Καρχαρίες εθισμένοι στην κοκαΐνη… “κολυμπούν στραβά και κάνουν κύκλους”

Μεγάλα «τούβλα» κοκαΐνης από τη Νότια και την Κεντρική Αμερική έχουν ξεβραστεί στις παραλίες της Φλόριντα εδώ και δεκαετίες. Ρίχνονται συχνά στη θάλασσα και τις μαζεύουν λαθρέμποροι ναρκωτικών σε βάρκες.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι καρχαρίες μπορεί να είναι εθισμένοι στην κοκαΐνη και όχι επειδή το επέλεξαν.

Συγκεκριμένα, αυτό θα είναι το θέμα ενός ντοκιμαντέρ που θα κάνει πρεμιέρα στο Shark Week του Discovery Channel με τίτλο «Καρχαρίες κοκαΐνης».

Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, χιλιάδες καρχαρίες στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα μπορεί να έχουν καταπιεί μπάλες κοκαΐνης που άφησαν στο νερό λαθρέμποροι ναρκωτικών που προσπαθούσαν να μεταφέρουν το προϊόν τους στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Foxnews, ο θαλάσσιος βιολόγος Τομ Χίρντ θέλησε να εξετάσει εάν οι καρχαρίες έχουν έρθει σε επαφή με τα ναρκωτικά.

«Το μεγάλο θέμα εδώ είναι ο τρόπος με τον οποίο τα ναρκωτικά φτάνουν στους ωκεανούς και τι επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν στη συνέχεια στο οικοσύστημα», είπε ο Χιρντ στο Live Science.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ο Χιρντ ξεκίνησε να ερευνά ιστορίες των ψαράδων που υποστήριζαν πως οι καρχαρίες είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά αφού κατανάλωναν τα δέματα. Κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης, βρήκαν έναν σφυροκέφαλο καρχαρία να συμπεριφέρεται περίεργα.

Σε ένα πείραμα, ο Χιρντ και ο περιβαλλοντικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Τρέισι Φανάρα, δημιούργησαν συσκευασίες παρόμοιες σε μέγεθος και εμφάνιση με πραγματικές μπάλες κοκαΐνης. Παρατήρησαν πως οι καρχαρίες μόλις της εντόπιζαν πήγαιναν αμέσως εκεί και άρχιζαν να τις δαγκώνουν.

«Ένας καρχαρίας άρπαξε μια “μπάλα” και κολύμπησε μαζί της», είπαν.

Σε ένα άλλο πείραμα έφτιαξαν μια «μπάλα-δόλωμα» από συμπυκνωμένη σκόνη ψαριών και ντοπαμίνη με αποτέλεσμα οι καρχαρίες να την καταναλώσουν αμέσως και να γίνουν άγριοι.

Δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο συμπέρασμα ότι καταναλώνουν ναρκωτικά

«Νομίζω ότι έχουμε ένα πιθανό σενάριο για το πώς μπορεί να μοιάζει αν έδινες σε καρχαρίες κοκαΐνη», είπε ο βιολόγος στο ντοκιμαντέρ.

«Τους δώσαμε αυτό που πιστεύω ότι είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα. “Άναψε το μυαλό τους.Ήταν τρελό», ανέφερε.

Ο Χιρντ σημείωσε ότι αυτό που παρατήρησαν δεν αποδεικνύει σίγουρα ότι οι καρχαρίες έχουν καταναλώσει πραγματικά κοκαΐνη, λέγοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη αρκετοί παράγοντες και ότι τα πειράματα θα πρέπει να επαναληφθούν πολλές φορές για να υπάρξει ασφαλές συμπέρασμα.