Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Χρυσάφι στα πόδια των Γκλέιζερ για την αγορά των “κόκκινων διαβόλων”

Η έλευσή της ποτέ δεν προκάλεσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Παρόλο που τα πρώτα χρόνια της κοινής τους πορείας η Γιουνάιτεντ κυριαρχούσε πλήρως στην Premier League, αλλά είχε και επιτυχίες στην Ευρώπη (ένα Champions League και δύο ακόμη χαμένοι τελικοί με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα), η οικογένεια Γκλέιζερ ποτέ δεν κέρδισε τη συμπάθεια των οπαδών.

Οι Γκλέιζερ για ν’ αποκτήσουν τη Γιουνάιτεντ πήραν τραπεζικό δάνειο (κοντά στα 600 εκατ. ευρώ) το οποίο… χρέωσαν στον σύλλογο (!!!) και όταν άρχισαν να βγαίνουν αυτές οι λεπτομέρειες στην επιφάνεια (καθώς ο σύλλογος έκανε ρεκόρ κερδών ως το πλέον εμπορικό brand στο χώρο του αθλητισμού, αλλά εμφανιζόταν να έχει τεράστια χρέη) σε συνδυασμό με την αγωνιστική πτώση, η… λαϊκή δυσαρέσκεια άρχισε να γιγαντώνεται.

Στις 2 Μαΐου 2021 οι πρωτοφανείς διαμαρτυρίες των οπαδών κατά των Αμερικανών ιδιοκτητών προκάλεσαν την εισβολή μερίδας φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο και την αναβολή του ντέρμπι με τη Λίβερπουλ με τον κόσμο να απαιτεί την αποχώρηση τους… Κι όταν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου εκπρόσωπος της Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε ότι οι Γκλέιζερ διερευνούν την πιθανότητα πώλησης του συλλόγου, η είδηση πανηγυρίστηκε σαν γκολ σε τελικό Champions League.

Η αλήθεια όμως είναι ότι για τους «γιάνκηδες» ιδιοκτήτες των «κόκκινων διαβόλων», η πώληση των μετοχών θα είναι σαν να έχουν κατακτήσει πολλές περισσότερες κούπες!

Ο πλειστηριασμός μόλις έχει ξεκινήσει
Η ιδιοκτησία της Γιουνάιτεντ ανέθεσε τη διαδικασία εξεύρεσης των διαδόχων της στην επενδυτική τράπεζα Raine. Μια επιλογή καθόλου τυχαία, καθώς το ίδιο τραπεζικό ίδρυμα είχε ασχοληθεί με την πώληση (ή όπως αλλιώς θέλει να πει κανείς την «αρπαγή» της από τον Αμπράμοβιτς) της Τσέλσι.

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες για να αρχίσουν να κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες που ενέπλεκαν στους πιθανούς αγοραστές σχεδόν όλους τους Billionaires του κόσμου και όχι μόνο.

Ο πρώτος που ακούστηκε ήταν η παλιά δόξα του συλλόγου (και νυν ιδιοκτήτης της Ίντερ Μαϊάμι) Ντέιβιντ Μπέκαμ, για να ακολουθήσει ο πρωταθλητής της Formula 1 Λιούις Χάμιλτον, πριν εμφανιστεί στο προσκήνιο ο Έλον Μασκ (ενώ συνεχώς γράφονταν πληροφορίες για αμερικανικά funds και κροίσους από την Σαουδική Αραβία και την Κίνα).

Ο «Mr Twitter» φρόντισε να ενισχύσει τις συγκεκριμένες φήμες όταν… τιτίβισε «αγοράζω την Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ», ωστόσο οι μοναδικοί που έχουν επιβεβαιώσει επισήμως την υποβολή προτάσεων (με την σχετική προθεσμία να έχει λήξει την περασμένη Παρασκευή) να είναι οι εξής δύο: Ο σεΐχης Τζασίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ και ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος (ασχολείται με πετροχημικά προϊόντα) Σερ Τζιμ Ράτκλιφ.

Ο σεΐχης με επίσημη δήλωση του έκανε λόγο για προσφορά έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της Γιουνάιτεντ, χωρίς να προσθέσει ούτε σεντ στα χρέη της, με επενδύσεις στο γήπεδο και πολλά λεφτά για μεταργαφές.

Η δημόσια δήλωση του σεΐχη έπιασε στον ύπνο τους πάντες και κυρίως την Raine Bank που είχε ζητήσει από όλους τους υποψήφιους επενδυτές εχεμύθεια, ωστόσο προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ράτκλιφ.

Γιατί μπορεί πολλοί οπαδοί της ομάδας στο πρόσωπο του Αλ Θάνι (γιος του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ και σχετικά άγνωστο μέλος της βασιλικής οικογένειας του Εμιράτου) να βλέπουν τα… πετροδόλαρα του Qatar Sports Investment (QSI, το κρατικό fund που έχει αγοράσει την Παρί Σεν Ζερμέν) ως αντίπαλον δέος για τα αντίστοιχα χρήματα από το Άμπου Ντάμπι που έχουν γιγαντώσει τη Σίτι, ωστόσο πολλοί περισσότεροι υποδέχθηκαν αυτήν την προσφορά με σκεπτικισμό και… ανακουφίστηκαν με την εμφάνιση του Ράτκλιφ.

Γεννημένος στο Μάντσεστερ, οπαδός της Γιουνάιτεντ (κι ας προσπάθησε το καλοκαίρι να πάρει την Τσέλσι) ο Ράτκλιφ δήλωσε αποφασισμένος «να δώσω πίσω στο Μάντσεστερ την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» και να επαναφέρει το σύλλογο κοντά στην περήφανη ιστορία του και τις ρίζες του στη βορειοδυτική Αγγλία».

Αλ Θάνι και Ράτκλιφ έχουν λεφτά, αλλά έχουν και… θέματα, καθώς ο πρώτος θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με το QSI (δεν επιτρέπεται σε ομάδες που έχουν ίδιο ιδιοκτήτη να αγωνίζονται στα ίδια ευρωπαϊκά κύπελλα και η συνύπαρξη της Παρί με τη Γιουνάιτεντ είναι απαγορευτική) και ο δεύτερος αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, όντας ήδη ιδιοκτήτης της γαλλικής Νις και της ελβετικής Λοζάνης.

Την ίδια ώρα πάντως τα ΜΜΕ στη Μεγάλη Βρετανία επιμένουν ότι η μάχη για τη νέα εποχή στους «κόκκινους διαβόλους» δεν είναι κούρσα για δύο, αλλά για πολλούς περισσότερους παίκτες, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, αλλά έχουν ήδη καταθέσει τις προσφορές τους για να αποκτήσουν τις μετοχές του κορυφαίου αθλητικού brand σε όλον πλανήτη.

Κι όλο αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί από τις αρχές Νοεμβρίου, μπορεί να βγάλει νικητή στον επόμενο μήνα, αλλά αυτοί που ήδη έχουν κερδίσει είναι οι… Γκλέιζερ.

Οι φήμες για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες εκτόξευσαν την τιμή της μετοχής του συλλόγου και δεδομένου ότι οι ίδιοι έχουν θέσει ως τιμή πώλησης τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ… Ενώ την αγόρασαν πριν 15 χρόνια με κάτι λιγότερο από ένα δισ. ευρώ, το οποίο φόρτωσαν ως δανεική υποχρέωση στον ίδιο τον σύλλογο. Αν μη τι άλλο, οι Αμερικανοί μπορεί να μην έχουν ιδέα από… ποδόσφαιρο, αλλά είναι πρωταθλητές στις… επενδύσεις.