Μ΄αυτό το εργαλείο θα βρείτε την αξία του ακινήτου σας με λίγα κλικ

Στo «Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων» μπορούν να ανατρέξουν όσοι θέλουν να πάρουν μια ιδέα για την αξία του ακινήτου τους.

Πλέον, τα στοιχεία για αγορά ακινήτων αναρτώνται στο gov.gr και ειδικότερα στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων».

Μέσα από την εφαρμογή, ιδιώτες και επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων, ανάλογα με τις μεταβιβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο χρήστης μπαίνει στην εφαρμογή  εδώ και επιλέγει «είσοδος». Στη συνέχεια καταχωρεί τα κριτήρια αναζήτησης που τον εξυπηρετούν, όπως Νομαρχία, Δήμο κ.τ.λ.. Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τις αξίες των μεταβιβάσεων ακινήτων ανά περιοχή, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιεί είτε γενικές είτε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις.

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μία ακόμα εφαρμογή (τον παρακάτω χάρτη)  με την οποία μπορούν να εντοπίζουν άμεσα, εύκολα και με ακρίβεια τη ζώνη του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει και να υπολογίζουν την αντικειμενική αξία του.

Σημειώνεται ότι στην εφαρμογή εύρεσης των αντικειμενικών αξίων θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.). Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο.

Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγετε διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζετε στη ζώνη ενδιαφέροντος.

Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.