Δημοσκόπηση Metron Analysis για το Mega: Πρώτη η ΝΔ με ποσοστό 31,4% αλλά απώλειες 5%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 15,1% από 13,3%

Σημαντικά ευρήματα καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας metron analysis για λογαριασμό του Mega. Στην πρόθεση ψήφου συνεχίζει να υπερισχύει η ΝΔ με απώλειες και ποσοστό 31,4% , ενώ φαίνεται να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ που ανεβαίνει στο 15,1%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση που υποχωρεί στο 10,2%. Άνοδο στα ποσοστά τους εμφανίζουν το ΚΚΕ με 7,9% και η Ελληνική Λύση με 7,6%.

Για πρώτη φορά ο ”κανένας” δείχνει να είναι ο δημοφιλέστερος πρωθυπουργός.

Τα υπόλοιπα ευρήματα της δημοσκόπησης

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, αυξάνεται το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση και πλέον φτάνει το 66%, ενώ το ποσοστό όσων είναι γενικά ικανοποιημένοι από την κατάσταση υποχωρεί στο 29%.

Ως προς το ποια προβλήματα θεωρούν οι πολίτες σημαντικότερα, κυριαρχούν αυτά που έχουν να κάνουν με την οικονομία. Οι πολίτες αναφέρουν πρώτα από όλα την ακρίβεια και την οικονομία, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι ανεβαίνει και η επίκληση της κρίσης θεσμών ως προβλήματος.

Οι «κόκκινες κάρτες» των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, δηλαδή οι τομείς όπου έχει τις χειρότερες επιδόσεις είναι η εγκληματικότητα, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Τους πιο καλούς βαθμούς τους παίρνει η κυβέρνηση στην προσέλκυση του τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι τομείς όπου η αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει τη μεγαλύτερη πτώση αφορούν την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, τις υποδομές, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην εξωτερική πολιτική και στην αμυντική θωράκιση.

Δύο τομείς έχουν ενδιαφέρον μια που είναι απ’ αυτούς όπου η κυβέρνηση έχει αρνητική αποτίμηση. Από τη μία, ο πληθωρισμός όπου παραμένουν σταθερά υψηλές στο 72% και από την άλλη το ζήτημα της εγκληματικότητας που σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση έχουμε άνοδο των αρνητικών γνωμών από το 73% στο 77%.

Οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν από το 35% τον Φεβρουάριο σε 30% τον Μάρτιο, όταν τον Νοέμβριο ήταν στο 39%.

Αυτή την δυσαρέσκεια δεν φαίνεται να καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει χαμηλές θετικές γνώμες στο 10%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, υποχωρούν οι θετικές αξιολογήσεις για τον πρωθυπουργό από το 40% στο 34%, έστω και εάν οι θετικές αξιολογήσεις για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξεπερνούν το 17%.

Ως προς τον γενικό δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή τον μέσο όρο του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει – θα χειροτερέψει).

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει και μια αύξηση των αρνητικών γνωμών για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το 53 % τοποθετείται αρνητικά και το 42% τοποθετείται θετικά.

Ως προς την τραγωδία στα Τέμπη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, είναι διάχυτη η αίσθηση στην κοινωνία ότι ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών.

Αυτό πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων, με τις αρνητικές γνώμες να αυξάνονται όσο πηγαίνουμε αριστερότερα της κεντροδεξιάς (όπου επίσης το ποσοστό είναι 75%) αλλά και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί».

Ως προς το ενδιαφέρον για τις επερχόμενες εκλογές καταγράφεται μια μικρή αύξηση του ενδιαφέροντος και ρητής πρόθεσης συμμετοχής, ενώ οι πολίτες προκρίνουν την αυτοπρόσωπη παρουσία αντί για την επιστολική ψήφο (9%). Όμως, η ηλικιακή κατηγορία που αγκαλιάζει την νέα εκλογική πρακτική είναι κατεξοχή η GenZ.