Διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια στη Λιβύη – Δεν κατέβηκε καν από το αεροπλάνο (vid)

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη.

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον πρόεδρο του τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμαντ Γιουνές Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αντ’ αυτού και χωρίς να υπάρξει προηγούμενη ενημέρωση, ξαφνικά στο αεροδρόμιο μετέβη η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης, Νάιλα Μανγκούς, που υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο τον Οκτώβριο. Το γεγονός προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό της ελληνικής διπλωματικής αποστολής και ο ΥΠΕΞ δεν κατέβηκε καν από το αεροπλάνο, αναχωρώντας για τον επόμενο προορισμό της επίσκεψής του στη Λιβύη, τη Βεγγάζη.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την αθέτηση συμφωνίας από την πλευρά του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία οδήγησε στην ματαίωση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη το πρωί της Πέμπτης.

Πάντως, το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι η επίσκεψη του κ. Δένδια στη χώρα θα συνεχιστεί κανονικά.

Το χρονικό

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν κατέβηκε από το κυβερνητικό αεροσκάφος στην Τρίπολη μόλις πληροφορήθηκε τη παρουσία της ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς στο αεροδρόμιο.

Ο κ. Δένδιας,  ξεκαθάρισε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να δει κανέναν από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης της οποίας η θητεία έχει λήξει και για την Αθήνα – όπως και για σειρά άλλων χωρών – δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράφει συμφωνίες όπως το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό “μνημόνιο” του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για “φάουλ πλέι”, ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Σημειώνεται ότι η Τρίπολη δεν ήταν αρχικά μέρος του ταξιδιού του κ. Δένδια, όμως την παραμονή της επίσκεψης του ζητήθηκε να συναντηθεί εκτάκτως με τον Μ. Μένφι με την ελληνική πλευρά να απαντά ότι προϋπόθεση ήταν να μην παραβρίσκεται άλλος.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης αναφέρει ότι “η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς περίμενε να τον υποδεχτεί. Το καταδικάζουμε και θα αντιδράσουμε”.

“Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας εκφράζει την έκπληξή του για την άρνηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια να αποβιβαστεί από το αεροσκάφος του φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, χωρίς μάλιστα να δώσει εξηγήσεις“, δηλώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του.

Στην Βεγγάζη ο Δένδιας – Δωρεά 30.000 εμβολίων

Στη δωρεά 30.000 εμβολίων προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προηγήθηκε κατά την άφιξη του στην Τρίπολη.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021.

“Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δωρίσει ακόμα περισσότερα εμβόλια, όσα μπορεί να απορροφήσει η Λιβύη”, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: “Είναι μια κίνηση για το κοινό καλό και ένα αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση”.

Επεσήμανε δε ότι η πραγματικότητα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχε συναντήσει στην πρώτη του επίσκεψη.

Το πρόγραμμα Δένδια

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο κ. Δένδιας μεταβαίνει στην Ανατολική Λιβύη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Issa), καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί, από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, παράδοση δωρεάς εμβολίων κατά του κορονοϊού COVID-19.

Κατά την παραμονή του στη Βεγγάζη, ο κ. Δένδιας θα παραστεί και σε εκδήλωση παρουσίασης συνεισφοράς της Ελλάδας σε πρόγραμμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (World Food Programme) για την αποκατάσταση του λιμένα της Βεγγάζης.

Αυτός ο λιμένας έχει ιδιαίτερη σημασία ως πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Υποσαχάρια Αφρική για την αντιμετώπιση επισιτιστικών κρίσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας της Βεγγάζης.

Οι συζητήσεις του Έλληνα υπουργού με τους Λίβυους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του αναμένεται να εστιάσουν στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Λιβύης, στη βάση πάντοτε του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λιβύης και στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου. Αναμένεται να συζητηθεί, επίσης, η συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί την Ανατολική Λιβύη και τον Απρίλιο του 2021.

Τουρκικά ΜΜΕ: Διπλωματικό αίσχος η αποχώρηση Δένδια από την Τρίπολη

Επιθετικοί χαρακτηρισμοί από τον τουρκικό Τύπο για το επεισόδιο του Έλληνα ΥΠΕΞ

Εκτενή αναφορά στο διπλωματικό επεισόδιο της Ελλάδας με τη Λιβύη που σημειώθηκε με πρωταγωνιστή τον Νίκο Δένδια, κάνει ο τουρκικός Τύπος, σχολιάζοντας αρνητικά την στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ. 

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη για τον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης, η «Yeni Safalk» αναφέρει:

«Διπλωματικό σκάνδαλο στη Λιβύη προκάλεσε ο Έλληνας υπουργός Δένδιας: Πολύ σκληρή αντίδραση από την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έβαλε την υπογραφή του σε ένα τεράστιο διπλωματικό αίσχος στη Λιβύη. 

Ο Δένδιας, τον οποίο ήρθε να συναντήσει η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Ναζλά Μανγκούς, δεν κατέβηκε από το αεροπλάνο στην Τρίπολη και πήγε στη Βεγγάζη, τη λεγόμενη πρωτεύουσα του πραξικοπηματία Χαφτάρ. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, από την άλλη, αντέδρασε στο σκάνδαλο λέγοντας: ‘Θα λάβουμε τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα που προστατεύουν το κύρος και την κυριαρχία του κράτους της Λιβύης’.

Την ίδια ώρα η «Haber 7» τονίζει: «Διπλωματική αλαζονεία από τον Έλληνα υπουργό Δένδια! Πολύ σκληρή δήλωση από τη Λιβύη.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πέρασε στη δήθεν πρωτεύουσα του Hafter, Βεγγάζη, αγνοώντας την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Necla Manguş, που ήρθε να τον χαιρετήσει, και χωρίς να πραγματοποιήσει συνάντηση.

Διπλωματική αυθάδεια. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Δένδιας θα συναντιόταν στην Τρίπολη με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Muhammed el-Menfi. 

Yeni

Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Necla Mangush ήρθε να συναντήσει τον Έλληνα υπουργό. Όταν το διαπίστωσε ο Δένδιας δεν κατέβηκε από το αεροπλάνο και έδωσε εντολή στον πιλότο να απογειωθεί ξανά. Μετά πήγε στη Βεγγάζη.

Σε δήλωση επί του θέματος, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης ανέφερε ότι: 

‘Παρά τις χυδαίες πολιτικές και θέσεις που υιοθέτησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τις περασμένες ημέρες  ενάντια στα συμφέροντα του λιβυκού κράτους και τις ασύμμετρες δηλώσεις σχετικά με την κυριαρχία της Λιβύης και τις φιλοδοξίες του λαού της, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης τους  έδωσε την άδεια να επισκεφθούν την Τρίπολη στις 17 Νοεμβρίου 2022. 

Haber

Σύμφωνα με τις διεθνείς διπλωματικές διαδικασίες, τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Necla Mangush, αλλά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και επέστρεψε όπως ήρθε χωρίς καμία εξήγηση. Λυπούμαστε για αυτή τη συμπεριφορά του Έλληνα Υπουργού. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα προστατεύοντας το κύρος και την κυριαρχία του Λιβυκού Κράτους’».