Δήμος Μεσσήνης: Πρεμιέρα της ταινίας “Υπέρτατη Θυσία” για την ζωή και την δράση του αντιστράτηγου Ηλία Κορμά

Η «Υπέρτατη θυσία», μία ταινία με ιδιαίτερη ιστορική αξία και περιεχόμενο, προβλήθηκε τιμητικά για πρώτη φορά το Σάββατο το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος ΓΕΛ – ΕΠΑΛ Μεσσήνης.

Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ για την ζωή και την δράση του αντιστράτηγου Ηλία Κορμά και των Κοντοβουνίων που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στο Μανιάκι στις 20 Μαΐου 1825. Στην ταινία γίνεται επίσης αναφορά στη ζωή του επισκόπου Ιωσήφ Ανδρούσης, του μεγάλου αγωνιστή του 1821.

Για το τελικό αυτό αποτέλεσμα, όπου αποτυπώνεται κινηματογραφικά η τοπική μας ιστορία, εργάστηκαν ακούραστα πολλοί συντελεστές. Μεταξύ αυτών ο φιλόλογος ερευνητής και σεναριογράφος της ταινίας Γιώργος Κουρκούτας, ο σκηνοθέτης Ιωάννης Μουτσούλας, ο υπεύθυνος του Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών Ιωάννης Κοροδήμος ο οποίος είναι και ο αφηγητής της ταινίας και μία πλειάδα ερασιτεχνών ηθοποιών, αναβιωτές και μέλη στην πλειοψηφία τους, πολιτιστικών, εξωραϊστικών και χορευτικών συλλόγων του νομού μας. 

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, συνεχάρη τους συντελεστές αυτού του ιστορικού ντοκιμαντέρ, αναβιωτές, και ερασιτέχνες ηθοποιούς για τη συμβολή τους στην οπτικοποίηση της τοπικής μας ιστορίας. Τόνισε ότι ο Δήμος έχει αγκαλιάσει όλες τις πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να αναδείξουν λιγότερο γνωστούς ήρωες με ουσιαστική όμως δράση και συμβολή στην επανάσταση, ενώ αναφέρθηκε στην καθιέρωση της επιμνημόσυνης δέησης του χιλίαρχου Ηλία Κορμά κάθε χρόνο στον χώρο της προτομής του στην Κοινότητα Κεφαλινού, στην έκδοση από πλευράς Δήμου του ιστορικού τόμου «Το Νησί και τα χωρία του Δήμου Μεσσήνης στην Επανάσταση του 1821» του συγγραφέα και λέκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Τάσου Αποστολόπουλου.

Στη συνέχεια ο κ. Αποστολόπουλος ανέπτυξε την ομιλία με θέμα «Από τον Κεφαλινό στο Μανιάκι: άλλος δρόμος δεν υπήρχε», αναφερόμενος σε ιστορικά γεγονότα και εξηγώντας γιατί οδηγήθηκαν στην υπέρτατη θυσία στη μάχη στο Μανιάκι.

Ο σεναριογράφος Γιώργος Κουρκούτας αναφέρθηκε στην ταινία, στην ισχυρή θέληση των εθελοντών να ολοκληρώσουν ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που ισχυροποιεί την εθνική συνείδηση και την στήριξη και συμπαράσταση που βρήκαν οι συντελεστές από φορείς και απλούς ανθρώπους στη διάρκεια των γυρισμάτων.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης.

Η ταινία θα κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα στις 23 Μαρτίου.