Λαμπρός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου με την καθιερωμένη παρέλαση στην Καλαμάτα

Με λαμπρότητα η Καλαμάτα τίμησε την 83η εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, κάτοικοι και επισκέπτες της Καλαμάτας είχαν την ευκαιρία, υπό θαυμάσιες καιρικές συνθήκες, να χειροκροτήσουν τη μαθητιώσα νεολαία, καθώς και τα μέλη των πολιτιστικών, των τοπικών και των κοινωφελών συλλόγων και σωματείων, που παρέλασαν τιμώντας τον αγώνα των Ελλήνων του ΄40 για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας.

Η έναρξη των σημερινών επετειακών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, όπου τελέστηκε η καθιερωμένη δοξολογία υπό τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, ενώ με το πέρας της ακολουθίας πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων υπέρ των πεσόντων στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Την Κυβέρνηση, στον εορτασμό, που ξεκίνησε με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού και συνεχίσθηκε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον της πλατείας 23ης Μαρτίου, για να ακολουθήσει η παρέλαση, εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Στους εορτασμούς παρέστησαν οι βουλευτές Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, και άλλοι αυτοδιοικητικοί.

Την παρέλαση κάλυψε μουσικά η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο Υπουργός, ο Δήμαρχος και οι λοιποί επίσημοι έκαναν δηλώσεις για το νόημα της ημέρας.

Σε δηλώσεις του με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Η σημερινή ημέρα στέλνει ένα παγκόσμιο μήνυμα: ότι η ελευθερία και η δικαιοσύνη, ο σεβασμός στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών και αυτοάμυνας είναι τα εχέγγυα τα οποία μπορούν να επιβεβαιώσουν και να στερεώσουν την ειρήνη, τη συνύπαρξη και την ενότητα των λαών».

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα είναι μια χώρα παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά έχει δείξει στο ιστορικό παρελθόν ότι όποτε χρειάστηκε έδειξε την ανδρεία και την αγάπη της για την ελευθερία. Θέλω να πιστεύω ότι για τους δύο πολέμους που γίνονται κοντά στην περιοχή μας θα επικρατήσει η λογική και η ψυχραιμία».

Ακολούθως, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ότι «Τη σημερινή ημέρα τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας. Είναι ημέρα μνήμης επίσης σήμερα για τον Ιωάννη Μεταξά ο οποίος εξόπλισε τη χώρα, την οργάνωσε με αποτέλεσμα η συμβολή του να είναι εξόχως σημαντική στο Έπος του ’40. Και είναι ημέρα η σημερινή που πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τους αγωνιστές για να κρατήσουμε την πατρίδα μας ελεύθερη».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Καλαμάτας υπογράμμισε ότι «Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί για όλους του Έλληνες και τις Ελληνίδες ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας. Το ηχηρό και αποφασιστικό «ΟΧΙ» των Ελλήνων απέναντι στον επίδοξο και ισχυρό κατακτητή αποτελεί για τις νεότερες γενιές ισχυρή παρακαταθήκη. Το Έπος του ’40 δείχνει ότι μόνο με ομόνοια και ομοψυχία μπορούμε να πετύχουμε».

Εορταστικές εκδηλώσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων, σε Άρι, Αρφαρά και Θουρία.

Την παρέλαση έκλεισε η εντυπωσιακή η παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων Στρατού και Αεροπορίας και των μηχανοκίνητων των Σωμάτων Ασφαλείας.  Τις εντυπώσεις κέρδισαν τα μηχανοκίνητα τμήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που παρέλασαν για πρώτη φορά, και κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα.