Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: “Με τη Σύμβαση 717, δεν θα είχαμε Τέμπη”.

Από τους Κώστα Κουκουμάκα, Μάνο Φραγκιουδάκη

Το κατηγορητήριο σε βάρος 14 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ “αδειάζει” τον πρώην Υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Τι είχε ισχυριστεί στην Εξεταστική.

Εάν είχε ολοκληρωθεί η Σύμβαση 717, τότε με βεβαιότητα θα είχε αποφευχθεί το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία κάνει ξεχωριστή δικογραφία από την κύρια του εφέτη ανακριτή στη Λάρισα, στοχεύοντας στα χρήματα και τον χρόνο που σπαταλήθηκε για τα έργα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στον σιδηρόδρομο.

Το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στρέφεται κατά 14 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ που χειρίστηκαν τη Σύμβαση 717, το διάστημα 2016-2021. Το πολυσέλιδο έγγραφο «αδειάζει» το πόρισμα της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή, το οποίο αποδίδει την τραγωδία στο ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη και την παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης.

Το ίδιο κατηγορητήριο εκθέτει τον πρώην Υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος, εξεταζόμενος στη Βουλή, στις 13 Φεβρουαρίου, είχε πει: “Αυτός ο Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας, λοιπόν, παραβιάστηκε δυστυχώς κατά συρροή εκείνο το μοιραίο βράδυ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και τέτοιες παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας, καμία ολοκλήρωση της 717 δεν θα μπορούσε να τις υπερνικήσει”.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει διαφορετική άποψη. “Oι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής —το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία”, σημειώνεται στο κατηγορητήριο – τα βασικά στοιχεία παρουσίασαν το Σάββατο ΤΑ ΝΕΑ.

Στο ίδιο συμπέρασμα, όπως αποκάλυψε το NEWS 24/7, είχε καταλήξει και ο εφέτης ανακριτής κ. Σωτήρης Μπακαΐμης, ο οποίος διεξάγει τη βασική έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη. Ο ίδιος ζήτησε τη συσχέτιση-ενημέρωση της έρευνας που διενεργεί στη Λάρισα με τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, κρίνοντας, μετά βεβαιότητας όπως σημειώνει, ότι αν είχε ολοκληρωθεί η Σύμβαση 717 για τα συστήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο, τότε δεν θα συνέβαινε το δυστύχημα.

Τα 14 πρώην στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ έχουν λάβει κλήσεις για απολογία ενώπιον της Ευρωπαίας ανακρίτριας στην Αθήνα κ. Χριστίνας Σαλάππα από την τρέχουσα εβδομάδα έως τα τέλη Απριλίου. Κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για κακουργηματική απάτη σχετικά με τις επιχορηγήσεις σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση -η Σύμβαση 717 χρηματοδοτήθηκε κατά 85% με κοινοτικούς πόρους- ψευδή βεβαίωση και ηθική αυτουργία στα παραπάνω.

ΠΗΓΗ: news247

ΦΩΤΟ: sooc