Καλαμάτα: Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων μπροστά σε πλήθος κόσμου στο λιμάνι της πόλης (vid)

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου εορτάσθηκαν τα Θεοφάνεια στην Καλαμάτα, με αποκορύφωμα την τελετή Αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024. Είχαν προηγηθεί το πρωί της ημέρας των Θεοφανείων η τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, καθώς και της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού σε όλους τους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς.

TSE 1950

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού στην Παραλία Καλαμάτας. Στις τελετές αυτές παρέστησαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος καθώς και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

TSE 1878

Μετά το πέρας της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού στο Ναό της Αναλήψεως, σχηματίσθηκε πομπή, έχοντας στο κέντρο της την εικόνα της Βαπτίσεως του Χριστού που την κρατούσαν άνδρες του Λιμενικού, ενώ στην κεφαλή είχε τεθεί η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας. Η πομπή, μέσω της οδού Αναλήψεως, κατέληξε στην προκυμαία μπροστά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

TSE 2153
TSE 2184

Εκεί ακολούθησε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της πόλης.  Τριάντα έξι (36) ήταν οι θαρραλέοι κολυμβητές που έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, εκ των οποίων 14 ήταν ανήλικοι.

Tον Τίμιο Σταυρό έπιασε –για τρίτη φορά- ο 18χρονος αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας και γιος του ιατρού και Προέδρου του ΝΟΚ Γιάννη Αδαμόπουλου, Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, όπου έλαβε ως αναμνηστικό δώρο από τον Μητροπολίτη ένα χρυσό Σταυρό.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τιμές απέδωσε απόσπασμα από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού.

Με πομπή, η Ιερή Εικόνα της Βαπτίσεως επανήλθε στο Ναό της Αναλήψεως, όπου οι τελετές ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

TSE 2347
Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια – Γιατί λέγονται «Φώτα» και ποια η ιστορία τους

Τα Θεοφάνεια πέφτουν κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου. Είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου της εορτής των Χριστουγέννων.

Το όνομα τους προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού.

Λέγονται επίσης και Επιφάνειά και Φώτα ή Φωτά (ή Εορτή των Φώτων), καθώς όπως λέει στο τέλος το Απολυτίκιο της Εορτής, ήλθε ο Χριστός για να φωτίσει τον κόσμο, μπολιάζοντας τον και πνευματικά δια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.

TSE 2231

Πότε καθιερώθηκαν 

Δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα πότε καθιερώθηκε να εορτάζονται. Ωστόσο, σίγουρα αποτελούν μία από τις αρχαιότερες εορτές της ελληνορθόδοξης εκκλησίας.

Έλκει τις ρίζες της στις παγανιστικές θρησκείες. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς κάνει λόγο για κάποιους αιρετικούς Γνωστικούς που από τις αρχές του 2ου αι. γιόρταζαν τη Βάπτιση του Ιησού.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρη στην Αντιόχεια τη Μεγάλη και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί.

Κατά τον 4ο αι. τα Θεοφάνεια γιορτάζονται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας διά του Αγίου Βαπτίσματος. Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνεια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

TSE 2073

Ο αγιασμός των υδάτων 

Σε πόλεις και χωριά πραγματοποιείται κάθε χρόνο ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον ‘Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Αρκετοί τολμηροί κολυμβητές αψηφούν τις χαμηλές θερμοκρασίες και βουτούν σε θάλασσες, ποτάμια και δεξαμενές προκειμένου να πιάσουν το σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου.