Η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας βαδίζει στο τέλος της!!!

«Ο κόσμος όσον αφορά τη σταφίδα, είναι γερασμένος. Κτήματα εγκαταλείπονται. Σε όποιο σταφιδοχώρι και να πάτε, όχι μόνο στη Μεσσηνία, αλλά σε όλους τους νομούς που καλλιεργείται η σταφίδα θα δείτε ότι εγκαταλείπονται τα κτήματα. Του χρόνου αν επικρατήσουν οι ίδιες τιμές δεν θα υπάρχει κούρβουλο». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το μέλλον της σταφίδας επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες για την κατάσταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κυρίως στους προηγούμενους υπουργούς που δεν άκουσαν τις εισηγήσεις των συνεταιρισμών.

Ο κ. Λαζόγιαννης  είπε ότι η Ένωση θα προσπαθήσει να αγοράσει και φέτος τη αμακινάριστη σταφίδα στην τιμή του 1,18 ευρώ το κιλό ενώ οι κάποιοι έμποροι που αγόρασαν πέρσι με 0,7 ευρώ το κιλό έχουν αφήσει απλήρωτους τους παραγωγούς. Η σταφιδοπαραγωγή φέτος αναμένεται μειωμένη εξαιτίας του περονόσπορου που έπληξε τα κτήματα λόγω των πολλών βροχών του Μαΐου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λαζόγιαννης είπε στη συνέντευξη Τύπου:

«Θέλω να πω δυο λόγια όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, αλλά γενικά το κύριο θέμα που θέλω να επισημάνουμε σήμερα είναι η σταφίδα. Εδώ και τρία χρόνια η σταφίδα παρ’ ότι είχαμε έχουμε αναδείξει το πρόβλημα πάρα πολλές φορές από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όχι μόνο στη Μεσσηνία αλλά και γενικά σε όλη την Πελοπόννησο, όπου καλλιεργείται η σταφίδα δε βρήκαμε καμία ανταπόκριση από το υπουργείο.

Και γιατί δεν βρήκαμε είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Όλα τα προϊόντα χρηματοδοτήθηκαν εκτός από τη σταφίδα. Μας έδωσε κάτι χρηματοδοτήσεις οι οποίες ήταν ασήμαντες. Και αυτά τα χρήματα που έδωσε, αν μας είχε ακούσει όλες οι συνεταιριστικές οργανώσεις,  και τα είχε δώσει για τα αποθέματα που έχουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι ιδιώτες τυποποιητές, ο παραγωγός στην τσέπη του θα είχε πάρει περισσότερα από αυτά που πήρε και δεν έχει διαμορφωθεί μια καλύτερη τιμή στο εξωτερικό. Δυστυχώς όμως δεν εισακουστήκαμε, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις και συνεντεύξεις που δίνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης οι πρώην υπουργοί αποτέλεσμα δεν είχαμε.

 Και το αποτέλεσμα είναι ένα:  Ότι το προϊόν σβήνει, τελειώνει. Φέτος, η παραγωγή χωρίς υπερβολές, χωρίς να υπερβάλλω σε τίποτα θα είναι από 10 έως 35-40%…  Ο καλύτερος παραγωγός να κάνει 40% από την περσινή παραγωγή. Ο Μάιος ήταν ένας μήνας ο οποίος οι μισές μέρες ήταν  βροχερές. Ο κόσμος έπεσε πάνω με τις ραντιστικές  μηχανές  και διπλασίασε τις εργασίες που έπρεπε να κάνει για να καταπολεμήσει τον περονόσπορο, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε διότι μέρα παρά μέρα είχαμε βροχές.  Και δεν είναι μόνο αυτό. Αυξήθηκε και 15% – 20% το κοστολόγιο. Και φτάνουμε στο δια ταύτα τώρα. Βγαίνει παραγωγή, αυτή που είναι η παραγωγή. Είναι στα αζήτητα.

Εχθές ήρθαν στην Πυλία έμποροι να πάρουν περσινή σταφίδα με 70 λεπτά. Αυτοί οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν πουλήσει τη σταφίδα τους 70 λεπτά, είναι απλήρωτοι. Τώρα λέω, ξεκινάμε τη νέα σοδειά, είμαστε στο φουλ του τρύγου, ότι ό τι έχει απομείνει και εντός των ημερών αύριο,  μεθαύριο θα βγάλουμε και ανακοίνωση για το  πότε θα ανοίξουμε τα καταστήματα και τις αποθήκες για να παραλαμβάνουμε το προϊόν από τους παραγωγούς.

Όσον αφορά τώρα για την τιμή, εγώ θέλω να κάνω μια έκκληση στους σταφιδοπαραγωγούς, να μην βιαστούν. Να μην κάνουν κανένα κανένα βήμα και χίλιες φορές να την πετάξουν στο ποτάμι παρά να τη δώσουν 60 ή 70 λεπτά που θέλουν οι έμποροι. Εμείς σαν συνεταιρισμός έχουμε υπολογίσει τα πάντα, δεν πάμε να κερδοσκοπήσουμε καθόλου επάνω σε αυτό το προϊόν. Θέλουμε να βγάλουμε ένα λεπτό κέρδος για να μην μπούμε μέσα και να καταγράψουμε  ζημιές. Ότι είναι θα το  δώσουμε στα μέλη μας.  Πρώτα από όλα θα ξεκινήσουμε από τα μέλη μας και μετά για όλους τους παραγωγούς. Θα δούμε τώρα τι σταφίδα τυποποιούμε, τι πουλάει το κατάστημα, τι πουλάμε σε διάφορα άλλα μαγαζιά, τι περιθώρια έχουμε και πιστεύω ότι την περσινή τιμή που πληρώσαμε το 1,18 αμακινάριστη σταφίδα να την εξασφαλίσουμε στα μέλη μας.

Από εκεί και μετά ότι άλλο προκύψει, εδώ είμαστε να το δούμε. Αλλά αυτό θα το πούμε σε λίγες μέρες. Είμαστε σε συνεννόηση με όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Όλοι στην ίδια μοίρα είμαστε, όλοι οι νόμοι έχουν έπαθε αυτή τη ζημιά που έχουμε πάθει και εμείς στη Μεσσηνία. Ο κόσμος είναι σε απελπιστική κατάσταση. Ο αγροτικός κόσμος γιατί τον κυνηγάνε πολλά προβλήματα. Δεν τον  κυνηγάει μόνο η σταφίδα.

Ευελπιστούμε ότι ο νέος υπουργός που κατάγεται από την Κρήτη και έχει ιδία αντίληψη το τι συμβαίνει, γιατί έχω μιλήσει με συναδέλφους από την Κρήτη – πιστεύουμε να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να δώσει κάποια λύση. Διότι αν δεν δώσει λύση,  το προϊόν εγκαταλείφθηκε. Εδώ θέλω να κάνω και μία έκκληση στους ιδιώτες τυποποιητές να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι, να βρούμε μια χρυσή τομή όσον αφορά το προϊόν και να δούμε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τον αγρότη. Δεν μπορείς  να καλλιεργείς σταφίδα και να μην μπορείς να την πουλήσεις ή να την πουλάς και να μην καλύπτεις το 50% του κόστους καλλιέργειας. Τέλειωσε το προϊόν και δεν θα βάλουν λουκέτο και οι ίδιοι στις επιχειρήσεις τους. Για αυτό πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να αφήσουμε ο  καθένας τα δικά του και να βρούμε μια χρυσή τομή.  Πέρυσι βάλαμε 1,18 ευρώ και δεν ακολούθησε  κανένας έμπορας. Παραγωγοί είναι απλήρωτοι από πέρσι. Η Ένωση τους έχει πληρώσει όλους, δεν είναι απλήρωτος παραγωγός, κανένας με το 1,18. Και καταλαβαίνετε όταν ένας αγοράζει 70 λεπτά, ο άλλος 1,18 και βγαίνουμε στην αγορά σχεδόν στους ίδιους να πουλήσουμε, καταλαβαίνετε τι περιθώρια έχει ο ένας και τι έχει  ο άλλος. Εκεί χαλάνε όλα. Και για όλο αυτό το κατάντημα υπεύθυνο είναι το υπουργείο, οι πρώην υπουργοί Γεωργίας.  Παρά τις υποσχέσεις, όπως επαναλαμβάνω που είχαμε, λύση δε δόθηκε στο προϊόν.

Και το κακό είναι το εξής: Σε λίγο χρονικό διάστημα επειδή, όλοι οι αγρότες είναι χρεωμένοι και η αγροτική γη υποθηκευμένη θα περάσει σε ξένα χέρια. Θα χάσουμε και τη γη μας. Αυτό είναι αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή.

Εμείς, παρακαλούμε τους παραγωγούς να βγάλουμε μια καλή ποιότητα όσο το δυνατόν μπορούμε καλύτερη, να εμπιστευτούν τη συνεταιριστική οργάνωση και να είναι σίγουροι ότι κάτι παραπάνω θα ωφεληθούν.

Και θα κάνουμε το αδύνατο δυνατό έτσι ώστε να μπορέσουμε να πλησιάσουμε την καλύτερη τιμή. Να μη βιαστούν και να μη δώσουν μπιρ παρά, το προϊόν».

[Στη φωτογραφία από αριστερά ο Γιώργος Λαζόγιαννης με τον οικονομικό διευθυντή της Ένωσης Νίκο Ποδοχωρίτη]