Ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες: Νέα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυσή τους

Νέα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα αναζητήσει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές.

Την ώρα που τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν περαιτέρω άνοδο κατά 14% στην αξία των συναλλαγών με κάρτες το 2022, στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι οι «χρυσές» αποδείξεις από 20 επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίες δίνουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογούμενους, δεν τα «κατάφεραν» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν με μετρητά επαγγελματίες με υψηλό δείκτη φοροδιαφυγής όπως ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ξυλουργούς, ψυκτικούς, κομμώτριες, κομμωτές και άλλους επαγγελματίες.

Μείωση φόρου εισοδήματος

Ο λόγος της αποτυχίας των «χρυσών» αποδείξεων είναι ότι η μείωση του φόρου εισοδήματος που κερδίζει ο φορολογούμενος που ζητά και λαμβάνει απόδειξη από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών είναι πολύ μικρότερη από την έκπτωση που του κάνει ο επαγγελματίας στην τελική τιμή μη απαιτώντας τον ΦΠΑ 24% εφόσον ο φορολογούμενος δεχτεί να μην λάβει απόδειξη.

Και μάλιστα το κέρδος μέσω της μη έκδοσης απόδειξης είναι για τον φορολογούμενο άμεσο ενώ το κέρδος της μείωσης του φόρου εισοδήματος εμφανίζεται πολλούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα το επόμενο έτος που θα υποβάλει τη φορολογική δήλωση.

Με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η επανεξέταση του φορο-μπόνους για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και η επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας θα βρεθούν ψηλά στη ατζέντα του νέου οικονομικού επιτελείου.