“Καλαμάτα_Μετά” : Ο νέος συνδυασμός του Βασίλη Τζαμουράνη και η παρουσίαση των 47 πρώτων υποψηφίων

«Η ανάπτυξη που προσδοκούμε δεν θα έρθει με τον… αυτόματο πιλότο ή απλώς επειδή είμαστε ευλογημένος τόπος» τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Τζαμουράνης παρουσιάζοντας το όνομα της νέας διευρυμένης παράταξής του «Καλαμάτα_Μετά», αλλά και τους «4 κύριους άξονες ενός οραματικού αλλά και συγκεκριμένου προγράμματος για τη νέα εποχή που ανοίγει στον Δήμο Καλαμάτας». Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Τζαμουράνης ανακοίνωσε και τις πρώτες 47 υποψηφιότητες με τον συνδυασμό του. 

Τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση -η οποία έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στο ξενοδοχείο «Rex»- καλωσόρισε η κόρη του επικεφαλής Δήμητρα Τζαμουράνη, η οποία έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στην Ιατρική και ετοιμάζεται να ξεκινήσει το αγροτικό της και την ειδίκευσή της. Αμέσως μετά, παρουσιάστηκε το λογότυπο της παράταξης και προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο για τους 4 άξονες ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας. 

Πλαισιωμένος στο πάνελ από δύο νέους υποψήφιους, την Παναγιώτα Καρρά και τον Σπύρο Χανδρινό, οι οποίοι αργότερα ανέγνωσαν τη λίστα με τους συνυποψηφίους τους, ο Βασίλης Τζαμουράνης τόνισε ότι για τον Δήμο Καλαμάτας ανοίγει -και πρέπει να ανοίξει- ένας νέος κύκλος. Ένας κύκλος ο οποίος θα πατά στο Πριν για να μας πάει στο Μετά χωρίς να επαναπαύεται στα κεκτημένα του παρελθόντος – και χωρίς να αρκείται στα ελάχιστα. «Αυτή είναι η διαφορά μας» είπε με νόημα, και πρόσθεσε: 

«Ο νέος κύκλος που θέλουμε να ανοίξουμε τώρα, χρειάζεται επειγόντως ένα νέο όραμα. Φρέσκες ιδέες. Ανθρώπους κατάλληλους για να τις υλοποιήσουν, με σχέδιο, προτεραιότητες και πολύ συγκεκριμένους στόχους, αξιοποιώντας στο έπακρο όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Για να οικοδομήσουμε με πίστη και με πρόγραμμα την Καλαμάτα του Μέλλοντος. Τον Δήμο των Ονείρων μας».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ 4 ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τζαμουράνης αναφέρθηκε συνοπτικά στους κεντρικούς άξονες του προγραμματικού του σχεδίου για ολόκληρο τον Δήμο Καλαμάτας, οι οποίοι αφορούν:

  • Τη σταδιακή αξιοποίηση, πρόσβαση και ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου, από τη Μικρή Μαντίνεια έως τις εκβολές του Παμίσου, μήκους 15 χιλιομέτρων.

«Στην Ανατολική Παραλία σήμερα επικρατεί ένα πολύβουο χάος τους καλοκαιρινούς μήνες, και σχετική ερημιά τους χειμερινούς. Και η Δυτική Παραλία περιμένει απλώς να… ανακαλύψουμε, κάποια στιγμή, τις εκπληκτικές της δυνατότητες!» ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος – για να τονίσει στη συνέχεια: «Λοιπόν, δεν αρκούν πια οι άτολμες και αποσπασματικές παρεμβάσεις, για το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της πόλης μας, που είναι η Παραλία! Χρειάζεται μια ενιαία αντιμετώπιση, με τολμηρές λύσεις και περισσότερες επιλογές για ντόπιους κι επισκέπτες – με στόχο την επέκταση της τουριστικής σεζόν του παραλιακού μετώπου, από δυο-τρεις σε 12 μήνες το χρόνο».

  • Τη λειτουργία του Δήμου στον άξονα Ανατολή – Δύση: από το Ανατολικό Κέντρο της Καλαμάτας έως τα Αρφαρά, μέσω της παλιάς επαρχιακής οδού Καλαμάτα -Τρίπολη. 

«Ο δρόμος αυτός θα αξιοποιηθεί, μετατρεπόμενος σταδιακά σε Άξονα Αστικής Ανάπτυξης. Και θα εξυπηρετεί και τις 4 ροές κινητικότητας (ΑΜΕΑ, Πεζοί, Ποδήλατα, Αυτοκίνητα) – σύμφωνα με το ΣΒΑΚ… και σύμφωνα με τις ανάγκες όλων των σύγχρονων πόλεων», είπε ο κ. Τζαμουράνης και συμπλήρωσε: «Πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί η σιδηροδρομική γραμμή, τουλάχιστον ως τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο πρώην ΤΕΙ. Πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες δρομολόγησης τρένου, τουλάχιστον ενδοδημοτικά. Σύγχρονος ευρωπαϊκός δήμος, και μάλιστα κλιματικά ουδέτερος, με περιβαλλοντικά φιλικές υποδομές και κοινωνικά αποτελεσματικές συγκοινωνίες, απλώς δεν νοείται χωρίς μέσο σταθερής τροχιάς!».

  • Την αξιοποίηση της προίκας του Προγράμματος «Καλλικράτης», με τη δημιουργία Ανοικτού Πάρκου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στον ζωτικό χώρο των τέως Δήμων Θουρίας, Άριος, Αρφαρών. 

«Θα αναδείξουμε επιτέλους τα ανεπανάληπτα μνημεία τους (όπως η αρχαία Θουρία, οι θολωτοί τάφοι στην Άνθεια, τα Ρωμαϊκά Λουτρά κ.ά), αλλά και τα 2 ποτάμια, τον Άρι και τον Πάμισο» δεσμεύτηκε ο επικεφαλής της «Καλαμάτας_Μετά» και σχολίασε: «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πόλη που αγνοεί τα ποτάμια της! Ούτε κι εμείς δικαιούμαστε να αγνοούμε τέτοιες πηγές φυσικού, αισθητικού και -γιατί όχι;- οικονομικού πλούτου». Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Τζαμουράνης αναφέρθηκε επίσης στις πηγές του Αγίου Φλώρου, στο πάρκο του Πηδήματος κ.λπ., αλλά και στις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής.

  • Την αξιοποίηση και ανάδειξη του περιβαλλοντικού πάρκου Νέδοντα και του ημιορεινού όγκου του Ταϋγέτου.

«Αυτή είναι μια παλιά και πονεμένη ιστορία. Πολλοί την αγάπησαν… Έργα σχετικά πολλοί εξήγγειλαν… Αλλά κοιτάξτε ένα μυστήριο πράγμα: Στην πράξη, τίποτα δεν έχει γίνει! Όταν έρχεται η στιγμή της υλοποίησης, η στιγμή των πράξεων, μηδέν! Λοιπόν, για την “Καλαμάτα_Μετά”, το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα είναι βασικός άξονας ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Τζαμουράνης.

Όσο για τον Ταΰγετο, μίλησε για το πρόγραμμα «Αναζωογόνηση που θα εφαρμοστεί στα χωριά που πλήττονται από εγκατάλειψη και φθίνουν, πληθυσμιακά και οικονομικά. «Το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει το υπάρχον οικιστικό απόθεμα (ιδιωτικό και δημοτικό): το Τουριστικό, τα πρώην Δημοτικά Σχολεία Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Λαδά, αλλά και άδειες κατοικίες. Για να προσελκύσει επισκέπτες (και όχι μόνο τουρίστες): δηλαδή, ανθρώπους τρίτης ηλικίας και ψηφιακούς νομάδες για τηλεργασία. Η περιοχή, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να προσφέρει έναν ελκυστικό, εναλλακτικό τρόπο ζωής στη φύση, με πολύ οικονομικούς όρους, και πολύ κοντά στην πόλη, την Καλαμάτα» σημείωσε ο κ. Τζαμουράνης.

ΨΗΦΙΑΚΟ – ΠΡΑΣΙΝΟ  – ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 

Το σχέδιο αυτό για τον Δήμο Καλαμάτας (οι κεντρικοί άξονες του οποίου έχουν τύχει φυσικά περαιτέρω επεξεργασίας και ανάλυσης, και θα είναι σύντομα διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα της παράταξης «Καλαμάτα_Μετά») βασίζεται «στις αρχές της Σύμβασης της Λειψίας για την προσβασιμότητα, λειτουργικότητα και αισθητική των πόλεων», είπε ο επικεφαλής του συνδυασμού. Συμπλήρωσε δε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «κινείται επίσης στο πνεύμα του master plan του Δήμου, και χωρίς καμία αμφιβολία εναρμονίζεται με τον μακρόπνοο στόχο της Καλαμάτας να μετατραπεί σε κλιματικά ουδέτερη πόλη». 

Το οραματικό σχέδιο της «Καλαμάτας_Μετά» προσβλέπει «σε μία πράσινη, ψηφιακή και ολιστική ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Τζαμουράνης με έμφαση – καθώς αυτά τα χαρακτηριστικά εξασφαλίζουν και τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την εφαρμογή του, από τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

«Η πολύτροπη Καλαμάτα μάς δείχνει σήμερα τις αμέτρητες δυνατότητές της. Μας δείχνει ότι θα μπορούσε να απογειωθεί. Αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει πράγματι ως πολύτροπη πόλη! Ότι θα αξιοποιήσει όλα της τα πλεονεκτήματα. Ότι θα διαβάσει σωστά την εποχή της… και θα προωθηθεί έξυπνα στη σκακιέρα. Ότι θα τολμήσει να αφήσει πίσω της όσες πρακτικές και νοοτροπίες δεν της ταιριάζουν πια. Ότι θα πιστέψει πραγματικά στις δυνατότητές της, και θα κυνηγήσει η ίδια την ευημερία της… προσφέροντας στους ανθρώπους που τη ζουν καθημερινά ή την επισκέπτονται, ποιότητα ζωής, ευκαιρίες, σημαντικές εμπειρίες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες». 

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Β. Τζαμουράνης – ενώ ταυτόχρονα επέστησε την προσοχή στους κινδύνους που ελλοχεύουν «αν μείνουμε περίπου αδρανείς, είτε ευχαριστημένοι με τα λίγα είτε απλώς… γκρινιάζοντας: Δεν θα πάμε μπροστά. Δεν θα μείνουμε καν στάσιμοι! Θα πάμε πάλι πίσω». Και εξήγησε:

«Γιατί όταν εμείς μένουμε στάσιμοι, ο υπόλοιπος κόσμος δεν σταματά να αναπτύσσεται! Όταν οι ήδη ανεπτυγμένες περιοχές στην Ελλάδα και την Ευρώπη αναπτύσσονται με γρηγορότερους ρυθμούς από εμάς, εμείς γινόμαστε όλο και φτωχότεροι σε σχέση με τους πλουσιότερους ανταγωνιστές μας. Κι έτσι, οι πιο ανεπτυγμένες από εμάς περιοχές έλκουν με τα υψηλά τους εισοδήματα τους νέους μας, τους επιστήμονες, τους ειδικευμένους εργαζόμενους… αλλά σταδιακά και τους ανειδίκευτους! Και κινδυνεύουμε εμείς, να μείνουμε χωρίς αρκετό πληθυσμό και εργαζόμενους για να στηρίξουμε την παραγωγή μας, τον τουρισμό μας, τις υποδομές μας…

Δεν μπορούμε, λοιπόν, να το ανεχτούμε αυτό! Δεν μπορούμε να κλείνουμε άλλο τα μάτια μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, που ήδη είναι ορατός σήμερα, ήδη μάς χτυπάει την πόρτα. Όχι, όταν έχουμε τόσες δυνατότητες! Τόσο πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες…».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο Β. Τζαμουράνης δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται ως δήμαρχος να παραμελήσει την καθημερινότητα των πολιτών στον Δήμο Καλαμάτας. Τόνισε όμως την πίστη του ότι η περιοχή μας χρειάζεται επειγόντως ένα πιο οραματικό (και όχι απλώς διαχειριστικό) σχέδιο για το μέλλον της – μέσω των έργων του οποίου, όπως είπε, «σταδιακά όλα τα προβλήματα, μικρά, μεγάλα, απλά και σύνθετα, θα βρουν πολύ πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά τη λύση τους».

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι οι στόχοι που υπηρετεί το πρόγραμμα της παράταξής του για τη νέα εποχή στον Δήμο Καλαμάτας απαντούν σε βασικά ζητούμενα των πολιτών σε σχέση με τη ζωή τους, αλλά και με τη διακυβέρνηση ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τζαμουράνης ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«1ος στόχος μας: Ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Πρέπει να το εμπεδώσουμε αυτό: Δεν μπορεί να υπάρχει κέντρο χωρίς περιφέρεια. Και Δεν μπορεί να ανθεί το κέντρο όταν στην πράξη παραμελείται η περιφέρεια. Η Καλαμάτα έχει η ίδια ανάγκη να απλώσει τα φτερά της, για ν’ αγκαλιάσει επιτέλους δημιουργικά και την περιφέρειά της: τα περίχωρά της και τους πρώην Δήμους της. 

2ος στόχος μας: Η πόλη και ο Δήμος Καλαμάτας να αποτελούν αξιόλογο τουριστικό προορισμό, αλλά και τόπο για να ζεις ευχάριστα, οικονομικά κι ανθρώπινα.

Το πρώτο βήμα μας σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η επέκταση της ψηφιοποίησης όλων των υπηρεσιών που έχουν ανάγκη οι πολίτες και οι επισκέπτες, βραχυχρόνιας ή μακροχρόνιας παραμονής. Και θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις μας στη συγκοινωνία, τη στάθμευση, την καθαριότητα, την αισθητική και την ποιότητα της καθημερινής ζωής.

3ος στόχος μας: Η ειλικρινής και αποδοτική συνέργεια όλων των φορέων της επιχειρηματικότητας με τον Δήμο.

Τα Επιμελητήρια, οι παραγωγικές δυνάμεις και οι φορείς τους, οι επαγγελματικοί σύλλογοι, θα γίνουν πλέον συνδιαμορφωτές και συνδημιουργοί των αποφάσεων του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Διάλογος, προτάσεις, ανοιχτά αυτιά, ανοιχτά μάτια, ανοιχτό πνεύμα. Αμοιβαιότητα, σύγχρονες αντιλήψεις, κοινές δράσεις: Αυτή είναι και θα είναι πάντα η στάση μας.

4ος στόχος μας: Η Καλαμάτα, ως πρωτεύουσα του νομού, πρέπει να γίνει ο πρωταγωνιστής και συντονιστής όλων των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής.

Αυτό σημαίνει ότι η Καλαμάτα δεν θα λειτουργεί ανταγωνιστικά ή πατερναλιστικά. Αλλά θα λειτουργεί συνεργατικά και συμπληρωματικά με τους υπόλοιπους μεσσηνιακούς δήμους, για τη συνολική πρόοδο της περιοχής. Η πρωτεύουσα του νομού έχει μια ειδική  ευθύνη – και πρέπει κάποτε να την αναλάβει!

Και ο 5ος στόχος μας: Η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων

Από αυτό εδώ το βήμα, αλλά και από κάθε θέση ευθύνης, αυτή η ανοιχτή και πολυσυλλεκτική παράταξη, η “Καλαμάτα_Μετά”, δεσμεύεται να λειτουργεί με διαφάνεια, να προωθεί την αξιοκρατία και να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους και παντού. Γιατί δεν έχει άλλες δεσμεύσεις, πέρα από την έμπρακτη πίστη της ακριβώς στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες».

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΠΡΑΞΗ

«Καμιά νέα και τολμηρή προσπάθεια δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε μια κοινωνία, αν πρωτίστως δεν γίνουν κοινωνοί και συνδημιουργοί της οι πολίτες. Κοινωνοί και συνδημιουργοί – όχι απλά αποδέκτες. Για να αποφευχθεί λοιπόν ένα ακόμη ωραίο σχέδιο να μείνει χωρίς απτό αποτέλεσμα, σας καλώ όλους από σήμερα, καλώ όλους τους συνδημότες μας, να αγκαλιάσουν αυτή την πρόταση». 

Με αυτά τα λόγια ο κ. Τζαμουράνης απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους πολίτες και τους φορείς να στηρίξουν το πρόγραμμα του συνδυασμού του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Και καταλήγοντας, τόνισε:

«Με την ενεργή συμμετοχή σας, θα γίνουμε συνδημιουργοί της πολιτικής που ορίζει την καθημερινότητα και το μέλλον μας. Γιατί μόνο έτσι θα δώσουμε στον τόπο μας την προοπτική που δικαιούται και του αξίζει… Μόνο έτσι, θα δώσουμε στα παιδιά και τους νέους μας το αισιόδοξο Αύριο που διεκδικούν και ονειρεύονται!».

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων υποψήφιων συμβούλων με τον συνδυασμό του «Καλαμάτα_Μετά», ο κ. Τζαμουράνης ανέφερε: 

«Θέλουμε πλάι μας, ως φίλους, υποστηρικτές και υποψήφιους στον συνδυασμό μας για τον νέο Δήμο Καλαμάτας, ανθρώπους με τους οποίους μας ενώνει ένα κοινό όραμα κι ένα συγκεκριμένο σχέδιο – το οποίο θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε μαζί. Ένα οραματικό σχέδιο για τον νέο κύκλο που ανοίγει, επιτέλους, στον Δήμο Καλαμάτας, ενάντια στη χαμογελαστή αδράνεια, ενάντια στη μετριότητα, την αναποτελεσματικότητα και τη διαρκή μάχη για την κατάκτηση του αυτονόητου. 

Ο Δήμος μας και η Καλαμάτα αξίζουν πολλά – και γι’ αυτό περιμένουν πολλά από εμάς! Όλοι μαζί λοιπόν, ας δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μία πράσινη – βιώσιμη –  ψηφιακή και ολιστική Καλαμάτα. Καλή δύναμη σε όλους μας, υγεία, και καλό, νικηφόρο αγώνα!».

Οι πρώτοι 47 υποψήφιοι που θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο της «Καλαμάτας_Μετά», είναι οι:

  1. Αδαμοπούλου Θεανώ του Παναγιώτη, Αρχαιολόγος – Ξεναγός
  2. Αθανασόπουλος Παναγιώτης-Ορέστης του Θεοφάνη, Πολιτικός Επιστήμων – Φιλόλογος, Ιδιοκτήτης Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης
  3. Αθανασοπούλου Αικατερίνη του Δημητρίου, Πτυχιούχος Διοίκησης και Οικονομίας – Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Απόφοιτη Τμήματος Στελεχών Marketing ΕΛΚΕΠΑ, Ελεύθερη Επαγγελματίας
  4. Βανικιώτης Σταμάτης του Δημητρίου, Αγρότης – Κτηνοτρόφος
  5. Βαρελάς Νικήτας του Κων/νου, Εργολάβος Οικοδομών
  6. Γαλιώτος Κωνσταντίνος του Βασιλείου, Υπάλληλος Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γραμματέας Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ν. Μεσσηνίας, Πρόεδρος Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Παν. Πελοποννήσου, πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Άριος
  7. Γεωργακαράκου-Τσιλιβαράκη Χρυσούλα του Δημητρίου, Ιατρός Νευρολόγος
  8. Γεωργακίλας Θεόδωρος του Ηλία, Αυτοκινητιστής Ταξί, Απόφοιτος Τεχνικού Λυκείου Ψυκτικών Εφαρμογών
  9. Γκούζος Νικόλαος του Φίλιππα, Επιχειρηματίας Αλουμινοκατασκευών
  10. Δεικτάκης Ιωάννης του Αθανασίου, Επαγγελματίας Οδηγός
  11. Δωδέκατος Βασίλειος του Αθανασίου, Πιστοποιημένος Κτηματομεσίτης και Πραγματογνώμονας, Διαχειριστής Ακίνητης Περιουσίας
  12. Καίσαρης Βασίλειος του Μιχαήλ, Αθλητικός Δημοσιογράφος
  13. Καπετανάκη Μαργαρίτα του Φωτίου, Τεχνολόγος Τοπογράφος Μηχανικός, πρώην Υπάλληλος Δήμου Καλαμάτας
  14. Καρρά Παναγιώτα του Βασιλείου, Δικηγόρος με μεταπτυχιακό δίπλωμα της Νομικής Σχολής Αθηνών
  15. Καψαμπέλης Νικόλαος του Δημητρίου, Επιχειρηματίας – Τυποποιητής και Εξαγωγέας Αγροτικών Προϊόντων, πρώην Σύμβουλος του Υπουργείου Γεωργίας σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας
  16. Κόκκαλη Τερέζα του Κων/νου, Αρχιτέκτων Μηχανικός με μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική Περιβάλλοντος, Επιχειρηματίας
  17. Κούβελα Ευγενία του Κων/νου, Μαθηματικός – Εφοριακός, πρώην Διευθύντρια ΔΟΥ Καλαμάτας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών
  18. Κουκούτσης Αθανάσιος του Σωτηρίου, Επιχειρηματίας Εστίασης, πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Αβίας, Απόφοιτος Σχολής Εργοδηγών
  19. Μαλαπάνη Μαρία του Παναγιώτη, Απόφοιτη ΕΠΑΛ Καλαμάτας – ΙΕΚ Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, Δημοτική Σύμβουλος Καλαμάτας
  20. Μανθίδης Ευάγγελος του Νικολάου, Εργολάβος Οικοδομών
  21. Μέμμου Παναγιώτα του Γεωργίου, Πρωταθλήτρια Βαλκανιονίκης Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής
  22. Μητσέας Αθανάσιος του Γεωργίου, Υπάλληλος Βιομηχανίας «Καρέλια» -Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ, Φοιτητής Παν. Πατρών – Τμήμα Φυσικής, Διαιτητής Μπάσκετ
  23. Μιχαήλ Μιχαήλ του Γεωργίου, Ιατρός Ακτινολόγος – πρώην Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ν. Μεσσηνίας, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου
  24. Μουζάκης Γεώργιος του Πολυζώη, 1ος Παραολυμπιονίκης στα 60 μ. και 100 μ.
  25. Μπάκας Νικόλαος του Γεωργίου, Ιατρός Γενικής Ιατρικής – Οικογενειακός Ιατρός
  26. Μπαλής Παναγιώτης του Χαραλάμπους, πρώην Δ/ντής Alpha Bank
  27. Μπεχράκης Νικόλαος του Ιωάννη, Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ – Εξειδικευμένες Ξυλουργικές Κατασκευές
  28. Μπεχράκης Σταμάτης, Μαθηματικός – Ιδιοκτήτης Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας
  29. Νικολαράκης Παντελής του Νικολάου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Πολυτεχνείου Ξάνθης με μεταπτυχιακό στο ΕΜΠ
  30. Παναγιωτόπουλος Φώτιος του Γεωργίου, Εκπαιδευτικός – Μηχανολόγος Μηχανικός στο 4οΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
  31. Παπαδάκης Ευάγγελος (Άγγελος) του Γεωργίου, Οικονομολόγος Π.Ε., Εξειδικευμένος Σύμβουλος Επιχειρήσεων
  32. Παπαδόπουλος Παναγιώτης του Δημητρίου, Υπαξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού
  33. Παπαευγενίου Γεώργιος του Εμμανουήλ, Μηχανολόγος Μηχανικός – Ελεύθερος Επαγγελματίας
  34. Πουλοπούλου Μαργαρίτα του Γρηγορίου, Ιδιωτική Υπάλληλος
  35. Ραβάνη Ιωάννα του Αναστασίου, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής με μάστερ στην Τεχνητή Νοημοσύνη, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας
  36. Ρούμπος Νικόλαος του Δημοσθένη, Οικονομολόγος – Γεωπόνος
  37. Σμέρλας Κων/νος του Γεωργίου, Καθηγητής Μαθηματικών 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας, πρώην Εκπαιδευτικός στα ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας και στο Δημόσιο ΙΕΚ
  38. Σωφρονάς Γεώργιος του Νικολάου, Ιατρός Καρδιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας
  39. Ταυλαρίου Αγγελική του Ιωάννη, Οικονομολόγος – Λογίστρια, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Καλαμάτας
  40. Τσαπόγας Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Τεχνολόγος Μηχανικός, πρώην υπάλληλος ΔΕΗ, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας
  41. Τσώνης Αντώνιος του Πέτρου, Διεθνολόγος, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας
  42. Φαββατάς Δημήτριος του Γεωργίου, Υπάλληλος Δ/νσης Μεταφορών Μεσσηνίας, Πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ν. Μεσσηνίας, Πρόεδρος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Θουρίας, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας
  43. Φλέσσας Δημήτριος του Ηλία, Συνταξιούχος Υπάλληλος ΟΤΕ, πρώην Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Άνθειας
  44. Φλώρου Ιωάννα του Ρήγα, Υπάλληλος Πυροσβεστικού Σώματος με βαθμό Πυρονόμου, Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Γυμνασίου Καλαμάτας
  45. Χανδρινός Σπυρίδων του Κων/νου, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ με μάστερ στα Οικονομικά, Κατασκευαστής Ιδιωτικών Έργων, Υποψήφιος Διδάκτωρ Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Επιχειρηματίας στον τομέα του Τουρισμού (Ξενοδοχείο «Ακτή Ταΰγετος»)
  46. Χριστόπουλος Ιωάννης του Αντωνίου, πρώην Δημοτικός Υπάλληλος – πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Αντικαλάμου
  47. Χριστόπουλος Γιάννης του Αριστείδη, Εκπαιδευτικός – Δ/ντής Πειραματικού 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας με μεταπτυχιακό στην Ηθική Φιλοσοφία, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας