Μισιρλού: Ένα παγκόσμιο ρεμπέτικο τραγούδι και η ιστορία του

ΜΙΣΙΡΛΟΥ

Πίσω από κάθε τραγούδι κρύβεται και μια ιστορία. Η  θρυλική ‘’Μισιρλού’’  με τις δικές της πολλές ιστορίες  είναι ένα  παγκόσμιο διαχρονικό super hit.

To 1927 η πρώτη ρεμπέτικη εκτέλεση του τραγουδιού έγινε από τον Τέτο Δημητριάδη, μετανάστη στη Νέα Υόρκη από την Κωνσταντινούπολη. Η εκτέλεση αυτή μάλιστα ηχογραφήθηκε την ίδια χρονιά από την δισκογραφική εταιρεία «Κολούμπια».

Το 1930 ο Μιχάλης Πατρινός και η ρεμπέτικη κομπανία του διασκευάζουν  τη ‘’Μισιρλού’’  σε  ζεϊμπέκικο. Πολλοί λένε μάλιστα ότι οι στίχοι ανήκουν σε αυτόν. Και αυτή η version ηχογραφήθηκε και είναι πολύ δημοφιλής.

Το 1947 όταν κυκλοφόρησε σε δισκάκι 78 στροφών με ερμηνεύτρια τη μεγάλη μας  Σοφία Βέμπο, ως συνθέτης και στιχουργός αναφέρεται ο Νίκος Ρουμπάνης και κατά πολλούς αυτός είναι ο ‘’πατέρας’’ του τραγουδιού.

Αρχές του 1961 ο Ντικ Ντέϊλ (Καλιφορνέζος κιθαρίστας του surf rock) μόλις έχει τελειώσει μια συναυλία του. Ένας πιτσιρικάς τον πλησιάζει και του λέει:

_ Μπορείς να παίξεις ένα τραγούδι μόνο με μια χορδή από την κιθάρα σου;

_Έλα αύριο και θα δω τι μπορώ να κάνω, του απαντάει ο καλλιτέχνης.

Το ραντεβού έγινε και το τραγούδι ήταν η «Μισιρλού».

Γραμμένο προφανώς για κάποια γυναίκα , αφού Μισιρλού  αυτό σημαίνει .Και μάλιστα για έναν παράνομο έρωτα για την εποχή, μεταξύ ενός Χριστιανού και μιας Μουσουλμάνας  από την Αίγυπτο (Μισρ στα αραβικά).  Οι πολλές εκδοχές της όμως και η ‘’μαγική, ξωτική, ομορφιά’’ που περιγράφουν οι στίχοι , χάνονται μέσα στον χρόνο και οι ρίζες της Αιγύπτιας καλλονής, ακόμα αναζητούνται.

Ο Ντικ Ντέϊλ βέβαια συνδύασε ιδανικά τα μουσικά στοιχεία που βρήκε στην αρχική μελωδική γραμμή του τραγουδιού. Από τη Μέση Ανατολή μέχρι την τζαζ και το καθαρό στυλ του surf rock εκείνης της εποχής, έδωσε πολλά ‘’γκάζια ‘’ στο ρυθμό και το beat και το τραγούδι απογειώθηκε.

Ανάμεσα σε πολλές διασκευές άλλα και live εκτελέσεις, μεγάλη επιτυχία γίνεται και το 1963, όταν  οι Beach Boys (σταρς της εποχής στο surf rock) κυκλοφορούν το «Surfin’ USΑ»

Το 1994 ο δαιμόνιος σκηνοθέτης Κουεντίν Ταραντίνο χρησιμοποιεί στο φιλμ ‘’Pulp Fuction’’ με πρωταγωνιστές τους σουπερσταρς  Τζον Τραβόλτα, Σάμιουελ Τζάκσον, Μπρους Γουίλις  και  Ούμα Θέρμαν την πρώτη ‘’ορίτζιναλ’’ εκτέλεση του Ντικ Ντέϊλ. H ταινία  γίνεται παγκόσμια επιτυχία και μαζί της η ‘’Μισιρλού’’ κάνει πάλι απίστευτη καριέρα.

Στη δική μας εγχώρια μουσική ο Νίκος Γούναρης και η Δανάη  την έχουν τραγουδήσει παλιότερα. Ο Μανώλης Αγγελόπουλος, η Γλυκερία και η Ελένη Τσαλιγοπούλου την έχουν ερμηνεύσει θαυμάσια, ο καθένας στο δικό του στυλ μιας και πρόκειται για τόσο  ‘’ευέλικτο’’ τραγούδι.

Εντυπωσιακή ήταν και η ερμηνεία της  Άννας Βίσση  στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004.

Το 2005 το εγκυρότατο μουσικό περιοδικό Q κατατάσσει τη ‘’Μισιρλού’’ στα 100 καλύτερα κιθαριστικά κομμάτια όλων των εποχών (Νο 89 από την εκτέλεση του Ντικ Ντέϊλ).

Το 2006 οι νεότεροι ανακαλύπτουν τη μελωδική γραμμή, στο smash hit των Black Eyed Peas – Pump it.

Πρόσφατα ο γνωστός μουσικός παραγωγός  και dj Valeron, παρουσίασε ένα δικό του remix χωρίς στίχο, το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Με πολλούς τρόπους η «Μισιρλού» συνεχίζει το ταξίδι της  κι απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσει να γοητεύει πολλούς ακόμα θαυμαστές της σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Φωτογραφία:sansimera.gr