“Βολές”… Νίκα: “Πολλά χρήματα από το ΕΣΠΑ δεν κάλυψαν τις ανάγκες, πηγαίνουν σε τσέπες επιτήδειων

Για το θέμα του αντιπλημμυρικού της Καλαμάτας υπάρχει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης αλλά από την 1η Ιανουαρίου Καλαμάτας «ο ανυπάκουος δεν θα είναι εδώ για αυτό το θέμα, επομένως ο δρόμος είναι ανοιχτός» δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τις πιέσεις που δέχτηκε από την κυβέρνηση για να συναινέσει σε μελέτες για ανεμογεννήτριες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Νίκας άφησε υπονοούμενα χωρίς να τον κατονομάσει και για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως τις επόμενες ημέρες θα μιλήσει και για κάποιον που γύριζε το 2016 την πόλη και τον κατηγορούσε. Για τη νέα περιφερειακή αρχή ο κ. Νίκας είπε: «Ειλικρινά εύχομαι η νέα περιφερειακή αρχή να έχει μια δημιουργική πορεία και εμείς θα βοηθήσουμε όπως έχουμε υποχρέωση. Και να είναι πιο συνεργάσιμη  με την κυβέρνηση, απ΄ ότι ήμουν εγώ. Υπάκουη δηλαδή, γενικά. Έτσι είναι οι κύκλοι κλείνουν στην πολιτική. Για τα θέματα που θίξατε σε αυτούς τους δυο μήνες θα έχουμε να πούμε πολλά».

Στη συνέχεια ο κ. Νίκας δήλωσε: «Νομίζω ότι θα είμαι εγώ απελευθερωμένος από πολλά θέματα και έχω υποχρέωση να τα πω. Και για το μέλλον μετά από μία πορεία αυτοδιοικητική πάνω από 25 χρόνια. Αυτό που θα ήθελα να παρακαλέσω είναι όσοι εκλεγήκατε να παραμείνετε εδώ και να αγωνιστείτε για το μέλλον της Περιφέρειας μας. Έχουμε αγωνιστεί για να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά και εύχομαι και ελπίζω να την πάνε πιο μπροστά οι επόμενοι γιατί αισθάνομαι ότι προσβάλλομαι όταν λένε ότι κάποιος θα την πάει μπροστά και μάλιστα με τους συνεργάτες μου».

Αντιπλημμυρικό Καλαμάτας

Για το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας ο κ. Νίκας δήλωσε: “Η Καλαμάτα χρειάζεται σοβαρά έργα αντιπλημμύρισης. Χρειάζονται επίσης σοβαρά έργα αντιπλημμύρισης στο οροπέδιο της Τρίπολης, στην περιοχή του Άργους  – Ναυπλίου και στην περιοχή της Κορίνθου. Οι νεότεροι συνάδελφοι πρέπει να ξέρουν εδώ ότι υπήρχε μία απόφαση ανάθεσης ενός έργου 80 εκατομμυρίων ευρώ. Για το οποίο έργο αποφάσισε τελικά στα περιβαλλοντικά θέματα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ύστερα από μία μελέτη η οποία ήρθε από το αρμόδιο τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το έργο αυτό δεν χρειάζεται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Καλαμάτα δεν χρειάζεται έργα αντιπλημμυρικά πολύ σοβαρά ιδιαίτερα μετά τον αυτοκινητόδρομο από την περιοχή των Αρφαρών 20 χιλιόμετρα δυτικά της Καλαμάτας μέχρι και ανατολικά της Καλαμάτας, μέχρι τη Βέργα. Μία πόλη η οποία έχει επεκταθεί και δεν έχει αγωγούς διαχείρισης ομβρίων. Είναι σοβαρά τα προβλήματα και επειδή έχει και το λιμάνι, προφανώς πρέπει να γίνουν αγωγοί για να βγουν τα όμβρια έξω από το λιμάνι. Για το θέμα αυτό επειδή το θέσατε,  το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει αποφάσεις βάσει μιας αρμόδιας επιστημονικής μελέτης που ήρθε από τα αρμόδια του του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από κει και πέρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου εμείς θεωρούμε το θέμα κλειστό. Το τι θα γίνει από 1η Ιανουαρίου νομίζω ότι είναι θέμα του νέου περιφερειακού συμβουλίου να αποφασίσεις για τα περιβαλλοντικά. Αν μπορεί να επιστρέψει το θέμα αυτό, γιατί υπάρχουν νέα δεδομένα. Προφανώς και του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ο ανυπάκουος δεν θα είναι εδώ για αυτό το θέμα επομένως ο δρόμος είναι ανοιχτός».

Μιλώντας στη συνέχεια για τα αντιπλημμυρικά ο κ. Νίκας είπε: «Πάντα γνωρίζοντας ότι στο ακραίο φαινόμενο δεν υπάρχουν δυνατότητες αντίδρασης. Θα τα πούμε αυτά μεθαύριο. Εγώ έζησα δραματικές στιγμές στο 2016. Κοιτάξτε με τις πλημμύρες το κεντρικό κράτος δε φταίει ποτέ να ξέρετε. Ούτε γενικός γραμματέας ούτε υπουργός δεν θα καταδικαστεί ποτέ. Όποιον πιάσουν τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη. Αυτό είναι η Ελλάδα. Δηλαδή δύο αυτοφωράκηδες. Δεν έχει σημασία ότι εγώ αθωώθηκα δις από τα δικαστήρια. Αλλά κατηγορήθηκα, θα σας πω από ποιον μεθαύριο. Θα έχει ενδιαφέρον το 2016 ποιος περιφερόταν στην πόλη, δεν εννοώ εσάς κυρία Νικολάκου και έλεγε ποιος φταίει. Εγώ που έβρισκα δυνατότητα για να ανταποκριθώ και να απαντήσω. Θα τα πούμε μεθαύριο όμως αυτά».

Σε τσέπες επιτηδείων…

Για τις δαπάνες και την απορρόφηση του ΕΣΠΑ ο κ. Νίκας είπε ότι πολλές φορές δεν εξυπηρετούν ανάγκες με συνέπεια χρήματα να καταλήγουν στις τσέπες επιτήδειων: “Τι γίνεται με το ΕΣΠΑ; Θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για απορρόφηση και απορροφητικότητα. Δεν είναι το μείζον η απορροφητικότητα.  Μιλάμε συνεχώς για απορροφητικότητα και δαπάνες.

Τα πήραμε τα λεφτά.

Τι κάναμε με αυτά τα χρήματα;

Τι έργα κάναμε και ποιες ανάγκες λύσαμε;

Για αυτό δεν μιλάει κανένας.

Είχα εισηγηθεί στην ΕΝΑΕ να γίνει μία μελέτη για το πόσο συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ κατά Περιφέρεια η κατανάλωση όλων αυτών των δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχουν τρέξει πέντε προγράμματα μέχρι τώρα. Είναι βέβαιο ότι δεν καλύφθηκαν ανάγκες σε πολύ σημαντικό βαθμό και πολλά χρήματα πηγαίνουν σε τσέπες επιτήδειων. Αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα  Σήμερα κάναμε μία κουβέντα με τους τεχνικούς συμβούλους των ΟΧΕ  όπου είπαμε πραγματικά αυτό. Ότι δηλαδή πρέπει να μιλάμε για ανάγκες. Διαφορετικά πολλά χρήματα πάνε στην ψηφοφορία, στη διαιώνιση της παρουσίας των επικεφαλής. Δεν καλύπτουν ανάγκες, δεν βελτιώνουν τη ζωή, δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Το να φτιάχνεις ας πούμε μία πλατεία σε μία πόλη, η οποία έχει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, δεν αναφέρομαι σε κάποια συγκεκριμένα και για να μην παρεξηγηθώ, καταλαβαίνετε ότι δεν υπακούει σε κανένα κανόνα κόστους – οφέλους'”.

«Είμαι αποκλεισμένος…»

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας δήλωσε πως είναι αποκλεισμένος από κανάλια και άφησε αιχμές κατά επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο κ. Νίκας είπε: “Κοιτάξτε εμείς είχαμε κάποιες εντάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είμαστε ένα περίεργο, ένα δύσκολο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου δεν υπήρχε πλειοψηφία. Το καταλαβαίνετε. Και έπρεπε να φτάσουμε σε συγκλίσεις. Και φτάσαμε σε πολλές συγκλίσεις. Και σημαντικές. Σηκώθηκαν και οι τόνοι καμιά φορά. Εγώ συνάδελφοι στεναχωρήθηκα για το εξής. Οτι με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αντιπαράθεση έκανα εγώ στην προεκλογική περίοδο. Το είδατε;  Εμένα βάζανε. Τι έλεγα το 2021 και έκανα την αντιπαράθεση. Λέω εδώ πέρα σε ποιο καθεστώς ζούμε ακριβώς. 

Ελεγα: “τα είπα αυτά είδα τα είπα”. Eίναι φοβερό αυτό.  Nα βάζουμε τον περιφερειάρχη που είναι αποκλεισμένος.  Και ο νυν περιφερειάρχης…  μη νομίζετε ότι εγώ έχω πρόσβαση.  Θα σας πω τραγικά πράγματα. Μου είπαν : “σε είδα στην τηλεόραση χθες”. Λέω “εμένα;” . “Ναι μου λέει βριζόσουνα με τον τάδε” . “Πότε λέω έχουμε καιρό αυτή τη συνήθεια”. Eτσι τόσο καλά και τόσο ωραία. Κάποιος άλλος έπρεπε να κάνει την αντιπαράθεση.  Δεν έπρεπε να την κάνω εγώ δεν αναιρώ αυτά που τα οποία λέω, αλλά δεν είναι δουλειές αυτές. Και οι εντάσεις χρειάζονται. Θέλω να πω το εξής να ξέρετε ότι η απόχη είναι μπορεί να είναι και πολιτική πράξη. Και όταν αυτοί που απέχουν πολιτικά επιστρέφουν μάλλον δεν πάνε στα συστημικά κόμματα. Θα πάνε αλλού. Αυτό διδάσκει η ιστορία.

Κατά τη δική μου πολιτική εκτίμηση το 2024 θα είναι μία χρονιά ευρύτατης κινητικότητας σε πολιτικό επίπεδο.  Και αυτό δεν είναι κάτ ανάγκη κακό. Οσον αφορά στα άλλα εγώ ειλικρινά ενοχλούμαι με το γεγονός ότι υποχωρεί η πολιτική στη λήψη αποφάσεων και οι επιχειρηματίες έχουν όλο και συνεχώς μεγαλύτερο ρόλο στο θέμα των αποφάσεων για την κοινωνία. Ελέγχουν κανάλια, ελέγχουν διαδρομές. Ξέρουμε τις προσπάθειες που έγιναν επί Σημίτη για τον έλεγχο, ξέρουμε για τα διαπλεκόμενα επί Καραμανλή.  Θυμάστε την ταβέρνα του Μπαϊρακτάρη και μετά… Και μετά…  Δηλαδή αυτό το φαινόμενο ο επιχειρηματίας να έχει και ένα κανάλι και να παρεμβαίνει στην πολιτική μας ζωή, αυτά είναι πράγματα που δεν προοιωνίζουν θετικές εξελίξεις για τον τόπο. 

Αυτά δεν σημαίνει ότι λέγονται για να μειώσουμε την επιτυχία κανενός, αλλά αυτό τον τόπο πρέπει να τον διοικούν οι πολιτικοί.  Αυτοί οι οποίοι εκλέγονται. Αυτοί πρέπει να κατευθύνουν την πολιτική ζωή και της χώρας και της Περιφέρειας και του δήμο. Διαφορετικά περνάμε σε καταστάσεις οι οποίες δεν θα είναι θετικές για τον τόπο όπως δεν ήταν σε κανέναν τόπο.  Το να έχεις χρήματα και να έχεις μέσα πληροφόρησης. Κάθε επιχειρηματίας που ανεβαίνει ψηλά αναζητά και ένα κανάλι επομένως μπορείτε να καταλάβετε τι βήματα γίνονται από κει και πέρα.  Καλή επιτυχία, ανεξαρτησία και εύχομαι και ελπίζω να είναι ανυπάκουοι οι δήμαρχοι. οι περιφερειάρχες όπου μπορούν και όπως επιβάλει η συνείδηση τους».