Ερντογάν: Κατσάδα αλά Πούτιν σε νομάρχη on camera, για δρόμο που δεν έχει παραδοθεί (vid)

Σε σόου μετέτρεψε ο Τούρκος πρόεδρος την τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση, αφού ακολουθώντας τα χνάρια του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατσάδιασε αξιωματούχο on camera και μπροστά στο κοινό.

Συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας από βήματος και αναφερόμενος στην κατασκευή ενός δρόμου, διέκοψε τον λόγο του για να ρωτήσει τον νομάρχη ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των καθήμενων και σε αυτόν υπάγεται το έργο, «γιατί υπάρχει πρόβλημα και δεν έχει ολοκληρωθεί».

Ο έκπληκτος νομάρχης σηκώθηκε, έλαβε το μικρόφωνο και επιχείρησε να απαντήσει στον Ταγίπ Ερντογάν δίχως να δώσει την απάντηση που ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος. «Δεν σε ρώτησα αυτό, άλλα μου έλεγες», του είπε εκνευρισμένος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε την άμεση παράδοση του έργου καταχειροκροτούμενος.

Δείτε αναλυτικά τον διάλογο:

Ερντογάν: Υπάρχει ένα σημείο του δρόμου στην περιοχή Σόγιουτ. Μου είπαν πως δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν ξέρω πείτε μου. Πού είναι ο νομάρχης; Για πες μου πόσα χιλιόμετρα; Πες μου αυτά που έχουν απομείνει. Πάρε το μικρόφωνο. Το μικρόφωνο.

Νομάρχης: Ο δρόμος έχει μήκος 26 χιλιομέτρων. Τα 2 χιλιόμετρα έχουν πρόβλημα.

Ερντογάν: Κύριε νομάρχη. Εγώ δεν σε ρώτησα το μήκος του δρόμου. Ρωτώ σε ποιο σημείο είναι ο δρόμος προβληματικός.

Νομάρχης: Είναι δυο χιλιόμετρα, και κατασκευάζεται..

Ερντογάν: Εσύ για άλλα πράγματα μου έλεγες! Κύριε Αντίλ (υπουργός μεταφορών), αμέσως τώρα να τελειώσει το θέμα. Αμέσως τώρα, όχι αύριο αλλά τώρα.

Κατσάδιασμα αλά Πούτιν

Η κίνηση αυτή, θύμισε όμως, σε μερικούς, τις πρακτικές που ακολουθεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει καταφερθεί εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων, εντεταλμένων του σε κρατικές επιχειρήσεις ακόμη και στρατιωτικών για τις ενέργειές τους.

Στα μέσα Ιανουαρίου, τον γύρο του διαδικτύου έκανε ένα βίντεο που έδειχνε τον Ρώσο πρόεδρο να κατσαδιάζει on camera υπουργό του. Όπως φαίνεται και στο βίντεο που έκανε τον γύρο των social media, ο Πούτιν εξοργίζεται με τον Ντένις Μαντούροφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εμπορίου. Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε τον λόγο από τον Μαντούροφ που «χαζολογάει» αντί να φροντίσει ώστε η Ρωσία να προμηθευτεί νέα πολιτικά και στρατιωτικά αεροπλάνα. Ο τόνος του Πούτιν ήταν ιδιαίτερα ειρωνικός και επικριτικός, ξεκαθαρίζοντας στον υπουργό του ότι η δουλειά έχει καθυστερήσει «πάρα πολύ, υπερβολικά πολύ, καλώντας τον μάλιστα να ανεβάσει το συντομότερο ταχύτητα.

Αλλά και πριν έναν χρόνο είχε λάβει χώρα ένα αντίστοιχο περιστατικό με θύμα αυτή την φορά τον τότε επικεφαλής της ρωσικής αντικατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν. Όλα έλαβαν χώρα στις 23 Φεβρουαρίου, μία μέρα πριν την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, σε σύσκεψη υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκεί ο Ναρίσκιν στη συζήτηση για το αν θα αναγνωρίσουν ή όχι την ανεξαρτησία Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, πρότεινε αρχικά να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και να μην προχωρήσουν στην αναγνώριση.

Ο Ρώσος ηγέτης άρχισε on camera να στριμώχνει τον επικεφαλής της κατασκοπείας που έχανε τα λόγια του και τραύλιζε. Η επιμονή του Πούτιν να τον ρωτά αν συμφωνεί ή όχι τον οδήγησε να μιλήσει για προσάρτηση των δύο αυτών περιοχών στη Ρωσία, όπως ακριβώς συνέβη με την περίπτωση της Κριμαίας, πριν από οκτώ χρόνια. Μπορεί ο Ναρίσκιν να τα «άκουσε» αλλά τελικά όχι μόνο εισακούστηκε, αλλά ο Πούτιν στις 30 Σεπτεμβρίου έκανε ένα βήμα παραπέρα ανακοινώνοντας την προσάρτηση Ντονμπάς, Χερσώνας και Ζαπορίζια…