Ενεργειακή αναβάθμιση στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας – Υπεγράφη και εκκινεί η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου

Υπεγράφη σήμερα, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, από τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ΑΚΑΤΤ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ. «AKATΤ Α.Ε.», σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», προϋπολογισμού 2,7 εκατ. € το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Αφορά σε παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, εξοικονόμησης ενέργειας στις ενεργοβόρες υποδομές ύδρευσης και λυμάτων (εξοπλισμοί σε αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, εγκαταστάσεις επεξεργασίας υδάτων και λυμάτων), καθώς και στην προμήθεια και εγκατάσταση ευφυούς συστήματος διαχείρισης ενέργειας σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις λυμάτων, πόσιμου νερού και στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Το έργο έχει στόχο:

  • Τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης
  • Την αύξηση διάρκειας ζωής μοτέρ αντλίας.
  • Την Εξαφάνιση-Μείωση υδραυλικών πληγμάτων.
  • Τη μείωση απαιτήσεων συντήρησης λόγω ομαλής λειτουργίας συστήματος.
  • Τη δυνατότητα εποπτείας του υδατικού ισοζυγίου, επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων της κατανάλωσης και προγραμματισμού των αναγκαίων επενδύσεων στον τομέα της ύδρευσης.

Επίσης, υπεγράφη από τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Θανάση Βασιλόπουλο και τον Πρόεδρο της «Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Α.Ε.Α. ΟΤΑ» Αναστάσιο Σαρδέλη προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΔΕΥΑ Καλαμάτας και Αναπτυξιακής Μεσσηνίας για την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης της Δ.Τ.Υ. της ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

319503710 827136768372272 2331398124572567443 n

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε:

«Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας έχει σχεδιάσει και υλοποιεί σήμερα δεκάδες έργα, τα οποία θωρακίζουν σε επίπεδο υποδομών της περιοχή μας. Έργα που έρχονται να ενισχύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου μας.

Παρά την κρίση, παρά τις δυσκολίες, η ΔΕΥΑ Καλαμάτας αντέχει. Και αυτό είναι κάτι που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Στο προσωπικό, στη διοίκηση, στην εμπειρία που υπάρχει. Παρά τα προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται αλλά ξεπερνιούνται, η ΔΕΑΥΚ πρωταγωνιστεί στο επίπεδο εκτέλεσης έργων, υλοποιώντας ένα τεχνικό πρόγραμμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Έργα που ταλαιπωρούν λόγω της φύσης τους, δεν είναι από εκείνα τα έργα που είναι αρεστά στους πολίτες γιατί δεν φαίνονται, αποτελούν όμως την ουσία, τις υποδομές και είναι προς όφελος της κοινωνίας μας.

Αρχικά είμαστε χαρούμενοι, γιατί σήμερα υπογράψαμε ένα σημαντικό έργο, ένα έργο που σχεδιάστηκε από την ΔΕΥΑΚ, το διεκδικήσαμε, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίησή του.

319716195 552584276684619 7415630407022392639 n

Και αναφέρομαι στις Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας, στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων ΔΕΥΑ Καλαμάτας, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2,3 εκατ. € και χρηματοδοτείται από τον πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας στα δίκτυα ύδρευσης-λυμάτων της ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Ένα έργο δηλαδή που φέρνει την ΔΕΥΑΚ στη νέα εποχή. Και βέβαια έχουμε σε εξέλιξη το έργο παραγωγής ενέργεια, 2 MW προϋπολογισμού 1,4 εκατ. €.

Οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται σε απολυτή συνέργεια με το έργο «Προμήθεια Και Εγκατάσταση Συστημάτων Ελέγχου Διαρροών (Τηλεέλεγχος/ Τηλεχειρισμός) Σε Υφιστάμενα Δίκτυα Μεταφοράς Και Διανομής Νερού Της Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας» η οποία χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα. Και προφανώς ακολουθούν κι άλλα έργα προκειμένου η ΔΕΥΑΚ να καταστεί όσο το δυνατόν ενεργειακά αυτόνομη.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα δεκάδες έργα που βρίσκονται είτε σε επίπεδο μελετών, είτε σε διαγωνιστική διαδικασία, είτε σε εξέλιξη.

Και αναφέρομαι στον αγωγό Φ800 με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως ως προς το βασικό υλικό, τα έχουμε πει, υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικώς θα έχουμε θετικές εξελίξεις στις αρχές του 2023. Το τεράστιο έργο της δεξαμενής στο Αη Γιάννη Καρβούνη, που καταφέραμε και εξασφαλίσαμε το απαιτούμενο επιπλέον ποσό και προχωράει κανονικά, την αντικατάσταση χιλιομέτρων δικτύου αγωγών ύδρευσης στον κεντρικό ιστό της Καλαμάτας.

Ολοκληρώνεται σχεδόν η β’ φάση, που αφορά περίπου 26 χλμ., έχει λάβει χρηματοδότηση και είναι έτοιμη να ξεκινήσει η γ’ φάση και φυσικά ακολουθεί η δ’ φάση που έχει μελετητική ωριμότητα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ίσως από τα σημαντικότερα έργα που πραγματοποιούνται. Και πολλά άλλα έργα φυσικά, μικρότερα ή μεγαλύτερα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

319168436 528324192360474 8738552539760477522 n

Επίσης, σήμερα μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη ΔΕΥΑΚ. Να υπάρξει η κατάλληλη υποστήριξη με εξειδικευμένο προσωπικό, με επιστήμονες ώστε να ανταποκριθεί η δημοτική επιχείρηση στις πράγματα αυξημένες ανάγκες.

Η ΔΕΥΑΚ, το έχω ξαναπεί, μπορεί να σύρει την άρμα της ανάπτυξης για την Καλαμάτα. Η ΔΕΥΑΚ που ετοιμάζεται άλλωστε για να περάσει στη νέα εποχή, την ψηφιακή εποχή, την εποχή που θα κληθεί να προσαρμοστεί στις πράσινες πολιτικές και στα θέματα τις κλιματικής αλλαγής».