Δήμος Μεσσήνης: Ενημερωτική εκδήλωση για τις ασθένειες της ελιάς

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση που αφορούσε στις ασθένειες της ελιάς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους όσοι βρέθηκαν στο Δημαρχείο Μεσσήνης την περασμένη Παρασκευή.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν από το διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, τη διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Έφη Γεωργακοπούλου και το λέκτορα του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σταύρο Σωτηρόπουλο, αφορούσαν στο γλοιοσπόριο της ελιάς, τη δακοπροσβολή και την αντιμετώπισή τους, καθώς και τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές της ελαιοκαλλιέργειες.

Οι ομιλητές παρουσίασαν στοιχεία προηγούμενων ετών, χρονοδιάγραμμα προσβολής της ελιάς, τρόπους αντιμετώπισης και τα νέα δεδομένα τα οποία προκύπτουν από τις επιστημονικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επισημάνθηκαν δε οι προσφορότερες καλλιεργητικές φροντίδες και τα νέα δεδομένα στις καλλιέργειες.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, υπογράμμισε τη σημασία της ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων με την ελαιοκαλλιέργεια, κρίνοντας απαραίτητη τη διενέργεια τέτοιων εκδηλώσεων που προσφέρουν συμπυκνωμένη γνώση και ενισχύουν το έργο των παραγωγών με σωστές πρακτικές.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τον «ΕΛΓΟ Δήμητρα» έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια κατάρτισης υφιστάμενων και νέων αγροτών, τα οποία παρακολούθησαν συνολικά περίπου 260 άτομα.

Με τη σειρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος, επισήμανε πως έχει προωθηθεί στα συναρμόδια υπουργεία το αίτημα της εφαρμογής νέων τεχνολογιών στη δακοκτονία και της περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσής της, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις αύξησης πιστώσεων του προγράμματος δακοκτονίας.

Με το πέρας των εισηγήσεων τέθηκαν αρκετά ερωτήματα προς τους ομιλητές, τα οποία και απαντήθηκαν.

Την εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μεσσήνης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρακολούθησαν, επίσης, γεωπόνοι και επιστήμονες με συναφή κατάρτιση, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αγρότες, συνεταιριστικοί φορείς και άλλοι.

Να σημειωθεί πως οι εισηγήσεις των τριών ομιλητών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου Μεσσήνης, προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου.