Δεν εγκρίθηκε η ΜΠΕ για το αντιπλημμυρικό έργο στον Νέδοντα (vid)

Με 21 ψήφους κατά και 20 υπέρ δεν πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του Μορέα στο Νέδοντα.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 11.30 το βράδυ, μετά 5,5 σχεδόν ώρες συζήτησης. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και την καταψήφισαν όλοι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας.

Την έγκριση στο σχέδιο του “Μορέα” για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας έδωσε η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου από την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας σε όλη τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης ήταν ευθυγραμμισμένοι με την επιχειρηματολογία των μελετητών του αναδόχου του έργου και του εκπρόσωπου του υπουργείου Υποδομών.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της και ειδικότερα ο Βασίλης Κοσμόπουλος και ο Βασίλης Τζαμουράνης εξέφρασαν τις γνωστές εναλλακτικές τους προτάσεις και στάθηκαν αρνητικά στο σχεδιαζόμενο έργο καταψηφίζοντας τη μελέτη.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στην αρχή της συνεδρίασης μίλησε για εμβληματικό και μεγάλο έργο και αποδέχθηκε πως ορθά υπάρχουν ζητήματα που έχουν προκαλέσει τον όποιο προβληματισμό. Ενημέρωσε ότι έχει ζητηθεί επιπρόσθετη στήριξη για συνοδά έργα. Σημείωσε ότι είναι αναγκαίο για την πόλη το έργο και πως η αντιπλημμυρική θωράκιση δεν μπορεί να τεθεί εν. αμφιβόλω και ότι το έργο πρέπει να μας ενώνει όλους.

Ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Γιάννης Καρνέσης παρατήρησε ότι το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και θετική γνωμοδότηση από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης και ανέφερε πως ο αυτοκινητόδρομος δεν επηρεάζει την απορροή των ομβρίων. Επεσήμανε ότι το κράτος θα έπρεπε να είχε φροντίσει για την αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων που αναπτύχθηκαν άναρχα κι εκτίμησε πως η Καλαμάτα θα αποκτήσει πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Μορέα Γιώργος Συριανός σημείωσε ότι αν το νερό που έπεσε στο Πήδημα, τον Σεπτέμβριο του 2016, έπεφτε στο Νέδοντα δεν ξέρω τι θα γινόταν. Παρατήρησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος πλημμύρας είναι στο σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα, από 23ης Μαρτίου έως Κιλκίς όπου απαιτείται 4 φορές μεγαλύτερη επάρκεια από την υφιστάμενη.

Ο μελετητής Σπύρος Μίχας επιβεβαίωσε τον μεγάλο κίνδυνο στο συγκεκριμένο σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα και ανέφερε πως θα είναι πολλαπλάσια η ενόχληση για την ανακατασκευή των ρεμάτων Ελαφογκρέμη και Λαγκάδα. Για το επικίνδυνο σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα ξεκαθαρίστηκε ότι θα γκρεμιστεί, θα ανακατασκευαστεί και θα σκεπαστεί ξανά.

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς παρατήρησε ότι έχουμε τεράστια ευκαιρία μπροστά μας και δεν έχουμε άλλο περιθώριο να χάσουμε ευκαιρία. Προέτρεψε να συγκεντρωθούν οι παρατηρήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να εξεταστούν και να ψηφιστεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ