Βγήκαν τα πρώτα τρακτέρ στη Μεσσήνη – Ποια είναι τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων

Τα πρώτα αγροτικά μηχανήματα άρχισαν να συγκεντρώνονται στον σταθμό της Μεσσήνης. Στήθηκε το κατάλυμα και μπήκαν τα πανό μας.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να στηρίξουν την κινητοποίηση αυτή με τη συμμετοχή τους, να κατεβάσουν τα μηχανήματα τους ώστε να μαζικοποιηθεί ο αγώνας για:

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους (πχ κορινθιακή σταφίδα).

· Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

· Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.

· Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

· Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Επόμενος σταθμός κλιμάκωσης είναι η παμπελοποννησιακή κινητοποίηση που θα γίνει στην Τρίπολη, τη Δευτέρα 22/1 και ώρα 12:00 στην Περιφέρεια.

Ώρα αναχώρησης λεωφορείου από ΟΣΕ Μεσσήνης 10:00 πμ. Προσυγκέντρωση στην Τρίπολη στο σταθμό του ΟΣΕ στις 11:30 πμ.