Μεσσήνη: Σε εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ για το έργο υπογειοποίησης δικτύων

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον τοπικό ΔΕΔΔΗΕ, η ανάδοχος εταιρεία “ΣΧΣ ΑΤΕΕ που εκτελεί το έργο, έχει εντείνει τις προσπάθειες, ώστε να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες στην πλατεία της Μεσσήνης, πριν τις γιορτές

Το έργο προϋπολογισμού άνω των 3 εκ. ευρώ,  χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ΔΕΔΔΗΕ. Σημαντική είναι η βοήθεια του Δήμου Μεσσήνης και τόσο ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος (και πρώην αντιδήμαρχος) – μηχανικός Δημήτρης Καλοφωλιάς, ανταποκρίνονται άμεσα στα όποια προβλήματα ανακύπτουν κατά την εξέλιξη του έργου.

Όπως ενημερώνει ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ περιοχής Καλαμάτας Γιώργος Καράμπελας, το συγκεκριμένο έργο είναι πιλοτικό και είναι το πρώτο μιας σειράς έργων υπογειοποιήσεων των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ σε όλους τους δήμους της Μεσσηνίας.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει υπογειοποίηση του συνόλου του δικτύου της μέσης τάσης (20 KV) και της χαμηλής τάσης, εκεί που υπάρχει δημοτικός φωτισμός ανεξάρτητος από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και επίσης, προβλέπει την αναβάθμιση 20 εναερίων υποσταθμών, ενός υποσταθμού εσωτερικού χώρου, την τοποθέτηση τριών συνεπτυγμένων υποσταθμών (compact) και την ένταξη στο υπόγειο δίκτυο του στρατιωτικού αεροδρομίου.

Σε ερώτησή μας γιατί επιλέχθηκε η πόλη της Μεσσήνης να ξεκινήσουν τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Καράμπελας επισήμανε ότι επειδή πρόκειται για σύνθετα και δύσκολα έργα τόσο μελετητικά όσο και κατασκευαστικά, επελέγη η πόλη της Μεσσήνης, διότι το ανάγλυφό της επιτρέπει επεμβάσεις τέτοιου είδους. Επίσης, στη Μεσσήνη έχει την έδρα της η εξειδικευμένη εταιρεία μελετών δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ “ΗΛ.ΜΕ.ΔΙ.ΚΕ”, η οποία ολοκλήρωσε έγκαιρα τις απαιτούμενες μελέτες και θα είναι διαθέσιμη για οποιεσδήποτε τροποποιήσεις απαιτούνται κατά την διάρκεια της κατασκευής.

Σε ερώτηση αν θα συνεχιστούν τα έργα υπογειοποίησης των δικτύων και σε άλλες πόλεις, ο κ. Καράμπελας σημείωσε ότι ήδη ξεκίνησαν εργασίες στην Πύλο, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για Κυπαρισσία, Μεθώνη και Φοινικούντα και αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες εντός του 2024, ενώ το πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου, θα εκπονηθούν οι μελέτες για τις πόλεις των Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στην Αρχαία Μεσσήνη και σε οικισμούς της Μάνης, αν βέβαια εξασφαλισθεί η συγκατάθεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των δήμων.

Σε ερώτηση γιατί δεν αναφέρεται ο Δήμος Καλαμάτας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο διευθυντής του τοπικού ΔΕΔΔΗΕ παρατήρησε ότι στην Καλαμάτα είναι ήδη υπογειοποιημένο το δίκτυο μέσης τάσης σε ποσοστό σχεδόν 100% στον αστικό ιστό και πλέον παρακολουθούν τις επεκτάσεις σχεδίου και τις διανοίξεις δρόμων, ώστε να παρεμβαίνουν με έργα υπογειοποίησης.

Επίσης, ο Δήμος Καλαμάτας είναι οικονομικά εύρωστος και σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, έχουν γίνει και γίνονται άμεσα τα έργα υπογειοποιήσεων. Γι’ αυτό δόθηκε προτεραιότητα στους υπόλοιπους δήμους, όπου δεν είχαν γίνει καθόλου υπογειοποιήσεις και ταυτόχρονα δεν υπήρχε δυνατότητα ανταπόκρισης σε τόσο υψηλά κόστη συμμετοχών.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Καράμπελα, το όφελος από τα συγκεκριμένα έργα του ΔΕΔΔΗΕ είναι διττό, αφού πρώτον, βελτιώνεται η αξιοπιστία του δικτύου, αφού τα υπόγεια δίκτυα σπάνια παρουσιάζουν βλάβη και είναι απαλλαγμένα από τις επιδράσεις των καιρικών φαινομένων και δεύτερον, αλλάζει θεαματικά η αισθητική των περιοχών που υπογειοποιούνται τα δίκτυα.