Νέες εικόνες από τη ναυπήγηση της ελληνικής φρεγάτας Belh@rra που ναυπηγείτε στο Λοριάν

Στη δημοσιότητα έδωσε η γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval Group φωτογραφίες από τη ναυπήγηση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belh@rra.

Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η ναυπήγηση της της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN – Belh@rra κλάσης «Κίμων», στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν, η ναυπήγηση

H γαλλική εταιρεία είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες και τον περασμένο Δεκέμβρη, με την υπό κατασκευή φρεγάτα να αναμένεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο 2025. Όπως ανακοινώθηκε, η πρώτη από τις φρεγάτες Belh@rra, που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο της Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, θα ονομαστεί “Κίμων”, η δεύτερη “Νέαρχος” και η τρίτη “Φορμίων”.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025 ενώ η τρίτη το 2026.

“Επτά εβδομάδες μετά την είσοδο του 1ου μπλοκ της πρώτης FDI HN στην αποβάθρα, 5 προετοιμασμένα block (τμήματα) της Πρώτης Φρεγάτας κλάσης “ΚΙΜΩΝ” τοποθετούνται στη γραμμή παραγωγής και τα δύο πρώτα μπλοκ έχουν ήδη συγκολληθεί μεταξύ τους!” αναφέρει στο Twitter η σχεστική ανακοίνωση της εταιρείας.

“Η ομάδα της Naval Group εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει τη συνεχή πρόοδο όπως έχει προγραμματιστεί και να επιτύχουν το νέο βήμα. Οι πετρελαιοκινητήρες, τα συστήματα μετάδοσης και οι γεννήτριες diesel έχουν ήδη παραδοθεί στη Λοριάν, ενώ η τοποθέτησή τους τους στο πλοίο θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του χρόνου” καταλήγει.

Σημειώνεται η Ελλάδα διατηρεί την επιλογή να αποκτήσει και τέταρτη φρεγάτα. Σε περίπτωση που προχωρήσει η παραγγελία και για την τέταρτη Belh@rra, θα καταπλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας το 2027.

Το κόστος απόκτησης για κάθε μία εκ των των τριών γαλλικών φρεγατών FDI HN λίγο παραπάνω από 1 δις έκαστη, ενώ η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα για αγορά ενός ακόμη πλοίου. Στο κόστος αυτό περιλαμβάνονται οι φρεγάτες πλήρως εξοπλισμένες με τα οπλικά και τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, με πρόβλεψη και για την υποστήριξη των πλοίων με ανταλλακτικά, υπηρεσίες και τα διαθέσιμα υλικά για διάστημα 36 μηνών από την παράδοση κάθε φρεγάτας.

Στο κονδύλι των 3,048 δισ. ευρώ για τις τρεις φρεγάτες (και στο αντίστοιχο τίμημα των 4,070 δισ. ευρώ αν αποφασιστεί η αγορά και τέταρτης FDI HN), συμπεριλαμβάνονται επιπλέον δυνατότητες υλικοτεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης χωρίς διαφοροποίηση του τελικού τιμήματος. Οι παραδόσεις των οπλικών συστημάτων και των κατευθυνόμενων βλημάτων έχουν συγχρονιστεί με τις παραλαβές των φρεγατών και παράλληλα έχει συμφωνηθεί η υλικοτεχνική υποστήριξή τους σε βάθος 5ετίας.

Η ολοκλήρωση των τριών συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των γαλλικών εταιρειών Νaval Group και MBDA France για τη ναυπήγηση των φρεγατών, την αγορά φόρτου κατευθυνόμενων βλημάτων και όλου του πολεμικού εξοπλισμού, μαζί με τη συμφωνία για το «follow on support» των φρεγατών δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

Τα χαρακτηριστικά της Belh@rra

Η φρεγάτα FDI HN διαθέτει δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων.

Εξοπλίζεται με προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Παράλληλα, διαθέτει σόναρ Captas-4 καθώς και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R.

Το “οπλοστάσιο” της FDI HN περιλαμβάνει πυραύλους Exocet που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση, ενώ η φρεγάτα συνδυάζει πληθώρα υπερσύγχρονων τεχνολογιών που εξασφαλίζουν οι συνεργασίες της Naval Group με τις εταιρείες Thales και MBDA.