ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας: Στο επίκεντρο της διεθνούς αγωνιστικής ποδηλασίας η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία

Ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός, ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας, διεξάγεται φέτος στην Πελοπόννησο με την Μεσσηνία να έχει την τιμητική της.

Στις 4,5 και 6 Μαΐου, η Καλαμάτα, η Κυπαρισσία και η Costa Navarino θα υποδεχτούν 20 ομάδες, 17 επαγγελματικές και 3 εθνικές, ανάμεσα στις οποίες και η Εθνική μας, σε έναν αγώνα με φόντο τα πανέμορφα τοπία του Νομού, τις χρυσές ακτές και τα ιστορικά τοπωνύμιά του.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανταποκρίθηκε στο χρόνιο αίτημα της ελληνικής ποδηλατικής κοινότητας, κάνοντας πέρυσι πραγματικότητα το όνειρο της αναβίωσης του σημαντικότερου εγχώριου αγώνα, με τον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας και τις πέντε εξαιρετικής ομορφιάς διαδρομές σε Κρήτη, Αττική, Στερεά, Θεσσαλία και Ήπειρο, να κλέβουν με το “καλημέρα” τις εντυπώσεις και να κερδίζουν τη διεθνή αναγνώριση. Φέτος ο Γύρος ξεκινάει από το Ηράκλειο, με έναν Πρόλογο (αγώνας ατομικής χρονομέτρησης 6χλμ) στις 2 Μαΐου και συνεχίζεται την επόμενη μέρα (3/5) με ένα ετάπ (αγώνας μαζικής εκκίνησης) στον Νομό Ηρακλείου.

Στις 4/5 περνάει στην Πελοπόννησο, όπου από τις Μυκήνες, το πελοτόν (το γκρουπ δηλαδή των 120 ποδηλατών) θα τερματίσει στην ιστορική Καλαμάτα και στις 5 & 6 Μαΐου με έδρα την Costa Navarino, από όπου θα δοθούν οι εκκινήσεις, με τους αθλητές να κατευθύνονται για τερματισμό στην Κυπαρισσία και στην Αρχαία Ολυμπία αντίστοιχα.

Tommaso Pelagalli/SprintCyclingAgency©2022

Εδώ μπορείτε να δείτε τα αφιερώματα σε Καλαμάτα, Κυπαρισσία και Costa Navarino στο επίσημο site της διοργάνωσης. Η παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη σε 174 χώρες με ζωντανή μετάδοση της τελευταίας 1,5 ώρας όλων των διαδρομών, θα στείλει την εικόνα της Ελλάδας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, προσφέροντας στην χώρα μας μία τουριστική προβολή ανεκτίμητης αξίας και χτίζοντας το υπόβαθρο για τη δημιουργία εναλλακτικού τουρισμού όλον τον χρόνο!

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος, ακριβώς όπως όλοι οι μεγάλοι και πετυχημένοι Γύροι στον κόσμο (Γύρος Γαλλίας, Γύρος Ιταλίας κλπ), πέρα από ένα αμιγώς υψηλού επιπέδου αθλητικό γεγονός, είναι και μία διοργάνωση που εξελίσσει τις τοπικές κοινωνίες από όπου περνάει, δημιουργεί ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και συντελεί στην αναβάθμιση των υποδομών τους. Στη Μεσσηνία, σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία, η Οργανωτική Επιτροπή του Γύρου σε συνεργασία με τους χορηγούς της, με γνώμονα τη διεύρυνση της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσο άθλησης και μετακίνησης, έχει προετοιμάσει και παράλληλες εκδηλώσεις ώστε να έρθουν οι πολίτες σε επαφή με το ποδήλατο και να διασκεδάσουν περιμένοντας τους εντυπωσιακούς τερματισμούς. Αναλυτικά για τις παράλληλες εκδηλώσεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Οι διαδρομές του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου 2023, τα σημαντικότερα σημεία διέλευσης και οι εκτιμώμενες ώρες άφιξης στα ετάπ της Μεσσηνίας 2ο ΕΤΑΠ 4/5Μυκήνες – Καλαμάτα 178,3χλμΜυκήνες (SiloArtFactory)

Εκκίνηση: 12:30 Καλαμάτα (PharaePalaceHotel)

Τερματισμός:  16:45 – 17:15

Περίληψη

Το 2ο ετάπ θα διασχίσει διαγώνια την Πελοπόννησο, ξεκινώντας από τις ιστορικές Μυκήνες και τερματίζοντας στον μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου, στην παραλία της Καλαμάτας. Οι αθλητές θα συναντήσουν στη διαδρομή το υψηλότερο – βαθμολογούμενο – σημείο της φετινής διοργάνωσης (τα 761 μ. στις Βίγλες), μαζί με σημαντικά αξιοθέατα (Τίρυνθα, Ναύπλιο κλπ), ενώ θα περάσουν και από τη Μεγαλόπολη, εκεί όπου είκοσι χρόνια πριν, ο Βασίλης Αναστόπουλος έγινε ο μόλις δεύτερος Έλληνας ποδηλάτης που κατέκτησε τη γαλάζια φανέλα της γενικής, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους συντοπίτες του.

Σημεία ενδιαφέροντοςχλμ 0: Εκκίνηση / Μυκήνεςχλμ 34,5: Ενδιάμεσο σπριντ 1 / Μύλοι
χλμ 55,8: 
Σπριντ ανάβασης 1 – Κατ.1 / Αχλαδόκαμπος
χλμ 79,9: 
Ενδιάμεσο σπριντ 2 / Τρίπολη
χλμ 105,6: 
Σπριντ ανάβασης 2 – Κατ.2 / Βίγλες
χλμ 129,5: 
Σπριντ ανάβασης 3 – Κατ.3 / Παραδείσιαχλμ 178,3: Τερματισμός / Καλαμάτα– χλμ 15: Τίρυνθα- χλμ 22: Ναύπλιο- χλμ 113: Μεγαλόπολη3ο ΕΤΑΠ 5/5CostaNavarino – Κυπαρισσία 153 χλμCosta Navarino

Εκκίνηση: 11:30 Kυπαρισσία (Κεντρική Πλατεία)

Τερματισμός: 15:15 – 15:45

Περίληψη:

Το 3ο ετάπ θα ξεκινήσει από την περιοχή Navarino Dunes της Costa Navarino, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, με κατεύθυνση προς τον όρμο του Ναυαρίνου και θα περάσει από ιστορικά σημεία όπως η Πύλος, η Μεθώνη και η Κορώνη. Ολοκληρώνοντας ένα αριστερόστροφο ημικύκλιο στον Νομό Μεσσηνίας, οι αθλητές θα τερματίσουν στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας (με την υπέροχη Άνω Πόλη και το κάστρο της Αρκαδίας), πιθανότατα σε ένα μαζικό εντυπωσιακό σπριντ. Σημεία ενδιαφέροντος χλμ 0: 

Εκκίνηση: Navarino Dunes – Costa Navarino χλμ 28Ενδιάμεσο σπριντ 1 / Φοινικούντα χλμ 37,0: Σπριντ ανάβασης 1 – Κατ.1 Πόρος χλμ 88,4: Ενδιάμεσο σπριντ 2 Αεροδρόμιο Καλαμάτας χλμ 133,2: Σπριντ ανάβασης 2 – Κατ.2 Κοπανάκι χλμ 153: 

Τερματισμός

Κυπαρισσία– χλμ 18

Μεθώνη- χλμ 47:

Κορώνη- χλμ 69:

Πεταλίδι- χλμ 105:

Αρχαία Μεσσήνη (στα 4χλμ δυτικά)- χλμ 111:

Μελιγαλάς- χλμ 145,5:

Καλό Νερό 4oΕΤΑΠ 6/5 Costa Navarino – Αρχαία Ολυμπία 133,5 χλμ Costa Navarino

Εκκίνηση: 09:30   Αρχαία Ολυμπία (Δημαρχείο)

Τερματισμός : 12:50 – 13:20

Περίληψη

Από την περιοχή της Costa Navarino θα εκκινήσει και το 4ο και τελευταίο ετάπ της φετινής διοργάνωσης (βόρεια της Πύλου), θα κατευθυνθεί προς την ενδοχώρα και αφού περάσει από το παλάτι του Νέστωρα στον λόφο του Εγκλιανού, θα επιστρέψει στα παράλια, για να κινηθεί κατά μήκος του Κυπαρισσιακού κόλπου και να τερματίσει στην Αρχαία Ολυμπία, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της υφηλίου. Στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα ολοκληρωθεί ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος του 2023, πιθανότατα σε ένα ακόμη μαζικό σπριντ.

Σημεία ενδιαφέροντος χλμ 0: 

Εκκίνηση / Navarino Dunes – Costa Navarinoχλμ 14,8: Σπριντ ανάβασης 1 – Κατ.2 / Πύργος Τριφυλίας
χλμ 32,2: 
Ενδιάμεσο σπριντ 1 / Μαραθούπολη χλμ 85,4: Ενδιάμεσο σπριντ 2 / Ζαχάρω χλμ 98,9: Σπριντ ανάβασης 2 – Κατ.3 / Σαμικό χλμ 133,5:

Τερματισμός / Αρχαία Ολυμπία– χλμ 20: Γαργαλιάνοι- χλμ 44: Φιλιατρά- χλμ 58: Κυπαρισσία- χλμ 91: Λουτρά Καϊάφα- χλμ 117: Πύργος

Προτεινόμενα σημεία για τους θεατές: Εκτός από τις εκκινήσεις και τους τερματισμούς που ανέκαθεν αποτελούν τα πολύ δυνατά σημεία των ποδηλατικών γύρων ανά τον κόσμο για να παρακολουθήσουν οι θεατές, υπάρχουν και σημεία των διαδρομών που μπορούν να σταθούν για να τους ενθαρρύνουν και να απολαύσουν το θέαμα. Εκτός από τα σπριντ ευθείας και τα σπριντ ανάβασης, τέτοια σημεία στο 3ο ετάπ (Costa Navarino – Κυπαρισσία) θα μπορούσαν να είναι η Πύλος, η Μεθώνη, η Φοινικούντα, η Κορώνη, το Πεταλίδι, το Καλό Νερό στην κατηφόρα για Κυπαρισσία και σίγουρα τα 500 τελευταία μέτρα με την ανηφορική κλίση προς τον τερματισμό στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας. Στο 4ο ετάπ καλά σημεία για τους θεατές είναι η Χώρα, το Πυργάκι Τριφυλίας στο οινοποιείο, οι Γαργαλιάνοι στην κεντρική πλατεία και φυσικά και εδώ, τα σπριντ ευθείας και ανάβασης. Δείτε αναλυτικά όλα τα ετάπ και τα σημεία ενδιαφέροντος στο επίσημο site του Γύρου www.hellas-tour.gr

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλαδας 2023 σε αριθμούς– 658,5 χιλιόμετρα, μοιρασμένα σε έναν πρόλογο και 4 ετάπ- 20 ομάδες (120 αθλητές) θα συμμετάσχουν στον αγώνα.
– 4 ηπείρους εκπροσωπούν οι 20 ομάδες (Ευρώπη, Αμερική, Ασία & Ωκεανία).
– 16 διαφορετικές χώρες εκπροσωπούν οι 20 ομάδες.
– 4 φανέλες θα δοθούν για τις επιμέρους κατατάξεις και βαθμολογίες.
– 7.174 μέτρα συνολικής υψομετρικής διαφοράς θα καλύψουν οι αθλητές.
– 6 χλμ ατομικής χρονομέτρησης.
– 8 ενδιάμεσα σπριντ (2 σε κάθε ετάπ, εκτός του προλόγου).
– 9 σπριντ ανάβασης / 1η κατηγορία (2), 2η (5) & 3η (2).
– 3 Περιφέρειες στις οποίες θα κινηθεί ο Γύρος: Κρήτης, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
– 23 Δήμους θα επισκεφθεί ο Γύρος στις 5 ημέρες της διάρκειάς του.