Η Μαρία Καρυστιανού συγκλόνισε για μια ακόμη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Συγκλονιστικές μαρτυρίες, στοιχεία για το δυστύχημα που σόκαραν ακόμα και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και αιτήματα για δικαιοσύνη, δημοκρατία και κράτος Δικαίου στην Ελλάδα ακούστηκαν στην εκδήλωση για τα Τέμπη, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για μια ακόμα φορά, οι μαρτυρίες της Μαρίας Καρυστιανού, του Παύλου Ασλανίδη και της Μιρέλας Ρούτση, γονιών που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη, συγκλόνισαν με τη δύναμη και την αγωνιστικότητά τους. Όπως και η κραυγή αγωνίας της επιζήσασας Ευδοκίας Τσαγκλή, η οποία κάλεσε τους εκπροσώπους των θεσμών να συνδράμουν στη δικαίωση των θυμάτων του δυστυχήματος.

«Είμαστε δύο μητέρες και ένας πατέρας εδώ. Εχουμε πόνο στην ψυχή μας αλλά και στην ψυχή όλων των οικογενειών. Και όσων Ελλήνων, 1,4 εκατομμυρίων, υπέγραψαν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Τελικά, είμαστε σχεδόν όλη η ελληνική κοινωνία μία ψυχή!», τόνισε καταχειροκροτούμενη η Μαρία Καρυστιανού. «Εμάς, τους γονείς που βλέπετε μπροστά σας, μας κατηγορούν επειδή ακουγόμαστε, επειδή αποζητάμε την αλήθεια και τη δικαίωση των παιδιών μας, επειδή υπερασπιζόμαστε τα παιδιά, νεκρά ή ζωντανά, και επιδιώκουμε την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στη χώρα μας», είπε. «Λυπάμαι που το 2024 ήρθαμε εδώ για να αποκαταστήσουμε αλήθειες που στη χώρα μας υποστήριζαν πριν από 2.500 χρόνια. Θέλουμε δικαιοσύνη και δημοκρατία, επιζητούμε ελεύθερη και ακέραιη ενημέρωση», πρόσθεσε.

Να χυθεί φως

Η εκδήλωση προσέφερε σημαντικές πληροφορίες και νέα στοιχεία, όπως σωστά σημείωσε η συντονίστρια Ιωάννα Παπαδάκου. Η πρόεδρος της επιτροπής ΤΡΑΝ του Ευρωκοινοβουλίου και ο διευθυντής της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν (MOVE) δήλωσαν τα θερμά τους συλλυπητήρια και δεσμεύτηκαν να χυθεί φως στις αιτίες του δυστυχήματος, ώστε κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί

Το πάνελ συμπλήρωσαν με σημαντικά στοιχεία νομικοί, βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτές, ενώ σημαντική για την ενημέρωση των Ευρωπαίων ήταν και η παρέμβαση του πρώην προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Μηχανοδηγών, Κώστα Γενιδούνια.

«Ως μητέρα αλλά και ως πρόεδρος της επιτροπής ΤΡΑΝ του Ευρωκοινοβουλίου, θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας, να σας ευχαριστήσουμε για το κουράγιο σας. Γιατί είστε όρθιοι για τη μνήμη των θυμάτων και για το σύνολο των οικογενειών. Είστε όρθιοι, για να πείτε ότι έχετε συγκεκριμένη αποστολή: ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία», είπε η Καρίμα Ντελί, η Γαλλίδα πρόεδρος της επιτροπής Συγκοινωνιών του Ευρωκοινοβουλίου. «Η τραγωδία των Τεμπών μας συγκινεί, μας πλήττει, γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι, αλλά κυρίως γιατί τα θύματα ήταν κυρίως νέα παιδιά, φοιτητές. Είστε όμως στο κατάλληλο μέρος, το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο οίκος των πολιτών. Και δεν είστε μόνοι σας», διαβεβαίωσε.

«Καρφιά» για τη διαχείριση της διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος περιείχε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Κιρ Φιτς. «Συμμερίζομαι απόλυτα το πένθος σας, αυτή τη μεγάλη τραγωδία, δεν ξέρω τι να πω, από μένα και την Κομισιόν σας μεταφέρω θερμά συλλυπητήρια», δήλωσε. «Η έρευνα θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει αμέσως μετά την τραγωδία. Αυτό λέει ο κοινός νους. Ενθαρρύναμε τις ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν γρήγορη διερεύνηση, αλλά θεσμικά ζητήματα στην Ελλάδα κατέστησαν την έρευνα πιο δύσκολη, ο αρμόδιος φορέας πολύ πρόσφατα ξεκίνησε έρευνα. Και αυτό μας λυπεί. Θα ζητήσουμε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, ευελπιστούμε να μην υπάρχει άλλο πρόσκομμα στην απόλυτη διερεύνηση της υπόθεσης», σημείωσε.

Είκοσι-είκοσι πέντε φορτηγά μετέφεραν υλικά από το σημείο της σύγκρουσης μόλις λίγες ώρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Αυτό επικαλέστηκε ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, που μίλησε στην εκδήλωση, επικαλούμενος έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεσή του.

«Τις μεσημβρινές ώρες της επόμενης μέρας, λιγότερο από 24 ώρες μετά το δυστύχημα, από μεταφορέα που συνέδραμε απομακρύνθηκαν υλικά από το σημείο της σύγκρουσης περίπου 20-25 φορτηγών», διάβασε από το έγγραφο. Οπως είπε, η Εισαγγελία ανέλαβε στις 14 Μαρτίου του 2023 να διενεργήσει ανακριτικές πράξεις. «Μας λένε ότι η Εισαγγελία είχε ευθύνη για το μπάζωμα και την απομάκρυνση του αποδεικτικού υλικού», τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι από τις 21 Μαρτίου του 2024 και σε εκτέλεση παραγγελιών του εφέτη ανακριτή Λάρισας ο χώρος αστυνομεύεται. Προανήγγειλε δε ότι αύριο Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 θα γίνει η ανακριτική πράξη της δειγματοληψίας υλικού στο σημείο του δυστυχήματος, 14 μήνες μετά!

πηγή:efsyn.gr