Ινδικό επενδυτικό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μετά το Καστέλι της Κρήτης

Το ενδιαφέρον του Ινδικού Ομίλου GMR Group να επενδύσει και στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, εκτός  του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης όπου συνεργάζεται με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καταγράφει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Times of India». 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ινδικής εφημερίδας, ανακοίνωση του Ομίλου  GMR Group  αναφέρει ότι ενδιαφέρεται για νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, καθώς θεωρεί τη χώρα ως «πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη» με επικέντρωση του ενδιαφέροντος στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: «Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στη χώρα εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ο πρωθυπουργός Μόντι και ο Έλληνας ομόλογός του Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν ανεβάσει τη διμερή σχέση σε «στρατηγική εταιρική σχέση». Ο επιχειρησιακός πρόεδρος της GMR (ενέργεια και διεθνή αεροδρόμια) Srinivas Bommidala ήταν μέρος των επιχειρηματικών ηγετών σε ένα γεύμα που παρέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τιμήν του Modi. Ο Bommidala είπε: “Η Ελλάδα έχει επιδείξει μια αξιοσημείωτη δέσμευση σε ξένους επενδυτές όπως εμείς από την Ινδία… Η GMR διερευνά με πάθος επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, ιδίως στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.”

Πως καταγράφεται το ενδιαφέρον της GMR

Ο κ. Srinivas Bommidala, Business Chairman-Energy & International Airports του GMR Group, ο οποίος συμμετείχε στο γεύμα επιχειρηματικών ηγετών που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σημειωσε αργότερα σε δηλώσεις του πως η GMR διερευνά με πάθος επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, ιδίως στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Ο κ. Bommidala, ευχαρίστησε τη μεταμορφωτική παγκόσμια ηγεσία του αξιότιμου πρωθυπουργού Μόντι, περιγράφοντάς τον ως μια προσωπικότητα που έχει ανυψώσει την επιρροή της Ινδίας στην παγκόσμια σκηνή. Είπε, “Η φιλοδοξία για διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου έως το 2030 που ορίζεται από την Ινδία και την Ελλάδα είναι αξιέπαινη.

Η βελτιωμένη συνδεσιμότητα μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας εκτιμάται από τους Ινδούς πως θα οδηγήσει αναμφίβολα την αμοιβαία αύξηση του ΑΕΠ και μια μυριάδα επιχειρηματικών ευκαιριών. Οι συζητήσεις μας κυμάνθηκαν πέρα από τα αεροδρόμια, διερευνώντας άλλους πιθανούς τομείς συνεργασίας .

Η παρουσία μιας ομάδας φημισμένων επιχειρηματικών ηγετών και από τις δύο πλευρές σημαίνει γνήσιο ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχέσεων. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα ωθήσει την Ινδία και την Ελλάδα σε νέα ύψη. Για τους Ινδούς, η Ελλάδα λειτουργεί ως φυσική πύλη προς την Ευρώπη.”

Η GMR Airports Infrastructure Limited, μια πρωτοποριακή δύναμη στις παγκόσμιες λειτουργίες αεροδρομίων, διαχειρίζεται επί του παρόντος έξι αεροδρόμια σε όλη την Ινδία και σε διεθνή μέτωπα. Με αποτύπωμα που εκτείνεται στο Medan της Ινδονησίας και στο Cebu των Φιλιππίνων, η τεχνογνωσία της εταιρείας μεταφέρεται και στην κατασκευή ενός αεροδρομίου τελευταίας τεχνολογίας στην Κρήτη, στο Καστέλι. Η έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου τοποθετείται το 2027.

“Η πρόοδος στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη ήταν αξιέπαινη. Η κατασκευή έχει προχωρήσει περίπου στο 25%, ευθυγραμμίζοντας με το χρονοδιάγραμμα του έργου. Οι συνεχείς προσπάθειες περιλαμβάνουν σκυροδέτηση κτιρίου τερματικού σταθμού, ανάπτυξη δρόμου εξωτερικής πρόσβασης, κατασκευή διαδρόμου προσγείωσης και τροχοδρόμησης”, πρόσθεσε ο Bommidala.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου (HER) στην Κρήτη είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ελλάδας μετά το αεροδρόμιο της Αθήνας. Σε συνεργασία με τη ΓΕΚ Τέρνα, η GMR έχει αναλάβει ένα έργο 6.000 crore για την κατασκευή ενός έργου αεροδρομίου Greenfield στην Κρήτη, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως τον Φεβρουάριο του 2027.»

Ο όμιλος GMR διαχειρίζεται έξι αεροδρόμια σε Ινδία αλλά και άλλες χώρες, ενώ αναπτύσσει δύο «πράσινα» έργα ένα στην Ινδία και αυτό στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. 

Ο Όμιλος GMR συμμετέχει μέσω της GMR Airports και πάλι σε σχήμα με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό του Υπερταμείου για την παραχώρηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας.

Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετέχουν και τα εξής σχήματα:

-Fraport AG -DELTA Airport Investments (Όμιλος Κοπελούζου) -Πηλέας (Όμιλος Κωνσταντακόπουλου ΤΕΜΕΣ),

-Mytilineos – Corporation America Airports

-Egis Airport – Άκτωρ Παραχωρήσεις -Aéroports de la Cote d’Azur.