Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι κερδίζουν έως 90 ευρώ τον μήνα – Πίνακας με παραδείγματα

Με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 1,24 δις. ευρώ, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αναδεικνύεται στο πιο αποδοτικό μέτρο στήριξης της επόμενης χρονιάς. Έτσι, θα φιγουράρει πρώτο στην λίστα των μέτρων στήριξης που θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο και κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους, η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σημαίνει διατήρηση των κεκτημένων. Άρα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο ύψος των καθαρών αποδοχών τους, τουλάχιστον όχι εξαιτίας της εισφοράς αλληλεγγύης.

Από την άλλη, αλλαγή θα δουν όλοι οι συνταξιούχοι και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.

Ο πίνακας που ακολουθεί υπολογίζει με ακρίβεια το όφελος. Ο έχων φορολογητέο εισόδημα 1400 ευρώ, θα κερδίσει 105,6 ευρώ σε ετήσια βάση και θα δει τις μηνιαίες του αποδοχές να αυξάνονται κατά 8,8 ευρώ. Όσο μεγαλύτερες θα είναι οι μηνιαίες αποδοχές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος. Έτσι, οι λιγοστοί δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με αποδοχές 2000 ευρώ, θα κερδίσουν 31,3 ευρώ τον μήνα ή περίπου 376 ευρώ συνολικά.

ΠΙΝΑΚΑΣ

Στους δημοσίους υπαλλήλους που δεν περιμένουν αναπροσαρμογή του μισθού τους από την 1/1/2023, τα ποσά που αποτυπώνονται στον πίνακα θα φανούν στο σύνολό τους στην καθαρή μισθοδοσία του Ιανουαρίου.

Το ίδιο θα γίνει και με τους συνταξιούχους. Οι τελευταίοι μπορεί να περιμένουν και την αύξηση των ονομαστικών αποδοχών τους κατά 7% από το νέο έτος όμως αυτό δεν θα φανεί στην σύνταξη του Ιανουαρίου η οποία προγραμματίζεται να καταβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. Θα φανεί μετά τον Μάρτιο καθώς θα πρέπει να κλειδώσει το ποσοστό ανάπτυξης αλλά και ο πληθωρισμός της φετινής χρονιάς.

Η αναμονή μπορεί να βγει και σε καλό των συνταξιούχων καθώς είναι πιθανό το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης να ξεπεράσει το 14% άρα και η αύξηση των συντάξεων να είναι τελικώς μεγαλύτερη από το 7% που είναι και η νέα επικαιροποιημένη πρόβλεψη με βάση και τα όσα θα περιγράφονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.