρο)