Μουντιάλ 2022, Ιαπωνία – Ισπανία 2-1: Καμικάζι αυτοκτονίας πέταξαν τα πάντσερ εκτός

Η Ιαπωνία έκανε ακόμα μία ιστορική ανατροπή, αυτήν τη φορά απέναντι στην Ισπανία και η νίκη της με 2-1 την έφερε στην κορυφή του 5ου ομίλου του Μουντιάλ 2022. Στη 2η θέση η Ισπανία, έμεινε εκτός νοκ άουτ η Γερμανία.

Η Ιαπωνία έκανε τη δεύτερη ανατροπή απέναντι σε μεγαθήριο και με τη νίκη 2-1 επί της Ισπανίας πήρε την πρωτιά του 5ου ομίλου του Μουντιάλ 2022, αφήνοντας δεύτερη την ομάδα του Λουίς Ενρίκε και εκτός συνέχειας για δεύτερη σερί διοργάνωση τη Γερμανία.

Επικό, απίθανο, μυθικό! Η Ιαπωνία επικράτησε 2-1 με ανατροπή της Ισπανίας στην Ντόχα και προκρίθηκε ως πρώτη από τον πέμπτο όμιλο του Μουντιάλ «τρελαίνοντας» τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Οι Ασιάτες ολοκλήρωσαν το γκρουπ έχοντας νικήσει τα δύο μεγαθήρια (2-1 με ανατροπή και τη Γερμανία) ενώ έχασαν από την Κόστα Ρίκα που ήταν η πιο αδύναμη από τις τέσσερις. Και τώρα Κροατία στους «16» για τους «Σαμουράι» ενώ η Ισπανία που δεν έκανε ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο θα αντιμετωπίσει το Μαρόκο.

Το παιχνίδι στο πρώτο μέρος δεν έδειχνε σε καμία περίπτωση πως θα μπορούσε να γίνει ροντέο όπως συνέβη στο δεύτερο. Μετά από μία καλή ευκαιρία της Ιαπωνίας με τον Ίτο στο 8′, η Ισπανία έκανε το 1-0 στο 11′ με κεφαλιά του Μοράτα από σέντρα του Αθπιλικουέτα. Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε είχε τον απόλυτο έλεγχο, με τους Ιάπωνες να μην αλλάζουν δεύτερη πάσα και να περιμένουν στο μισό γήπεδο. Ο Μοράτα είχε ακόμη μία καλή στιγμή στο 23′, με τον Γκόντα να μπλοκάρει σε ένα ματς που γενικά δεν είχε πολλές ευκαιρίες.

Τα πάνω κάτω ήρθαν με το ξεκίνημα του δεύτερου 45λέπτου. Αρχικά, στο 48′ και μετά από λάθη στην άμυνα της Ισπανίας ο Ντόαν έκανε το 1-1 στο 48′, με τον Σιμόν να έχει ευθύνη. Πριν καν συνέλθει η «φούρια ρόχα» δέχθηκε και δεύτερο γκολ. Στο 51′ ο Μιτόμα έκανε το γύρισμα για τον Τανάκα που μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα. Το γκολ ακυρώθηκε αρχικά αφού φάνηκε πως η μπάλα είχε βγει όλη εκτός πριν το γύρισμα του Μιτόμα, ωστόσο μετά από εξέταση στο VAR το γκολ μέτρησε.

Στα επόμενα λεπτά η Ιαπωνία κλείστηκε πίσω για να διαφυλάξει το προβάδισμά της και η Ισπανία κυκλοφορούσε την μπάλα χωρίς να δημιουργεί. Η μοναδική καλή στιγμή της μέχρι το τέλος του ματς ήταν στο 90′ όταν ο Όλμο σούταρε από καλή θέση, με τον Γκόντα να μπλοκάρει εύκολα.

Οι συνθέσεις:

Ιαπωνία (Χατζίμε Μοριγιάσου): Γκόντα, Ναγκατόμο (46’ Μιτόμα), Ιτακούρα, Γιοσίντα, Τανιγκούτσι, Καμάντα (69’ Τομιγιάσου), Μορίτα, Τανάκα (87’ Έντο), Κούμπο (36’ Ντόαν), Ίτο, Μαέντα (62’ Ασάνο).

Ισπανία (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Τόρες, Μπαλντέ (68’ Άλμπα), Αθπιλικουέτα (46’ Καρβαχάλ), Ρόδρι, Μπούσκετς, Γκάβι (68’ Φάτι), Πέδρι, Νίκο Ουίλιαμς (57’ Ασένσιο), Μοράτα (57’ Φεράν Τόρες), Όλμο