Κατασκευάζονται οι αγωγοί Φ 800 για το μεγάλο έργο ύδρευσης της Καλαμάτας

Ενημέρωση σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου «Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Τ.Κ. Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα – Μεσσήνη», δόθηκε σήμερα, Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023, από τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ Μιχάλη Βασιλειάδη.

Σημειώνεται ότι την π. εβδομάδα, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ επισκέφτηκε μαζί με στελέχη της αναδόχου εταιρείας του μεγάλου έργου, το εργοστάσιο κατασκευής των αγωγών από ελατό χυτοσίδηρο (Ductile iron) στην Κίνα, προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες πιστοποιήσεις.

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας ανέφερε:

IMG 13 1 Large

«Οι εξελίξεις για το κορυφαίας σημασίας έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές του Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη, είναι θετικές. Και είναι θετικές μετά από μία μεγάλη περιπέτεια λόγω της πανδημίας αλλά και της εκτίναξης των τιμών διεθνώς, απόρροια της ενεργειακής κρίσης.

Το μεγάλο έργο του νέου αγωγού Φ800, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει τους αγωγούς Φ300 και Φ600, παραμένει ενεργό και μετά την μεγάλη προσπάθεια που κάναμε, πιέζοντας σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επιπλέον πόροι μέσω της αναθεώρησης των τιμών για το βασικό υλικό κατασκευής του έργου, σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο όπου αναμένουμε την έλευση των αγωγών στην Καλαμάτα.

Μία διαδικασία που ήταν εξόχως απαιτητική, καθώς και για την κατασκευή και για την μεταφορά των υλικών που δεν κατασκευάζονται στη χώρα μας, απαιτείται χρόνος.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για το τόσο σπουδαίο έργο, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑ Καλαμάτας στο εργοστάσιο κατασκευής των αγωγών από ελατό χυτοσίδηρο, προκειμένου να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες πιστοποιήσεις καθώς και ότι οι αγωγοί πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται ρητά στη μελέτη του έργου.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι μετά από καιρό και έχοντας δώσει αγώνα για να μην χαθεί το έργο, πλέον μπορούμε να πούμε ότι μετράμε αντίστροφα προκειμένου να παραδοθούν οι πρώτες παρτίδες των αγωγών και να εκκινήσει η κύρια φάση του έργου, καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα συνοδά έργα και οι αγωγοί προς τη Μεσσήνη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας μεταξύ του εργοστασίου, της αναδόχου και της ΔΕΥΑΚ η πρώτη παρτίδα των αγωγών, θα παραδοθεί κατά προσέγγιση τέλος Αυγούστου σε λιμάνι της Κίνας, το οποίο θα υποδειχθεί η κατασκευάστρια εταιρία του έργου ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. και θα είναι συνολικού μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων (αγωγοί και ειδικά τεμάχια).

Να υπενθυμίσω ότι έχει ληφθεί απόφαση παράτασης προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο εντός πλαισίου, δίχως να υπάρξει κίνδυνος για την εξασφαλισμένη χρηματοδότησή του και πλέον βρισκόμαστε εν αναμονή της επανεκκίνησης ενός έργου που σε συνδυασμό με τις νέες δεξαμενές στον Αη Γιάννη Καρβούνη και στο Πήδημα, αλλά και τον σχεδιασμό μας για την ενίσχυση του δικτύου και από τις Πηγές του Αγ. Φλώρου, θα θωρακίσει σε επίπεδο υποδομών ύδρευσης την Καλαμάτα για τις επόμενες δεκαετίες».

Ακολούθως, ενημέρωση παρείχε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε τεχνικά θέματα. Αρχικά σημειώνεται ότι το εργοστάσιο κατασκευής της εταιρείας ANGANG Group YONGTONG Ductile Cast Iron Pipe CO., LTD πληροί τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές που περιγράφονται στα τεύχη της μελέτης του έργου όσο αφορά την κατασκευή των αγωγών από ελατό χυτοσίδηρο (Ductile iron).

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο του ομίλου διαθέτει πέντε γραμμές παραγωγής εκ των οποίων η μια έχει προσαρμοστεί για την παραγωγή των αγωγών (σωλήνων) του έργου μας και έχουν παραχθεί αρκετοί αγωγοί οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Από έλεγχο της συγκεκριμένης γραμμής παραγωγής διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν όλα τα στάδια που περιγράφονται στην διεθνή βιβλιογραφία για την έντεχνη κατασκευή αγωγών τέτοιου τύπου, η γραμμή είναι κατά 90% αυτοματοποιημένη και όλοι οι αγωγοί περνάνε από έλεγχο πίεσης καθώς αυτός είναι αναπόσπαστο τμήμα της παραγωγικής αλυσίδας.

Επιπλέον έχει προστεθεί και ένα ακόμα στάδιο αντιδιαβρωτικής εποξειδικής βαφής των αγωγών αντί της συνήθους επικάλυψης με λιθανθρακόπισσα (coal tar) ώστε να είναι χρώματος μπλε.

Από δειγματοληπτικό έλεγχο που διεξήχθη στους έτοιμους αγωγούς, διαπιστώθηκε ότι πληρούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού.

Τέλος σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας μεταξύ των τριών μερών (ANGANG Group YONGTONG Ductile Cast Iron Pipe CO., LTD, ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. και Δ.Ε.Υ.Α Καλαμάτας), η πρώτη παρτίδα των αγωγών που θα παραδοθεί θα είναι κατά προσέγγιση στις 25/8/2023, σε λιμάνι της Κίνας, το οποίο θα υποδειχθεί από την κατασκευάστρια εταιρία του έργου, ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. και θα είναι συνολικού μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων (αγωγοί και ειδικά τεμάχια – fittings).