Δημοσκόπηση Alco: 6,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνουν τα δύο κόμματα, πέφτει το ΠΑΣΟΚ

Προβάδισμα 6,9 μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha, την πρώτη για το 2023.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου και σήμερα προβλήθηκε το β’ μέρος

Στο α’ μέρος του γκάλοπ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, οι πολίτες απάντησαν για το είδος της κυβέρνησης που θα φέρει σταθερότητα στην Ελλάδα, το έργο της κυβέρνησης στην τετραετία, αλλά και για το πώς θα ήταν τα πράγματα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση “Πώς θα είναι το 2023 για εσάς και την οικογένειά σας σε σχέση με το 2022”, το 33% απάντησε “καλύτερο”, το 22% “χειρότερο”, το 21% “το ίδιο κακό”, το 14% “το ίδιο καλό” και 10% “ΔΞ/ΔΑ”.

Για το ποιος ευθύνεται για την ακρίβεια, το 38% πιστεύει πως φταίει η διεθνής κρίση, το 25% η κυβέρνηση, το 32% και τα δύο και 5% απάντησε ΔΞ/ΔΑ.

Όσο για το πώς κρίνουν οι πολίτες την κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας, το 12% είπε ότι είναι καλύτερη από αυτό που περίμενε, το 24% όσο καλή περίμενε, το 25% όσο κακή περίμενε, το 31% χειρότερη από όσο περίμενε, ενώ ΔΞ/ΔΑ είπε το 11%.

Για το αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, το 41% θεωρεί ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, το 27% τα ίδια, το 23% καλύτερα και 9% “ΔΞ/ΔΑ”.

Στο δίλημμα για κυβέρνησεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, το 46% απάντησε υπέρ της συνεργασίας, ενώ το 41% (από 37%) τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Για το αν πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, το 33% ήταν υπέρ του νυν πρωθυπουργού, το 24% υπέρ Τσίπρα, ενώ το 29% λέει κανένας από τους δύο.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένα μικρό έστω κομμάτι όσων στην έρευνα δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το ερώτημα τάσσονται υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αύριο, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha θα παρουσιαστεί και το β’ μέρος της δημοσκόπησης της Alco που περιλαμβάνει και την πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: Νέα Δημοκρατία 31% (30,3% στην προηγούμενη μέτρηση), ΣΥΡΙΖΑ 24,1% (από 23%), ΠΑΣΟΚ 10,7% (με απώλειες 0,7 μονάδων), ΚΚΕ 5,5%, Ελληνική Λύση 4,5%, ΜέΡΑ 25 3,2%, Έλληνες 2,6%, άλλο κόμμα 4,9%, αναποφάσιστοι 13,5%.

προθεση

Χαρακτηριστικό της ψυχολογίας του εκλογικού σώματος είναι και το γεγονός ότι ένας στους 5 ψηφοφόρους δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα σε σχέση με το 2019.

Το 47% των ψηφοφόρων αναφέρει ότι θα ψηφίσει το “λιγότερο κακό” κόμμα, ενώ το 41% δηλώνει ότι θα ψηφίσει αυτό που θεωρεί καλύτερο. Μάλιστα, το 62% των ψηφοφόρων της ΝΔ λέει ότι θα το ψηφίσει ως “το καλύτερο κόμμα”, κάτι που ισχύει για το 44% της ψήφου υπέρ ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 23% για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

κομμα
κομμα_2

Η ΝΔ έχει 74% συσπείρωση. Έχει απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ 4%, και άλλο 4% προς την Ελληνική Λύση ενώ 3% προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

συσπειρωση νδ

Στο 70% η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ, με σημαντικές απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

συσπειρωση συριζα

Οι πολίτες απάντησαν για το κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν, αλλά και για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Το βασικό κριτήριο που θα κρίνει την ψήφο είναι:

– Οικονομία 28%

– Στήριξη κοινωνίας 24%

– Να μην έχει σχέση με διαφθορά 13%

– Εθνικά θέματα 11%

– Ιδεολογία 9%

– Αρχηγός 7%

– Υποψήφιοι 2%

-Άλλο 1%

-ΔΞ/ΔΑ 5%

κριτηριο

Στο ερώτημα “ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό;”, το 32% απάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 22% τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο… κανένας συγκεντρώνει 23%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης λαμβάνει 7%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 3%, ο Κυριάκος Βελόπουλος 3% και ο Γιάνης Βαρουφάκης 2%.

πρωθυπουργός

Για το πόσο έχει βοηθήσει το καλάθι του νοικοκυριού μετά από τρεις μήνες εφαρμογής, το 21% λέει λίγο, το 27% αρκετά, το 35% καθόλου, το 3% πολύ, το 14% “Δεν ξέρω”.

καλαθι

Στην ερώτηση “Αν τα μέτρα βοήθησαν τα νοικοκυριά”, το 34% απάντησε λίγο, το 33% καθόλου, αρκετά το 22% και πολύ το 3%.

μετρα