Εορτασμός για την Επέτειο της Εθνικής Αντίστασης στην Καλαμάτα

Εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 στην Καλαμάτα, από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Τελέσθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Φλαρίου και ακολούθησε ομιλία από την εκπρόσωπο των τοπικών Αντιστασιακών Οργανώσεων Παναγιώτα Κλαμπατσέα – Δήμιζα. Τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης.

Με την ολοκλήρωση της δοξολογίας, σε ομιλία της η εκπρόσωπος των αντιστασιακών οργανώσεων Πότα Κλαμπατσέα – Δήμιζα παρατήρησε ότι “η αντίσταση του ελληνικού λαού, μετά το έπος του ‘40 και σε όλη τη διάρκεια της κατοχής αποτελεί μια μεγαλειώδη πράξη, μια μεγαλειώδη στιγμή για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία”.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Δημαρχείου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

* Ο Γοργοπόταμος έχει συνδεθεί με την Εθνική Αντίσταση εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Στις 25 Νοεμβρίου του 1942 ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα και του ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη, με συντονισμό από Βρετανούς πράκτορες της οργάνωσης SOE, ανατίναξαν την σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Άγγλοι κομάντος, ενώ την γέφυρα υπερασπιζόταν μία φρουρά αποτελούμενη από 100 Ιταλούς στρατιώτες και 5 Γερμανούς, οι οποίοι διέθεταν βαρύ οπλισμό. Η επιχείρηση της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου