Χαμός με Κατρούγκαλο για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών – Αποσύρεται από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Στην αποκάλυψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει επιστροφή του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης με το εισόδημά προχώρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος το βράδυ της Τετάρτης σε συζήτηση σε τηλεοπτικό σταθμό ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

«Είναι λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική εισφορά» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σύνδεση του ύψους της ασφαλιστικής εισφοράς με το εισόδημα είναι φόρος» του επισήμανε ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εαυτόν ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη δήλωσή του ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 20%.

Η δήλωση Κατρούγκαλου προκάλεσε σεισμικές αναταράξεις και ανάγκασε ακόμη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού και συνεργάτη του να διευκρινίσει σε συνέντευξή του ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανενός είδους πρόβλεψη για αύξηση εισφορών.

Λίγα λεπτά μετά την δημοσιοποίηση του μεγαλοπρεπούς αδειάσματος του Γιώργου Κατρούγκαλου από τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. «Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη» έγραψε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Διαβάστε το tweet του πρώην υπουργού Εργασίας και Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα:

Δείτε τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου για επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 20%, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στην οποία συμμετείχε επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

ΣΥΡΙΖΑ: Έθεσε εαυτόν εκτός συλλογικής προσπάθειας

Ελάχιστα λεπτά μετά το τουίτ του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή του τοποθέτηση περί ανάγκης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και της ανακοίνωσης ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη, ακολούθησε σκληρή ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Μπροστά στο φόβο ότι οι εκλογές συμπίπτουν με το τέλος της 3ης εβδομάδας του μήνα και πιθανότατα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίς ευρώ στη τσέπη, ο κ. Μητσοτάκης και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης της ΝΔ επιχειρούν για άλλη μια φορά να ξεγελάσουν τους πολίτες.

Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν.

Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές:

Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος.

Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.

Ρύθμιση των χρεών και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους»

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την αποχώρηση Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του κόμματος:

«Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη λοιπόν μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται. Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη. Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή. Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του».

Συνεργάτες Κατρούγκαλου: «Καλεί τους ψηφοφόρους να μην τον ψηφίσουν»

Εν τω μεταξύ, πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του πρώην Υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου μετέδιδαν πως ο ίδιος «καλεί τους ψηφοφόρους να μην τον ψηφίσουν», καθώς τεχνικά δεν μπορεί να διαγραφεί, δεδομένου ότι τα ψηφοδέλτια κατευθύνονται προς τα εκλογικά κέντρα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Καμία προσωπική άποψη όσα είπε ο Κατρούγκαλος

Μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο συνομιλητής του στην επίμαχη εκπομπή, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Twitter κατέρριψε τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του πρώην υπουργού Εργασίας αναφέροντας ότι «περιέγραψε (σ.σ. ο Γιώργος Κατρούγκαλος) όλο το ιδεολογικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής της Κυβερνήσεως του @atsipras και φυσικά πουθενά δεν ανέφερε καμία απολύτως πίεση από το Μνημόνιο και τους δανειστές»