Ερώτηση Χαρίτση στη Βουλή και συζήτηση για το υγειονομικό κενό στην νοτιοανατολική Πυλία από

Συζητείται σήμερα το απόγευμα (3.30 με 4.45) στη Βουλή η σημαντική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Χαρίτση προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με θέμα “Χωρίς υγειονομική κάλυψη και αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής Πυλίας”.

Ο κ. Πλεύρης καλείται να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα του Αλ. Χαρίτση: “Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας και σταθμός ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Πυλίας; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των κενών στα υπόλοιπα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου Πύλου – Νέστορος;”.

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της Βουλής.

Στην ερώτησή του ο Αλ. Χαρίτσης τονίζει ότι “χωρίς υγειονομική κάλυψη και αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών είναι οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής Πυλίας”.

Σημειώνει ότι “η πρωτοβάθμια περίθαλψη συνιστά βασικό πυλώνα του ΕΣΥ εφ’ όσον εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους αστικών κέντρων αλλά και απομακρυσμένων περιοχών, μέσω των Περιφερειακών Κέντρων Υγείας και ιδιαίτερα ανθρώπων μεγαλύτερων ηλικιών, με μεγαλύτερη νοσηρότητα και δυσκολία στις μετακινήσεις. Με το ξέσπασμα, όμως, της πανδημίας και των νέκτακτων αναγκών που προέκυψαν, ήρθαν στην επιφάνεια τα πολύ σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και έλλειψης δομών πρωτοβάθμιας υγείας σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές”.

Ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει πως “χαρακτηριστικό παράδειγμα ανεπαρκούς υγειονομικής κάλυψης αποτελεί η περιοχή της νοτιοανατολικής Πυλίας” και παρατηρεί: “Σε μια εκτεταμένη γεωγραφική περιοχή με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας, γεγονός που καθιστά την ευρύτερη περιοχή υγειονομικά επισφαλή για τους κατοίκους, μιας και δεν μπορούν να έχουν 24ωρη υγειονομική κάλυψη για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Παράλληλα, δεν υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο για να αντιμετωπισθούν διακομιδές και επείγοντα περιστατικά, ώστε να μεταφερθούν στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα και να τους παρασχεθεί εξειδικευμένη ωυγειονομική φροντίδα, όπως πρόσφατα με την τραγική απώλεια 45χρονου συμπολίτη μας ο οποίος κατέληξε αβοήθητος. Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι η περιοχή της ανατολικής Πυλίας και της Κορώνης είναι ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά, με τον πληθυσμό να υπερδιπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ολόκληρη η περιοχή εξυπηρετείται πλέον από έναν μόνο ιατρό. Σε ό,τι αφορά τις διακομιδές, καλείται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαμάτας ή το μοναδικό ασθενοφόρο της Πύλου, τα οποία είναι υποχρεωμένα να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, σε κακό οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να χάνεται κρίσιμος χρόνος στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών”.

Συνεχίζοντας, ο Μεσσήνιος βουλευτής ενημερώνει ότι “παράλληλα και σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του δημάρχου Πύλου – Νέστορος αλλά και του Συλλόγου Ιατρών Κέντρων Υγείας Μεσσηνίας, οι υπόλοιπες πρωτοβάθμιες δομές στην ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένες. Το Κ.Υ. Πύλου παραμένει χωρίς ακτινολογικό προσωπικό, χωρίς καρδιολόγο ενώ οι 2 θέσεις γενικών ιατρών είναι κενές. Αντίστοιχα, το Περιφερειακό Ιατρείο Χώρας διαθέτει έναν μόνο ιατρό, ενώ στο Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχόπουλου ο μοναδικός ιατρός μετακινείται εδώ και 8 χρόνια προς το Κ.Υ. Γαργαλιάνων, με τρίμηνες μετακινήσεις”.