Εκλογές 2023: Με Αγαπηδάκη και Λυτρίβη το Επικρατείας της ΝΔ – Τσαπανίδου και Ακρίτα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Τα πρόσωπα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ για τις εκλογές της 21ης Μαΐου παρουσίασε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στα γραφεία του κόμματος.

Επικεφαλής είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ακολουθούν στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίτοιχα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ βρίσκονται οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες.

Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο επικρατείας που δεν αποτελείται, όπως λένε από τη Νέα Δημοκρατία από εκπροσώπους του star system και από στενές κομματικές επιλογές, αλλά από ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν την κοινωνία και τις ανάγκες της, που σηματοδοτούν τις δυνατότητες των Ελλήνων, τόσο στη χώρα μας, όσο και στη διασπορά.

Τα μέλη του ψηφοδελτίου αναδεικνύουν, όπως αναφέρουν από την Πειραιώς, τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας στην υγεία, τη δικαιοσύνη, την μεταρρύθμιση του κράτους, την ανάπτυξη και κυρίως τη νέα γενιά. Είναι επιλογές από την Κοινωνία των Πολιτών, τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες, τον επιχειρηματικό κόσμο και τον τομέα της παραγωγής.

Αποτελείται από εκπροσώπους του ελληνισμού της διασποράς και όλων των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά και άνθρωποι που υπηρέτησαν σε θέσεις ευθύνης με επιτυχία, αναδεικνύοντας μια νέα φιλοσοφία στη δημόσια διοίκηση. Αποτυπώνει, όπως λένε την Ελλάδα των ισότιμων ευκαιριών με τη συμμετοχή των γυναικών να φτάνει στο 53%. 7 από τους 15 υποψηφίους είναι κάτω των 45 και τρεις εξ αυτών κάτω των 35. 3 υποψήφιοι είναι ενεργά μέλη των Ελλήνων της διασποράς και 3 ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση είναι οι Θεόδωρος Σκυλακάκης και Χρήστος Στυλιανίδης. Τέταρτη ανακοινώθηκε η Ιωάννα Λυτρίβη. Πέμπτος ο Γιώργος Σταμάτης, έκτη η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και έβδομη η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου. Στην όγδοη θέση η δικηγόρος Γεωργία Βαχαρίδη και ένατος ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Νίκος Κορογιαννάκης από τις Βρυξέλλες  και Μαρία Διαμαντοπούλου στην 10η και 11η θέση. Δωδέκατη η αγρότης από τη Μαγνησία, Άννα Καστάνη και στη 13η θέση ο Σπύρος Καρανικόλας. Στην 14η θέση η Πορφυλλένια Κανελλοπούλου και τελευταίος ο Αντώνης Σγαρδέλης

Εξηγώντας τη συλλογιστική των προσώπων που επιλέχθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ήθελα να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να επιβραβεύσω μέσα από τη συμμετοχή σε αυτό γυναίκες και άνδρες που έχουν διακριθεί από τη δουλειά τους και όχι κατ’ ανάγκη πρόσωπα που να κομίζουν υψηλά ποσοστά αναγνωρισιμότητας. Επέλεξα το είναι από το θεαθήναι».

Δείτε την παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Η παρουσίαση του ψηφοδελτίου έγινε με έναν ξεχωριστό τρόπο, μέσω βίντεο στο οποίο η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου (σσ επίσης υποψήφια) παρουσίασε ένα προς ένα τα ονόματα, σημειώνοντας ότι η λίστα αυτή αντικατοπτρίζει τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, τις ρίζες του στην κοινωνία και την ανανέωση στις τάξεις του κόμματος. Άνθρωποι με βαριά βιογραφικά, επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση και εκπρόσωποι της κοινωνίας και των κινημάτων.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του κόμματος, η σύνθεση του ψηφοδελτίου ψηφοδέλτιο τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία , τις ρίζες του στην ελληνική κοινωνία, την ανανέωση του κόμματος, τη δυναμική της πολιτικής αλλαγής. Το ψηφοδέλτιο αποτελείται κατά από 50% από γυναίκες υποψήφιες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις τέσσερις εκλόγιμες θέσεις τοποθετήθηκαν ο καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Harvard, Όθωνας Ηλιόπουλος,  στη δεύτερη θέση η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Έλενα Ακρίτα, στην τρίτη θέση βρίσκεται ο εν αποστρατεία ναύαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑΕυάγγελος Αποστολάκης, στην τέταρτη η δημοσιογράφος και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου και στην πέμπτη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου. 

Ακολουθούν, η μηχανικός ενεργειακής μετάβασης και καινοτομίας και μέλος της Εθνικής Αρχής προσβασιμότητας,   Τζένη Λειβαδάρου, ο καθηγητής μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, η νομικός και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα κοινωνικής και εργασιακής πολιτικής της ΕΕ, Ζωρζέτα Λάλη, ο απόδημος Έλληνας, επιχειρηματίας στο χώρο της ναυτιλίας, Στέφανος Κασσελάκης, η η αντιστράτηγος της ελληνικής αστυνομίας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Βλαχάκης, η ερευνήτρια της NASA με ειδίκευση στην μεντελική ωκεανογραφία και το κλίμα, Νατάσσα Ρωμανού, ο ηθοποιός Όμηρος Πουλάκης, η δημοσιογράφος Δώρα Τσαμπάζη, και ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Η συζήτηση για το debate

Σήμερα συνεδρίασε η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, η οποία θα καθορίσει ποια και πόσα debate θα γίνουν πριν από τις εκλογές στις 21 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα παρθεί μέχρι το Σάββατο.

Τα μικρά κόμματα και η Νέα Δημοκρατία συμφώνησαν σε ένα debate με τους “έξι”, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Σάββατο θα γίνει μία ακόμα Διακομματική Επιτροπή ώστε να αποφασιστεί εάν θα γίνει και δεύτερο debate ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και το ζήτημα των δημοσκοπήσεων και είπε πως θα πρέπει να παρουσιάζονται τα πρωτογενή στοιχεία με την ΝΔ να τον παραπέμπει στη ανακοίνωση των εταιριών δημοσκοπήσεων και να απευθυνθεί στην αρμόδια Αρχή.

Οι απόδημοι είναι 22.816 που θα ψηφίσουν το Σάββατο.