Διάσωση 88 μεταναστών ανοικτά του Ταινάρου

Στην περισυλλογή περίπου 88 μεταναστών οι οποίοι επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή 20 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακρωτηρίου Ταινάρου προχώρησε παραπλέον δεξαμενόπλοιο χθες τη νύχτα.

Η περισυλλογή των μεταναστών έλαβε χώρα με συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση του Δήμου Καλαμάτας για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των αλλοδαπών. Επίσης συνδράμουν ο Ερυθρός Σταυρός, η Π.Ε. Μεσσηνίας και η ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας αποβιβάστηκαν και φιλοξενούνται συνολικά όλοι οι αλλοδαποί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή 20 ν.μ. δυτικά του Ακρωτηρίου Ταινάρου. Tους μετανάστες περισυνέλεξε παραπλέον δεξαμενόπλοιο το οποίο τους μετέφερε στο λιμάνι, με συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού.

Χθες το πρωί, στην παραλία Αγίου Νικολάου νομού Σύμης, εντοπίστηκαν άλλοι συνολικά 82 μετανάστες –42 άνδρες, 15 γυναίκες, 13 αγόρια και 12 κορίτσια–, όλοι καλά στην υγεία τους, οι οποίοι δήλωσαν ότι ξεκίνησαν τη Δευτέρα από τα τουρκικά παράλια με δύο μηχανοκίνητες λέμβους και αποβιβάστηκαν στην παραλία του Αγίου Νικολάου.

Κατά δήλωσή τους, κατέβαλαν χρηματικό ποσό 1.000 ευρώ ο καθένας και η καθεμία για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Οι λέμβοι καταστράφηκαν.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, ενώ με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών οι αλλοδαποί θα μεταφερθούν σε Οργανωμένη Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών.