Επίσκεψη των πατατοπαραγωγών Μεσσήνης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων και της αθρόας εισαγωγής πατάτας από ξένες χώρες έθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, οι οποίοι συναντήθηκαν μαζί του την Πέμπτη, στο γραφείο του, συνοδευόμενοι από το θεματικό αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο.

Εντατικοποίηση ελέγχων

Οι πατατοπαραγωγοί, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου, αφού έθεσαν στον υπουργό τα δύο ζητήματα, τόνισαν ότι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα κατά τη φετινή χρονιά για την ντόπια ανοιξιάτικη πατάτα, ενώ επιπλέον η πιθανότητα κέρδους των παραγωγών μειώνεται σημαντικά. Επίσης, ανέφεραν ότι τα εισαγόμενα προϊόντα είναι αμφιβόλου ποιότητας λόγω μη χρήσης ορθών πρακτικών παραγωγής.

Στην παρέμβασή του ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εντείνει τους ελέγχους της αγοράς, μέσω μικτών κλιμακίων από στελέχη των ΔΑΟΚ και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, ενώ θα αναλάβει η ίδια την αποστολή των ελεγχόμενων δειγμάτων που συλλέγονται κατά τους ελέγχους.

Επιπλέον, ζητήθηκε από τον υπουργό να διεξάγει ελέγχους, κυρίως σε λιμένες, όπως και να ελεγχθεί η προέλευση των προϊόντων μέσω ανάλογης ιχνηλάτησης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός κ. Γεωργαντάς δεσμεύθηκε ότι θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, αξιοποιώντας και υπάρχουσες καταγγελίες, τις οποίες θα διερευνήσει σε βάθος. Επίσης, πρότεινε δράσεις βελτίωσης του συστήματος ελέγχου της προέλευσης των προϊόντων και της διαδρομής που ακολουθείται μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος.