Η βραδιά που ο Αστέρας Τρίπολης άξιζε το Κύπελλο και το χέρι που έγραψε την δική του ιστορία…

Σαν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια, 11 Μαίου 2013, τέτοια ώρα περίπου γινόταν η σέντρα, ο Αστέρας Τρίπολης σχεδόν “ακούμπησε” το πρώτο μεγάλο τρόπαιο στην ιστορία του. Έχασε στην παράταση του τελικού 2013, από τον Ολυμπιακό 3-1 (κανονική διάρκεια 1-1) και οι περισσότεροι από 10.000 φίλαθλοι του Αστέρα που γέμισαν με τις φωνές τους και τα συνθήματά τους το ΟΑΚΑ, ακόμα “φωνάζουν” για την τελική έκβαση του τελικού.

Στις 11 Μαΐου του 2013 ο ΑΣΤΕΡΑΣ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, με αντίπαλο τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, όμως αυτή η ημέρα “αμαυρώθηκε” από μια από τις μεγαλύτερες διαιτητικές “σφαγές” στην ιστορία του αθλήματος σ΄ένα παιχνίδι που μνημονεύεται μέχρι σήμερα για τους λάθος λόγους. Είναι η μέρα που η κορυφαία επαρχιακή ομάδα, ειδικά την τελευταία εικοσαετία, ο Αστέρας “κοίταξε στα μάτια” τον Ολυμπιακό και μάλιστα, όταν ο Ράγιος άνοιξε το σκορ (1-0) άρχισαν οι… υποψίες!

Η εκστρατεία 

Περίπου 6.000 φίλοι του Αστέρα… από την Αρκαδία εκστράτευσαν στο Ολυμπιακό Στάδιο για να δουν την ομάδα της πόλης τους να παίζει σε έναν τελικό και να διεκδικεί ένα τρόπαιο. Όμως τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του αγώνα, προκάλεσαν την οργή τόσο των Αρκάδων, αλλά και όλης της ποδοσφαιρικής Ελλάδας.

Περίπου 13.000 φίλοι του Αστέρα από ολόκληρη την Ελλάδα οργάνωσαν “εκστρατεία” στο Ολυμπιακό Στάδιο για να δουν την ομάδα της Αρκαδίας, την ομάδα της Πελοποννήσου να παίζει σε αυτόν τον τελικό και να διεκδικεί το πρώτο μεγάλο τρόπαιο της ιστορίας της.

Η ομάδα του Σάκη Τσιώλη είχε μπει δυνατά και πήρε “κεφάλι” στο σκορ μόλις στο 14′ με τον Ρούμπεν Ράγιος στο 14′ και ο Φουστέρ είχε ισοφαρίσει για τον Ολυμπιακό στο 42΄σε 1-1. Στο δεύτερο ημίχρονο και ενώ οι Αρκάδες είχαν κερδίσει κόρνερ, στο 69′ ο Σανκαρέ σηκώθηκε ψηλά, έπιασε καρφωτή κεφαλιά και η μπάλα πήγαινε προς το τέρμα του Κάρολ.

Είναι κάποιες φάσεις που γράφουν την δική τους ιστορία, μένουν καταγεγραμμένες και “συνοδεύουν” έναν αγώνα όσα χρόνια και αν περάσουν, διότι μένουν στο υποσυνείδητο του φίλαθλου κόσμου.

Στο 69ο λεπτό του μεγάλου τελικού ο Αστέρας κέρδισε κόρνερ, ο Μανιάτης ήταν στο αριστερό δοκάρι για να καλύψει τη μια γωνία του Βορειοϊρλανδού τερματοφύλακά του Κάρολ, στην προσπάθειά του να αποσοβήσει το γκολ χρησιμοποίησε… διακριτικά το αριστερό του χέρι, προκειμένου να μην καταλήξει η μπάλα στα δίχτυα.

Παρά τις διαμαρτυρίες των παικτών του Αστέρα, ο διαιτητής Γιάχος δεν είδε το πέναλτι και την κόκκινη κάρτα στον τότε διεθνή ποδοσφαιριστή. Για όσους δεν θυμούνται, υπήρχε και επιπλέον επόπτης δίπλα από τη φάση (Τριτσώνης), που δεν ειδοποίησε τον Χιώτη διαιτητή. Εκεί ουσιαστικά τελειώνει ο τελικός για τον Αστέρα, καθώς αντί να δοθεί πέναλτι υπέρ του Αστέρα και ο Ολυμπιακός να συνεχίσει με δέκα ποδοσφαιριστές, ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση με τον Ολυμπιακό να κατακτά το τρόπαιο.

Είναι ο τελικός που δεν έγινε “γύρος θριάμβου” καθώς κάποιοι φίλοι των Ολυμπιακών αποχώρησαν από το ΟΑΚΑ. Ο Τζεμπούρ στο 98′ και ο Αμπντούν στο 119′ με πέναλτι διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα. Στο 118′ υπάρχει ακόμα μία περίπτωση υπέρ του Αστέρα, με την ανατροπή του Ράγιος από τον Φέϊσα (με το σκορ εκείνη την στιγμή 2-1)!

Στα τελευταία λεπτά επικράτησε χάος. Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων έκαναν το γήπεδο ρινγκ και η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη, τα νεύρα ήταν πολλά από τους ποδοσφαιριστές του Αστέρα, ενώ υπήρχαν και οργισμένες δηλώσεις από τον εκ των ιδιοκτητών του Αστέρα, του κ. Μπάκου. Το ματς έγινε… ροντέο, σκληρό και ποδόσφαιρο δεν είδαμε. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να νικήσει στην παράταση με τέρματα του Τζεμπούρ στο 98′ και του Αμπντούν στο 118′ με πέναλτι.

Η ιστορική ενδεκάδα του Αστέρα στον τελικό: Φούλοπ, Τσαμπούρης, Πιπίνης, Σανκαρέ, Κουρμπέλης, Κοντοές, Ναβάρο, Ουσέρο, Περόνε, Ράγιος, Ντε Μπλάσις.

Τα highlights του ιστορικού παιχνιδιού: