Καλαμάτα: Ποτάμια οι δρόμοι μετά την κακοκαιρία “Bogdan” (vid)

Η κακοκαιρία χτύπησε και την Πελοπόννησο με την ισχυρή βροχόπτωση που κράτηση περίπου δύο ώρες προκάλεσε πολλά προβλήματα σε πολλούς δρόμους της Καλαμάτας. Έντονα ήταν τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την πόλη της Καλαμάτας λίγο μετά τη 1:00 το μεσημέρι με την ισχυρή βροχή που έπεσε για διάστημα περίπου μισής ώρας.

Η έντονη αυτή βροχόπτωση προκάλεσε πλημμύρες οι οποίες προήλθαν κυρίως από τα βουλομένα φρεάτια σε αρκετούς δρόμους και υπόγεια στην περιοχή.

Σιδηροδρομικού Σταθμού, Φαρών, Κρήτης, Φραντζή, Αρτέμιδος είναι κάποιοι μόνο από τους δρόμους που πλημμύρισαν πριν λίγο με τη βροχή πλέον να έχει κοπάσει. Να σημειωθεί ακόμα, ότι την ώρα της βροχής η κίνηση στους δρόμους ήταν αυξημένη με τις ουρές των αυτοκινήτων να είναι μεγάλες. Επίσης προβλήματα σημειώθηκαν για ακόμα μια φορά στην περιοχή του Νοσοκομείου όπου στο δρόμο πέρα από το φαινόμενο του υπερβολικού όγκου νερού έφτασαν και μεγάλες ποσότητες λάσπης οι οποίες κατέβηκαν από παρακείμενες περιοχές λόγω διαφοράς επιπέδου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μέχρι στιγμής η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί τουλάχιστον 10 κλήσεις για άντληση υδάτων κυρίως σε υπόγεια, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στα πέριξ αυτού χωρίς όμως να χρειάζεται να επέμβει σε όλες τος περιπτώσεις.

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Κατόπιν δελτίου καιρού της ΕΜΥ την 26 Σεπτεμβρίου 2022 (13:00) αναμένεται να εκδηλωθούν στην περιοχή αρμοδιότητας Κ.Λ. Καλαμάτας θυελλώδης άνεμοι με αυξημένες νεφώσεις και σποραδικές καταιγίδες.

  • Αλιευτικοί και ναυταθλητικοί σύλλογοι παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους προς αποφυγή δραστηριοποίησης κατά το χρόνο ισχύος δελτίου αναγγελίας θυελλωδών ανέμων.
  • Ναυτικοί Πράκτορες παρακαλούνται για την ενημέρωση πλοιάρχων ορμούντων πλοίων.
  • Ο.Τ.Α. παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους.
  • Δημοτικό λιμενικό ταμείο παρακαλείται για την ενημέρωσή του

Το αποτέλεσμα της έντονης μεσημβρινής νεροποντής, σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, ήταν να ανέλθει το ύψος της βροχόπτωσης εντός αστικού ιστού σε 38 χιλιοστά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με την ένταση να καταγράφεται σε 250 χιλιοστά / ώρα.

Σε σημεία της πόλης λόγω της έντονης βροχόπτωσης εκδηλώθηκαν πρόσκαιρα πλημμυρικά φαινόμενα σε δρόμους, ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση των Υπηρεσιών του Δήμου, σε συνεννόηση με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας.

Η Π.Υ. Καλαμάτας κλήθηκε σε 4 περιπτώσεις για άντληση υδάτων, ενώ συνεργεία του Δήμου και της ΔΕΥΑ Καλαμάτας με το απαραίτητο προσωπικό και με τη συνδρομή μηχανημάτων έργου, επιχείρησαν σε διάφορα σημεία της πόλης και Κοινοτήτων (Ασπρόχωμα, Αντικάλαμος, Σπερχογεία, Λέικα κ.ά), προβαίνοντας στον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά και στην απόφραξη σημείων όπου εμποδιζόταν η ροή του νερού.

Παρεμβάσεις υπήρξαν επίσης στις λεκάνες απορροής των ρεμάτων που διέρχονται την πόλη.

Ένα από τα προβλήματα που δημιούργησε η αυξημένη βροχόπτωση ήταν και η μεγάλη δυσκολία στην αποχώρηση των παιδιών από το κτηριακό συγκρότημα στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.

Ακολουθεί ανακοίνωση του Σχολείου:
Έντονο πρόβλημα δημιουργήθηκε στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας ύστερα από τη μεσημεριανή βροχόπτωση της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου 2022.

Συγκεκριμένα, την ώρα που σχόλαγε το σχολείο, είχαν σχηματιστεί λίμνες νερού από τα βουλωμένα φρεάτια και στις δύο εισόδους-εξόδους του σχολείου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι γονείς των μαθητών/τριών να έρθουν να παραλάβουν τα παιδιά τους, αλλά και αυτά με μεγάλη δυσκολία να προσπαθούν να διασχίσουν κάποια απόσταση μέχρι να καταλήξουν στον προορισμό τους.

Για να έρθει κάποιος στο χώρο του σχολείου να παραλάβει το παιδί του, έπρεπε να βουτήξει κυριολεκτικά μέχρι τα γόνατα στις λίμνες που είχαν σχηματιστεί.

Οι γονείς αναγκάστηκαν να βάλουν τα αυτοκίνητα στο προαύλιο με κίνδυνο να δημιουργηθεί ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες. Σημειωτέον, ότι πριν από λίγες μέρες κατασκευάστηκε τσιμεντένιος τοίχος για να εμποδίζει τα νερά της βροχής να μπαίνουν στο προαύλιο, που αυτός απλά χώρισε τα νερά σε δύο ορμητικούς χείμαρρους.

Η εικόνα που παρουσίασε το 13ο Δημοτικό Σχολείο δεν ταίριαζε σε σχολικό διδακτήριο με πλούσια δράση ανταλλαγής ευρωπαϊκών προγραμμάτων μαθητών και εκπαιδευτικών και πού αναμένει σε ενάμιση μήνα επίσκεψη από πέντε ευρωπαϊκά σχολεία. Τι άραγε θα συμβεί σε μια ακόμη πιο έντονη βροχόπτωση;    

Τα φαινόμενα σταδιακά από τις βραδινές ώρες αναμένεται να εξασθενήσουν.

Η παρακάτω ομάδα χαρτών δείχνει τον αθροιστικό υετό 3ώρου και τις περιοχές με πιθανές καταιγίδες που αναμένονται κατά την διάρκεια της Τρίτης 27/09 μεταξύ 12:00-15:00 και 15:00-18:00.

Νεότερη ενημέρωση…

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στα δυτικά τμήματα της χώρας σήμερα, Τρίτη 27/09. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέφθηκαν για σήμερα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Τα φαινόμενα κατά τόπους στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά θα είναι ισχυρά και είναι πιθανό να συνοδεύονται από μεγάλα ύψη βροχής.
Τοπικές βροχοπτώσεις και πιθανές καταιγίδες αναμένονται και σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Θράκης και του Βορείου Αιγαίου. Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr
Μικρή πιθανότητα υπάρχει για εκδήλωση μικρού χαλαζιού σε τμήματα κυρίως του Ιονίου, στα παράκτια τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, στη Μακεδονία και στη Θράκη.