Μουντιάλ 2022, Αργεντινή – Γαλλία 4-2 πέν. (3-3): Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η ομάδα του μάγου Μέσι που πρόσθεσε το τελευταίο πετράδι στο στέμμα του

Το Μουντιάλ είχε αρχή, Μέσι και… τέλος! Ο κορυφαίος όλων λυτρώθηκε και ο ποδοσφαιρικός πλανήτης τον ευχαριστεί, που ομόρφυνε τις ζωές μας.

Η Αργεντινή είναι πρωταθλήτρια κόσμου, ο Λιονέλ Μέσι είναι στην κορυφή του ποδοσφαιρικού Έβερεστ. Στον καλύτερο τελικό στην ιστορία των Μουντιάλ, η “αλμπισελέστε” υπέταξε στα πέναλτι (4-2) τη Γαλλία και της πήρε τα “σκήπτρα” παρά το χατ τρικ του Κιλιάν Εμπαπέ.

O 22ος τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο πρώτος στην Ιστορία μεταξύ Αργεντινής και Γαλλίας, θα μνημονεύεται ίσως ως το κομβικότερο ματς στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου. Η μέρα που ο σύγχρονος Θεός της Μπάλας, ο Λιονέλ Μέσι, ανέβηκε για πάντα στον θρόνο του, εδραιώνοντας τον μύθο και την κληρονομιά του στο σπορ, ταυτόχρονα θα είναι και η μέρα που έδωσε το χρίσμα στον… επόμενο -τον Κιλιάν Μπαπέ.

Σε ένα ματς που… δεν περιγράφεται, η Αργεντινή νίκησε τη Γαλλία στα πέναλτι στο «στάδιο Λουσαΐλ» και κατέκτησε το τρίτο Μουντιάλ της ιστορίας της, βάζοντας τέλος σε μια αναμονή 36 ετών, από τα χρόνια του… original Θεού, Ντιέγκο! Οι δύο σπουδαίες αυτές ομάδες πρόσφεραν τον πιθανότατα κορυφαίο τελικό της ιστορίας, με τρομερή εξέλιξη, ποδόσφαιρο στο υψηλότερο τέμπο και το υψηλότερο επίπεδο, με δύο απίθανους παικταράδες να προσφέρουν μια μοναδική κόντρα και μια μοναδική παράσταση. Ο ένας, με δύο ιστορικά γκολ, στη δύση της καριέρας του, αφού αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου στο οποίο έπαιξε. Ο δεύτερος με ένα επίσης ιστορικό και απίθανο χατ-τρικ με γκολάρες παγκόσμιας -once in a generation- κλάσης, ο πρώτος που πετυχαίνει κάτι τέτοιο σε τελικό, μετά τον Τζεφ Χαρστ το 1966!

Με τα δύο γκολ του, ο Μέσι έγινε ο 4ος σκόρερ στα Παγκόσμια Κύπελλα, ισοφαρίζοντας τον Ζιστ Φοντέν στα 13 (σ.σ. η πρώτη πεντάδα:12 Πελέ, 13 Φοντέν, 14 Γκ. Μίλερ, 15 Ρονάλντο, 16 Κλόζε). Έφτασε τις 26 συμμετοχές σε Μουντιάλ και έμεινε μόνος πρώτος στην Ιστορία, ξεπερνώντας τον Λόταρ Ματέους. Έγινε ο πρώτος που έχει γκολ σε όλα τα νοκ-άουτ μιας διοργάνωσης από το 1986 όταν και προστέθηκε η φάση των 16. Επιπλέον, έφτασε τις 22 (13/9) «συμμετοχές» σε γκολ σε Μουντιάλ (σ.σ. δηλαδή γκολ και ασίστ) και έγινε επίσης ο πρώτος στην Ιστορία ξεπερνώντας τα 20 (12/8) του Πελέ. Τέλος, έγινε και ο δεύτερος Αργεντινός μετά τον Κέμπες το 1978 που βάζει δύο γκολ σε τελικό!

Στην αντίπερα όχθη, ο Κιλιάν Μπαπέ έγινε σε ηλικία 23 χρόνων και 363 ημερών ο νεαρότερος παίκτης που σκοράρει σε δύο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μόνο 4 παίκτες είχαν, μέχρι τώρα, γκολ σε δύο τελικούς Μουντιάλ, ο Βαβά (1958, 1962), ο Πελέ (1958, 1970), ο Πολ Μπράιτνερ (1974, 1982) και ο Ζινεντίν Ζιντάν (1998, 2006). Όπως προαναφέρθηκε, έγινε και ο δεύτερος με χατ-τρικ σε τελικό μετά τον Τζεφ Χαρστ το 1966. 

Αργεντίνικο «show» αλλά η Γαλλία… άργησε μια ώρα

Όσον αφορά στην εικόνα και την εξέλιξη του αγώνα, στο πρώτο ημίχρονο η μοναδική ομάδα που… βγήκε να παίξει ποδόσφαιρο ήταν η Αργεντινή. Η Γαλλία δεν «υπήρχε» στο γήπεδο, με τους παίκτες του Ντεσάν να μοιάζουν χαμένοι από τα πρώτα κιόλας λεπτά του, αδυνατώντας να κρατήσουν μπάλα και να δημιουργήσουν το παραμικρό. Για την ακρίβεια, όχι απλά δεν είχε τελική σε 52 λεπτά αγώνα μέχρι το σφύριγμα λήξης του πρώτου μέρους αλλά δεν είχε καν επαφή με τη μπάλα στην περιοχή της Αργεντινής. Η «αλμπισελέστε» αντίθετα, από το πρώτο λεπτό φρόντισε να σπάσει τον… τσαμπουκά των Γάλλων, με δυνατά και αποφασιστικά μαρκαρίσματα, κυριάρχησε πλήρως, έβγαλε τρομερό πάθος και έδειξε ότι θα το καθάριζε νωρίς…

Στο 5′ ο Μακ Άλιστερ, στο 8′ ο Ντε Πολ και στο 17′ ο Ντι Μαρία είχαν τρεις τελικές για τους Αργεντίνους, με τη φάση του 21′ να είναι η πρώτη καθοριστική στο ματς. Ο Ντι Μαρία «άδειασε» τον Ντεμπελέ, πάτησε περιοχή, υπήρξε μια μάλλον ανεπαίσθητη επαφή με τον Γάλλο, ο μεσοεπιθετικός της Γιουβέντους έπεσε στο χορτάρι και ο Μαρτσίνιακ έδειξε αμέσως τη λευκή βούλα, καταλογίζοντας ένα τουλάχιστον εξαιρετικά αυστηρό πέναλτι.

Από το VAR δεν υπήρξε αλλαγή στην απόφαση, ο Μέσι το εκτέλεσε στο 23′ και έγραψε το 1-0. Με αυτό, έφτασε τα 12 στα Μουντιάλ, πιάνοντας τον Πελέ στην 5η θέση των ιστορικών σκόρερ και έγινε ο πρώτος που έχει γκολ σε όλα τα νοκ-άουτ μιας διοργάνωσης από το 1986 όταν και προστέθηκε η φάση των «16».

Αμέσως επόμενη φάση, στο 36′ έρχεται το δεύτερο -υπέροχο- γκολ της Αργεντινής, το οποίο -βάσει της εικόνας της Γαλλίας στο σημείο αυτό- φάνηκε να τελειώνει… πρόωρα τον τελικό. Οι παίκτες του Σκαλόνι βγήκαν στην κόντρα, έκρυψαν τη μπάλα, αυτή πέρασε από Ρομέρο, Μέσι, Άλβαρες, ΜακΆλιστερ, αυτός έκανε το γύρισμα για τον Ντι Μαρία και αυτός με τη σειρά του, με άψογο πλασέ έγραψε το 2-0. Ο Ντεσάν έκανε δύο αλλαγές πριν το ημίχρονο, έβαλε Κόλο Μουανί και Τουράμ αντί των Ντεμπελέ και Ζιρού και κάπου εκεί άρχισαν να αλλάζουν όλα…

Εμφανίστηκαν οι Γάλλοι, δίλεπτο τρόμου και… ξεκίνησε η ματσάρα!

Η Αργεντινή είχε τις δύο πρώτες τελικές στο δεύτερο ημίχρονο με Ντε Πολ και Άλβαρες που δεν ανησύχησαν τον Γιορίς, όμως ενδεικτικό είναι ότι στο σημείο αυτό η ομάδα του Σκαλόνι είχε 9 τελικές έναντι 0 της Γαλλίας, μετά από μια ώρα αγώνα! Όλα αυτά βεβαίως, θα άλλαζαν σύντομα… Το τελευταίο μισάωρο της κανονικής διάρκειας του τελικού βάφτηκε «τρικολόρ»! Η Αργεντινή υπερεκτίμησε πιθανώς τις δυνατότητες και τις αντοχές της, υποτίμησε ίσως την Γαλλία που μέχρι εκείνο το σημείο σερνόταν, πίστεψε ότι το είχε καθαρίσει και φυσικά το πλήρωσε. Μόλις έγινε το πρώτο αμυντικό λάθος, όλα άρχισαν να… κατηφορίζουν προς την περιοχή του Μαρτίνες και οι Αργεντίνοι τα έχασαν πλήρως! 

Στο 69′ μια κεφαλιά του Κόλο Μουανί άουτ, ήταν η πρώτη τελική των Γάλλων και δύο λεπτά μετά, ο Μπαπέ προειδοποίησε με ένα σουτ-κεραυνό από το ύψος της περιοχής, πάνω από τα δοκάρια. Στο 79′ τελικά, ήρθε η φάση που άναψε τη φωτιά του ματς.

Ο Κόλο Μουανί έφυγε στην κόντρα, ο Οταμέντι έκανε τη γκάφα του ματς αφήνοντας τη μπάλα να περάσει, ο Γάλλος ξέφυγε και τελικά αφού ο στόπερ της Μπενφίκα τον γκρέμισε, ο Μαρτσίνιακ έδωσε το δεύτερο πέναλτι του αγώνα. Ο Μπαπέ εκτέλεσε εύστοχα και έτσι ήρθε το 2-1. Πριν η Αργεντινή καταλάβει ότι το ματς είχε αρχίσει να… στραβώνει, στο αμέσως επόμενο λεπτό ήρθε και η ισοφάριση. Ένα κλέψιμο του Κομάν στον Μέσι, ο έκανε Ραμπιό γέμισμα, μια άψογη συνεργασία Μπαπέ – Τουράμ, ένα απίθανο τελείωμα του Μπαπέ και… έτσι απλά, 2-2!

Στα τελευταία λεπτά, το δράμα δεν έλειψε αφού η Γαλλία έχασε τρεις μεγάλες ευκαιρίες για την ολική, επική ανατροπή, με Κόλο Μουανί, Μπαπέ και Ραμπιό, ενώ ο Μέσι στο 97′ είχε τον τελευταίο λόγο με ένα απίθανο σουτ που έδιωξε με υπερένταση ο Γιορίς.

Έσπασαν καρδιές και στην παράταση

Από τη στιγμή που δεν υπήρξε… buzzer beater, το ματς οδηγήθηκε στο έξτρα μισάωρο της παράτασης, όπου επίσης υπήρξαν… πράγματα και θαύματα! Στο 105′ ο Μέσι βγάζει μόνο τον Λαουτάρο που σουτάρει από τα τρία μέτρα, όμως ο Ουπαμεκανό του βάζει σωτήρια κόντρα. Βολέ του Μοντιέλ στη συνέχεια και νέα σωτήρια κόντρα του Βαράν. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, νέο κακό του Λαουτάρο στην κόντρα υπό την πίεση του Βαράν, αλλά στο 109′ η Αργεντινή προηγείται ξανά. Έξοχος συνδυασμός στην κόντρα, η μπάλα περνάει από Λαουτάρο, Μέσι και Έντσο, ο Λαουτάρου σουτάρει από διαγώνια θέση, ο Γιορίς αποκρούει και ο Μέσι με το δεξί από κοντά γράφει το 3-2. Όμως και πάλι το ματς είχε δρόμο…

Στο 116′ η Γαλλία κερδίζει το πέναλτι από μια νέα κακή αμυντική προσπάθεια της Αργεντινής και συγκεκριμένα από τον Μοντιέλ, ο οποίος έβαλε άτσαλα το χέρι του σε σουτ του Μπαπέ εκτός περιοχής και ανάγκασε τον Μαρτσίνιακ να δείξει ξανά λευκή βούλα. Ο Γάλλος Μίδας εκτέλεσε άψογα και πάλι και έγραψε το 3-3 σε ένα ματς που δεν τελείωνε ποτέ! Στις καθυστερήσεις της παράτασης, ο Μπαπέ είχε μια σέντρα-σουτ ελάχιστα άουτ και στο 123′, από νέα γκέλα του Οταμέντι, ο Κόλο Μουανί νικιέται από τον Μαρτίνες σε ένα ανεπανάληπτο τετ-α-τετ. Ένα λεπτό μετά, ο Μοντιέλ βρίσκεται δεξιά στην αντεπίθεση, κάνει τη σέντρα και ο Λαουτάρο ολομόναχος αστοχεί με το κεφάλι! 

Ο ήρωας Μαρτίνες έκανε πάλι το θαύμα του!

Δικαίως όλα θα κρίνονταν στη διαδικασία των πέναλτι, εκεί όπου ο «Ντίμπου» Μαρτίνες, ο Αργεντίνος σπεσιαλίστας, έκανε και πάλι το θαύμα του, πιάνοντας το δεύτερο πέναλτι της Γαλλίας για να βάλει το… τρόπαιο στο δρόμο προς το Μπουένος Άιρες! 

Η εξέλιξη των πέναλτι
  • Ο Εμπαπέ σκόραρε ξανά από τη βούλα
  • Ο Λορίς έκανε βηματάκι αριστερά, ο Μέσι σούταρε χαμηλά και λίγο από την άλλη πλευρά και 1-1
  • Ο Κομάν εκτελεί δυνατά, ο Μαρτίνες πέφτει αριστερά και το αποκρούει!
  • Ο Ντιμπάλα εκτελεί στο κέντρο και κάνει το 2-1 για την Αργεντινή
  • Ο Τσουαμενί το έριξε έξω!
  • Ο Παρέδες εκτελεί και κάνει το 3-1
  • Δύναμη και κέντρο από τον Κολό Μουανί και 3-2
  • Ο Μοντιέλ στέφει την Αργεντινή πρωταθλήτρια κόσμου

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι / 4-4-2): Ε. Μαρτίνες, Ταλιαφίκο (121′ Ντιμπάλα), Οταμέντι, Ρομέρο, Μολίνα (91′ Μοντιέλ), Μακ Άλιστερ, Φερνάντες, Ντε Πολ (102′ Παρέδες), Ντι Μαρία (64′ Ακούνια), Άλβαρες (Λ. Μαρτίνες), Μέσι.

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν / 4-2-3-1): Γιορίς, Ερναντέζ (71′ Καμαβινγκά), Ουπαμεκανό, Βαράν (113′ Κονατέ), Κουντέ, Τσουαμενί, Ραμπιό (95′ Φοφανά), Γκριεζμάν (71′ Κομάν), Μπαπέ, Ντεμπελέ (41′ Κόλο Μουανί), Ζιρού (41′ Τουράμ).

Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)
Βοηθοί: Πάβελ Σοκολνίτσκι (Πολωνία), Τόμας Λιστκίεβιτς (Πολωνία)
Τέταρτος: Ισμαήλ Ελφάτ (ΗΠΑ)

Πανικός στο Μπουένος Άιρες

Χαμός έγινε στην Αργεντινή και ειδικά στο Μπουένος Άιρες για την κατάκτηση του Μουντιάλ από την «Αλμπισελέστε».

Τρομερές στιγμές στην Αργεντινή! Το Μπουένος Άιρες κυριολεκτικά «κάηκε» για την «Αλμπισελέστε» που κατέκτησε το Μουντιάλ ξανά μετά από 36 χρόνια.

Όλη η χώρα περίμενε πως και πως τον Λιονέλ Μέσι να οδηγήσει την εθνική ομάδα στο στέμμα όπως έκανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα το 1986 και επικράτησε πανικός όταν τελείωσε ο τελικός με τη Γαλλία.

Στην προαναγγελία του τελικού που έκανε για τους Financial Times, ο σπουδαίος Σάιμον Κούπερ επικαλείται τα λόγια του Ντιέγκο Μαραντόνα στο βιβλίο: «The Last Interview And Other Conversations» αναφορικά με τον λατρεμένο του, «Λίο».

Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν!

Ήταν ακόμα 2014 και η ερώτηση ήταν αν χρειάζεται να κατακτήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο για να μπει στην κουβέντα του κορυφαίων όλων των εποχών. 

Ο Ντιέγκο θα μπορούσε να γνέψει καταφατικά και να υψώσει ένα πανύψηλο πήχη στην απόσταση του από εκείνον. Όχι, δεν ήταν τέτοιος. Δεν ήταν ποτέ «διπλωμάτης», ούτε του άρεσε να στρογγυλεύει τις γωνίες: «Τι; Όχι βέβαια. Καμία σχέση. Μην μπερδεύετε δύο διαφορετικά πράγματα. Το ότι δεν έχει πάρει ακόμα ένα Παγκόσμιο Κύπελλο δεν μπορεί να του αφαιρέσει τίποτα από όλα όσα έχει κάνει».

Ο Ντιέγκο ήξερε. Ένιωθε. Καταλάβαινε. Στην θητεία του στον πάγκο της Εθνικής Αργεντινής ήταν αυτός που προσπάθησε να σπάσει την προστατευτική φούσκα, στην οποία ζούσε και να τον εντάξει στα εγκόσμια. Να τον κάνει πιο εξωστρεφή, να τον τσιγκλήσει να του βρει κι άλλα ενδιαφέροντα, να τον κάνει πιο ηγετικό. 

Η δικαίωση ήρθε με πολλά χρόνια καθυστέρησης. Ο Λιονέλ Μέσι έκανε ότι κι εκείνος το 1986, με τον πιο Μαραντονικό τρόπο. Όχι, γιατί ήταν αρχή… Μέσι και τέλος σε κάθε τι καλό συνέβαινε στο γήπεδο. 

Όχι μόνο γιατί έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των Μουντιάλ που σκοράρει σε φάση ομίλων, «16», προημιτελικό, ημιτελικό και τελικό στην ίδια διοργάνωση!

Όχι γιατί ήταν έβαλε 7 γκολ, ήταν πρώτος σε ασίστ, σε τελικές, σε ντρίμπλες, σε μέτρα με την μπάλα στα πόδια, σε όλα. 

Αλλά γιατί όλα αυτά τα έντυσε με την εξωστρεφή συμπεριφορά ενός απόλυτου ηγέτη, ένας Λιονέλ Μέσι πιο… Μαραντονικός από ποτέ.

Μία πορεία με ομηρική πλοκή και δραματική κορύφωση, που φτάνει στην απόλυτη κάθαρση. Μία διαδρομή με πόνο, δάκρυα, αποκλεισμούς, χαμένους τελικούς, αμφισβήτηση, εμετούς, κι άλλους χαμένους τελικούς, απόσυρση, επιστροφή και τελική λύτρωση.

Ήταν ο πιο άνισος τελικός στην ιστορία, ο Ντιέγκο ήταν αυτός που τον έκανε να είναι έτσι. Στο γήπεδο υπήρχαν πάνω από 50.000 οπαδοί της Αργεντινής, σχεδόν δεκαπλάσιοι από αυτούς που έκαναν το ταξίδι από την πολύ κοντινότερη Γαλλία! 

Όλος ο πλανήτης υποστήριζε την Αργεντινή, εκτός από τους Πορτογάλους (λόγω Κριστιάνο) και τους Γάλλους. Κι όχι όλους τους Γάλλους: «ξέρω ότι κάποιοι συμπατριώτες μου θα υποστηρίζουν τον Μέσι και την Αργεντινή», ομολόγησε στωικά πριν τον τελικό ο Ντιντιέ Ντεσάν.

Μία ολόκληρη γενιά οπαδών της «μπιανκοσελέστε» που δημιούργησε, ανέθρεψε και συντήρησε ο «πίμπε ντ’ όρο», η δική του κληρονομιά προς τον Λιονέλ Μέσι.

Για να φτάσει στην λύτρωση, η ήρωας της ιστορίας μας χρειάστηκε να υποφέρει πολύ, να περάσει τα πάνδεινα. Άρχισε να νιώθει σαν τον Σίσυφο με την μαρτυρική τιμωρία να σπρώχνει αιώνια έναν βράχο στην κορυφή ενός βουνού κι εκείνη να του ξεγλιστρά και να επιστρέφει στους πρόποδες λίγο πριν το τέλος.

Το 2-0 έγινε 2-2 εν ριπή οφθαλμού. Το δικό του 3-2, έγινε 3-3 από τον τελευταίο και πιο ισχυρό «κακό» της τελευταίας πίστας: τον υπεράνθρωπο Κιλιάν Μπαπέ.

Όμως στο τέλος, θαρρεί κανείς πως το ίδιο ποδόσφαιρο αρνήθηκε να κάνει ήρωα τον «άγραφο» Κόλο Μουανί, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, έπρεπε να φτάσει στην προσωπική του κάθαρση.

Ο Ντιέγκο είχε δίκιο. Δεν πρέπει να συγχέουμε την κατάκτηση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την συζήτηση για τον κορυφαίο όλων των εποχών. Είναι δύο ανεξάρτητα πράγματα. Τώρα όμως, είναι σίγουρο πως δεν υπάρχει τίποτα που να λείπει από την ομαδική ή ατομική τροπαιοθήκη του Λιονέλ Μέσι.

Τα κατέκτησε όλα. Πήρε ότι υπήρχε. Πήρε ότι παιρνόταν. Πήρε το ποδόσφαιρο και το πήγε ένα βηματάκι παρακάτω. Το εξέλιξε. Το απογείωσε. Λιονέλ Μέσι σε ευχαριστούμε…

Ο Μέσι τα έχει πάρει όλα… Δεν του λείπει τίποτα… Έχει δημιουργήσει ένα στέμμα γεμάτο τίτλους και θα μείνει στην ιστορία για πάντα. Όχι ότι δεν θα έμενε αν δεν το έπαιρνε, αλλά ο «Λίο» σφράγισε και τα στόματα εκείνων που έλεγαν «ναι, αλλά δεν έχει πάρει Μουντιάλ, όπως ο Ντιέγκο».

Αναλυτικά, οι 42 τίτλοι του Μέσι είναι οι εξής:

10 πρωταθλήματα Ισπανίας
7 Κύπελλα Ισπανίας
8 Σούπερ Καπ Ισπανίας
4 Champions League
3 Παγκόσμια Κύπελλα συλλόγων
3 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ
1 πρωτάθλημα Γαλλίας
1 Σούπερ Καπ Γαλλίας
1 Παγκόσμιο Κύπελλο U20 (2005)
1 χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2008)
1 Κόπα Αμέρικα (2021)
1 Finalissima (2022)
1 Μουντιάλ (2022)